Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Φυλακισμένα Χαμόγελα». Ομως δεν λέει την αλήθεια. Γιατί ο Αμερικανός φωτογράφος Javier Sirvent, που απαθανάτισε τις μανάδες κρατούμενες με τα παιδιά τους στις γυναικείες φυλακές στον Ελεώνα Θηβών, δεν κατάφερε να «κλέψει» ούτε ένα παιδικό χαμόγελο. Και πώς να τα καταφέρει άλλωστε αφού στη μικρή ζωή τους αυτά τα παιδιά δεν έχουν γνωρίσει παρά μονάχα τον εγκλεισμό...
Πρόκειται για 11 παιδιά, βρέφη έως νήπια τριών χρόνων, που κρατούνται μαζί με τις μητέρες τους, μόλις 10 γυναίκες, οι οποίες δικαιούνται να τα μεγαλώσουν εκτός φυλακής, αλλά το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο δεν έχει ακόμη συνεδριάσει, για να εφαρμόσει τον νόμο. Ανάμεσα στα παιδιά είναι ένα κουφό και ένα τυφλό.Απέναντι σ' αυτό το γεγονός, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων ξεκίνησε την εκστρατεία «Κανένα μωρό σε κελί» με στόχο την κατάργηση της κράτησης των κηδεμόνων βρεφών και νηπίων.
Και από σήμερα εγκαινιάζει το πενθήμερο δράσης και ενημέρωσης για τις μωρομάνες με την έκθεση των φωτογραφιών του Αμερικανού φωτογράφου στο Εργαστήρι Μαιρηβή (Δεληγιώργη 33, στάση Μεταξουργείο) στις 6 το απόγευμα.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο το προφανές, πως είναι ακατάλληλο μέρος οι φυλακές για να μεγαλώνει ένα παιδί.
Είναι και επικίνδυνα ανθυγιεινό, αφού η περίθαλψή τους επαφίεται σε έναν εθελοντή παιδίατρο, ενώ ελλείψεις υπάρχουν σε γυναικολόγο αλλά και οφθαλμίατρο που δεν επισκέπτονται τις φυλακές ούτε σε εβδομαδιαία βάση, την ώρα που στον Ελεώνα κρατούνται 341 γυναίκες, εκ των οποίων δύο έγκυες.
Τα παραπάνω αποτελούν μερικές μόνο από τις διαπιστώσεις της Πρωτοβουλίας σε πρόσφατη επίσκεψή της στον Ελεώνα, αφού τα παιδιά στερούνται παιδαγωγό και παιδοψυχολόγο, καθώς ούτε καν προβλέπονται ανάλογες θέσεις από το οργανόγραμμα της φυλακής.
Παραμένουν 24 ώρες εντός της φυλακής, χωρίς καμία δημιουργική απασχόληση και επαφή με τον έξω κόσμο, καθώς «η μεταφορά τους σε κάποιο βρεφονηπιακό σταθμό προσκρούει σε «τεχνικά» προσκόμματα εκ μέρους της διεύθυνσης», ενώ και τα ελάχιστα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται, όποτε καθίσταται εφικτό από εθελοντές.
Επισημάνθηκαν ακόμη ελλείψεις στην ύδρευση και τη θέρμανση, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους, ενώ δεν προβλέπεται ούτε φρούτο στο λιτό διαιτολόγιό τους παρά μόνον όποτε και αν υπάρξει κάποιου τύπου δωρεά.
Το χειρότερο; Σημαντικό πρόβλημα διαπιστώθηκε στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών ασθένειας, «με νωπό ακόμη το πρόσφατο παράδειγμα της εξηνταεπτάχρονης Γεωργίας Γεωργιάδου-Κάπρη, η οποία ξεψύχησε στο υπηρεσιακό τζιπ, όπως ενημερωθήκαμε από τη διεύθυνση της φυλακής, κατά τη διάρκεια μεταγωγής της στο ανεπαρκέστατο ούτως ή άλλως “νοσοκομείο” της Θήβας, που δείχνει με τον πλέον τραγικό τρόπο την απουσία ουσιαστικής μέριμνας για την προστασία της υγείας και της ζωής των κρατουμένων των ελληνικών φυλακών».
Για την υπόθεση αυτή δεν έχει καν διαταχτεί ΕΔΕ, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας με την οποία καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να διερευνηθούν οι ευθύνες για τον θάνατο της κρατούμενης και να διασφαλιστούν οι συνθήκες που θα καταστήσουν αδύνατη την επανάληψη παρόμοιων περιστατικών.
Επιπλέον καλεί την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη σίτιση, την εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση των κρατουμένων –γυναικών και παιδιών–, ενώ επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη βελτίωσης της νομοθεσίας και των τιμωρητικών πρακτικών που αφορούν τις μητέρες κρατούμενες και τα παιδιά τους στο σύνολό τους, καταδεικνύοντας πως εναλλακτικές μορφές έκτισης της ποινής υπάρχουν και είναι εύκολο να εφαρμοστούν, όπως συμβαίνει σε πολλές ακόμη χώρες, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.
Σημειώνεται ότι η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου (ώρες λειτουργίας 12 μ.-8 μ.μ.), ενώ τη Δευτέρα (7 μ.μ.) θα γίνει συζήτηση με θέμα «Εχε το νου σου στο παιδί: Να καταργηθεί η κράτηση κηδεμόνων βρεφών και νηπίων», με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, πρώην κρατουμένων και εκπροσώπων συλλογικοτήτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας