Τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τα παιδιά στην Ελλάδα και προτάσεις προστασίας τους ανέλυσαν οι ομιλητές στη χθεσινή εκδήλωση στο Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στα παιδιά. Τον λόγο πήρε πρώτος ο πρώην υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, που τόνισε ότι όλα τα κόμματα πρέπει να υιοθετήσουν ένα ειδικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας ενόψει και των πιθανών εκλογών.
Στη συνέχεια, ο Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, μίλησε για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η λιτότητα και η προϊούσα φτωχοποίηση στον παιδικό πληθυσμό (σ.σ.: κατά τη UNICEF, 40,5% των παιδιών στην Ελλάδα ζει σε συνθήκες φτώχειας) και ζήτησε την υιοθέτηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας με αριθμητικούς στόχους και μηχανισμούς παρακολούθησης. «Χρειάζεται η σύσταση ενός εθνικού φορέα για τα δικαιώματα του παιδιού και μιας εθνικής συμμαχίας διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους», κατέληξε ο κ. Μόσχος.
«Τα στοιχεία για την παιδική φτώχεια δεν αφορούν μειονοτικές και ευπαθείς ομάδες, αλλά μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Περισσότερο ευάλωτα είναι τα παιδιά των μεσαίων στρωμάτων. Το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται, αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές αναδιανομής εισοδήματος σε Ελλάδα και Ευρώπη», τόνισε ο Δημοσθένης Δασκαλάκης, κοσμήτορας της σχολής Επιστημών Αγωγής του ΕΚΠΑ.
Επίσης, ο κ. Δασκαλάκης επισήμανε τα προβλήματα διατροφής των παιδιών στη χώρα μας, με μέρος τους να υποφέρει από υποσιτισμό λόγω κρίσης και άλλο κομμάτι να πάσχει από παχυσαρκία λόγω των χαμηλής ποιότητας τροφών που καταναλώνει. «Το σχολείο πρέπει να προσφέρει αντισταθμιστικές δράσεις και υποστηρικτικές δομές σε παιδιά που πλήττονται από τη φτώχεια. Είναι δυνατόν να στηρίξει συνολικά τις δοκιμαζόμενες οικογένειες», τόνισε η Αθηνά Δάντη, διευθύντρια του 23ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.
«Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα είναι δραματική. Αργά ή γρήγορα, η φτώχεια θα έχει επιπτώσεις στην ίδια τη δημοκρατία. Απονομιμοποιείται η εξουσία ολοένα και περισσότερο. Το παιδί πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Σπυρίδων-Ηρακλής Ακτύπης, διευθυντής του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας