Στην στρατηγική σημασία του λιμανιού της Ελευσίνας για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου Πεδίου, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ), αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Σταύρος Δρακονταειδής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε την Τρίτη.
Όπως τόνισε η παρούσα διοίκηση έχει στόχο να επανέλθει το λιμάνι στη διαδικασία εξυγίανσης και ανάπτυξης και για το λόγο αυτό έχει προχωρήσει σε σειρά δράσεων: ολοκληρώθηκε η τακτοποίηση όλων των κτιρίων μέσα στην χερσαία ζώνη αρμοδιότητας του ΟΛΕ, τα οποία μέχρι τώρα ήταν αυθαίρετα, ξεκίνησε η διαδικασία πραγματοποίησης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο τετράμηνο του 2017 και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάρτιση master plan, στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του λιμανιού, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017.
Επίσης, έχει ολοκληρωθεί, για πρώτη φορά, η πλήρης καταγραφή όλων ναυαγίων αλλά και των επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων μέσα στον κόλπο της Ελευσίνας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός σκάφους επεξεργασίας αποβλήτων που βρίσκεται εγκαταλελειμμένο στην προβλήτα της Βλύχας εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, το οποίο περιέχει μερικές χιλιάδες τόνους αποβλήτων και για το οποίο ο ΟΛΕ έχει ξεκινήσει τη νομική διαδικασία εξουδετέρωσής του.
Επιπλέον, ο Στ. Δρακονταειδής αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί η θέση του λιμανιού σε σχέση με την πόλη της Ελευσίνας, αποκλείοντας ουσιαστικά την πρόσβαση στο παραθαλάσσιο μέτωπο. Το θέμα αυτό, όπως υποστήριξε, θα αντιμετωπιστεί κατά το δυνατόν με την ολοκλήρωση του master plan, το οποίο θα καθορίζει με συγκεκριμένο τρόπο το σχέδιο ανάπτυξης των έργων που θα πραγματοποιηθούν στο λιμάνι αλλά και τις χρήσεις των υφιστάμενων υποδομών.
Αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης του λιμανιού της Ελευσίνας, είπε ότι αυτές είναι μεγάλες, καθώς πέρα από εμπορικό λιμάνι, έχει τη δυνατότητα να γίνει και λιμάνι κρουαζιέρας, προσελκύοντας ημερόπλοια τα οποία θα έχουν δυνατότητα να πραγματοποιούν περιηγήσεις σε περιοχές όπως το Λουτράκι, το Αίγιο, κ.λπ.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού, τα έσοδα (έως το τέλος Νοεμβρίου 2016) ανήλθαν σε 3.141.926 ευρώ, με εκτιμώμενα έσοδα για το σύνολο του έτους 3.300.000 ευρώ, έναντι 2.742.604 ευρώ το 2015. Τα έξοδα του εντεκάμηνου 2016 ανήλθαν σε 2.071.792 ευρώ, με εκτιμώμενα έξοδα για το σύνολο του έτους 2.279.389 ευρώ, έναντι 2.279.389 ευρώ. Τα μερίσματα στο ΤΑΥΠΕΔ ανέρχονται περίπου 250.000 ευρώ.
Τέλος, επισήμανε ότι ο ΟΛΕ έχει δηλώσει αρωγός στην όποια ανάγκη στήριξης των τοπικών φορέων και αρχών της περιοχής για το θέμα της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021, γεγονός μοναδικής σημασίας για την προβολή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία ουσιαστικών έργων υποδομής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας