Την εξαιρετικά δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι παλαιστίνιοι στις κατεχόμενες περιοχές και την ανάγκη παροχής ακόμα περισσότερης βοήθειας σε κάθε επίπεδο προς τον παλαιστινιακό λαό, τόνισαν οι Έλληνες δήμαρχοι και τα στελέχη των δημοτικών αρχών που βρέθηκαν στη Ραμάλα για το διεθνές συνέδριο αλληλεγγύης των τοπικών αρχών με την Παλαιστίνη, μεταξύ 21 και 23 Νοεμβρίου.
Για την εμπειρία τους μίλησαν σε συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στην έδρα της παλαιστινιακής διπλωματικής αντιπροσωπείας στο Ψυχικό οι: Σίμος Ρούσσος (δήμαρχος Χαλανδρίου), Ελένη Χριστούλη (αντιδήμαρχος Χαλανδρίου), Χρήστος Καραγιαννάκης (αντιδήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας) και Γιώργος Μακρυνός (αντιδήμαρχος Κορυδαλλού).
Μεταξύ των σημαντικότερων πρωτοβουλιών που πήραν οι ελληνικές δημοτικές αρχές που δήλωσαν συμμετοχή είναι η αδελφοποίηση με παλαιστινιακούς δήμους με σκοπό την έμπρακτη συμπαράσταση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο παλαιστινιακός λαός, τις πολιτιστικές ανταλλαγές και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
«Το 2014 ήταν έτος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και το διεθνές συνέδριο με θέμα την τοπική αυτοδιοίκηση έγινε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Οι Έλληνες συμμετέχοντες στο συνέδριο είχαν την ευκαιρία να δουν τι πραγματικά συμβαίνει στην Παλαιστίνη και να συναντηθούν με ομολόγους τους από παλαιστινιακούς δήμους για να συζητήσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας. Ο ελληνικός λαός στηρίζει παραδοσιακά τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας και έχει υποστεί κατοχή γι’αυτό ξέρει τι σημαίνει. Αίτημα μας είναι η αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση ή την ελληνική Βουλή του παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967.Το έχουν ήδη κάνει 135 χώρες και έχει έρθει η ώρα να το κάνει και η Ελλάδα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι.
Από την πλευρά τους, οι Έλληνες δημοτικοί άρχοντες τόνισαν ότι υπάρχουν δυνατότητες για συμπαράσταση και συνεργασία με τους παλαιστίνιους ομολόγους τους και περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Ο κ. Ρούσσος μίλησε για μία αποκαλυπτική πραγματικότητα με ανθρώπους που ζουν σε πόλεις-φυλακές με συρματοπλέγματα και τείχη και υπόκεινται σε εξευτελιστικούς ελέγχους ακόμη και για μία τυπική μετακίνηση.
Σχετικά με την εμπειρία του από το συνέδριο, τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση στην Παλαιστίνη έχουν περισσότερες αρμοδιότητες από τους ελληνικούς καθώς δήμαρχοι μιλούσαν ως ισότιμοι συνομιλητές ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, ενώ επισήμανε ότι οι βαθιές σχέσεις φιλίας των δύο λαών πρέπει να επιβεβαιώνονται και στην πράξη με όποιας μορφής βοήθεια είναι δυνατή.
«Ένας λαός προσπαθεί να επιβιώσει σε μία απέραντη φυλακή. Πρέπει να ενισχύσουμε το δίκαιο αγώνα των παλαιστινίων για αυτοδιάθεση», είπε ο Χρήστος Καραγιαννάκης, αντιδήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας. Τέλος, ο αντιδήμαρχος Κορυδαλλού, Γιώργος Μακρυνός, μίλησε για την ήδη υπάρχουσα αδερφοποίηση του δήμου Κορυδαλλού με παλαιστινιακό δήμο και τη διακήρυξη που υπέγραψαν οι συμμετέχοντες στο διεθνές συνέδριο δήμοι με σκοπό τη δικτύωση τους για την υποστήριξη της αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού.
Οι 5 ελληνικοί δήμοι που συμμετείχαν στο συνέδριο (Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Περάματος, Χαλανδρίου στην Αττική και Νεάπολης-Συκέων στη Θεσσαλονίκη) προτίθενται να προωθήσουν το σχέδιο των αδελφοποιήσεων και στα περιφερειακά (ΠΕΔΑ) ή εθνικά όργανα (ΚΕΔΕ).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας