Τον άμεσο προσδιορισμό της δίκης για την εγκληματική οργάνωση και την απονομή δικαιοσύνης για όλα τα θύματα της ναζιστικής δράσης της Χρυσής Αυγής ζήτησαν οι δικηγόροι της πρωτοβουλίας για την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος Jail Golden Dawn κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Η συνέντευξη ήταν αρχικά προγραμματισμένη να γίνει στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, αλλά όπως κατήγγειλαν τα μέλη της πρωτοβουλίας, η διοίκηση του ΔΣΑ δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή της με τον ισχυρισμό ότι αν πάρουν την αίθουσα οι δικηγόροι των θυμάτων, θα πρέπει τότε να δοθεί και στους δικηγόρους της Χρυσής Αυγής, εξισώνοντας έτσι θύτες και θύματα.
«Τα θύματα της φασιστικής βίας και οι οικογένειές τους θέλουν δικαιοσύνη ανεξάρτητα από τον προσδιορισμό των εκλογών και τις πολιτικές εξελίξεις», τόνισε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, ενώ ο Τάκης Ζώτος επισήμανε ότι η κεντρική επιδίωξη των μελών της Χρυσής Αυγής στη δίκη είναι να μην παραπεμφθούν και καταδικαστούν ως εγκληματική οργάνωση και γι’ αυτό αφ’ ενός αρνούνται υποκριτικά το εθνικοσοσιαλιστικό παρελθόν τους και αφ’ ετέρου δεν διστάζουν να «πουλήσουν» τα στελέχη τους. «Ο Ρουπακιάς και ο Πατέλης, ακόμα και ο περιφερειάρχης Λαγός δεν έχουν καμία σημασία μπροστά στον στόχο να μη χαρακτηριστεί η Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση», είπε και προσέθεσε ότι η εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης ξεκινάει τουλάχιστον πριν από δύο δεκαετίες και όχι από το 2008, έτος στο οποίο αναφέρεται η εισαγγελική πρόταση Ντογιάκου.
«Δεν είναι το ζητούμενο να καταδικαστεί η ιδεολογία, αλλά οι αξιόποινες πράξεις», είπε ο Κώστας Παπαδάκης, απαντώντας έτσι στη μόνιμη χρυσαυγίτικη επωδό περί «πολιτικών διώξεων», ενώ ο Βασίλης Παπαστεργίου, μέλος Δ.Σ. του ΔΣΑ, ανέφερε ότι «η δίκη δίνει επιτέλους βήμα στα αθέατα θύματα της ρατσιστικής βίας», προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ροή αξιόπιστης πληροφορίας γιατί «κανείς δεν είναι πιο αδίστακτος όσον αφορά τη διαστροφή της αλήθειας από τους φασίστες».
Η Κλειώ Παπαπαντολέων από την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τόνισε ότι «τα μέλη της Χρυσής Αυγής απολάμβαναν μια ιδιότυπη, πρωτοφανή σε κράτος δικαίου, ασυλία και είναι αυτή που δημιούργησε το πολιτικό και πολιτειακό έκτρωμα το οποίο ζούμε αυτόν τον καιρό». Η Ελένη Τάκου από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας επισήμανε ότι η σημαντική μείωση των ρατσιστικών επιθέσεων που καταγράφεται μετά τη φυλάκιση των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής επιβεβαιώνει τη δράση της, την οποία η πολιτεία άργησε να αντιμετωπίσει. Ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας, ανέφερε ότι μόνον από την κοινότητά του έχουν καταγραφεί 700 θύματα, ενώ ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθηνών, ζήτησε να αποσυνδεθεί η έναρξη της δίκης «από τις πολιτικές σκοπιμότητες που απορρέουν από την κρίση της ίδιας της κυβέρνησης» και κάλεσε όλη την Αριστερά και τα συνδικάτα να διασφαλίσουν με την παρουσία τους στη δίκη ότι θα ακούγεται η φωνή των θυμάτων και των οικογενειών τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας