Το καινούργιο που κόμισε ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, στην τελετή παράδοσης/παραλαβής των καθηκόντων του στο υπουργείο το Σάββατο ήταν μάλλον η γραβάτα που φορούσε, μια γραβάτα με ελληνικά σημαιάκια, αν δεν την έχει ξαναφορέσει κι αυτή.
Κατά τα άλλα, ο κ. Βορίδης επανέλαβε τις κυβερνητικές εξαγγελίες που διατυπώνουν ξανά και ξανά πρωθυπουργός και υπουργοί εδώ και πέντε χρόνια, για αύξηση των απελάσεων και αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
«Εκείνο που παίρνω σαν εντολή ερχόμενος στο υπουργείο είναι να πράξουμε τα δέοντα και τα μέγιστα σε όποιο βαθμό, στον μέγιστο βαθμό, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση, και αυτό σημαίνει να οργανώσουμε με τον καλύτερο, τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο τις επιστροφές», είπε ο κ. Βορίδης.
Αλλά περίπου το ίδιο πρακτικό αντίκρισμα θα είχαν οι δηλώσεις του αν ήταν υπουργός Πολιτισμού. Κι αυτό γιατί οι απελάσεις δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά της αστυνομίας, που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Αναρμόδιος
Επιπλέον, οι επιδοτούμενες απελάσεις, οι λεγόμενες «εθελούσιες», αυτές δηλαδή που γίνονται με τη συγκατάθεση των ανθρώπων που απελαύνονται και στους οποίους δίνεται οικονομική ενίσχυση για τα πρώτα τους βήματα στη χώρα τους, υλοποιούνται μέσω προγράμματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και μικρή επιχειρησιακή σχέση έχουν με το υπουργείο.
Φαίνεται πως πίσω από τις δηλώσεις του υπουργού και την ξανασερβιρισμένη εντολή του πρωθυπουργού για απελάσεις κρύβεται μια κυρίως επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης όχι μόνο να χρυσώσει το χάπι στον κ. Βορίδη για την υποβάθμισή του από τη θέση του υπουργού Επικρατείας, αλλά και να δείξει πυγμή, με το βλέμμα στο ακροδεξιό ακροατήριο και στόχο τη συγκράτηση της διαρροής των ψηφοφόρων προς τα δεξιά της, αλλάζοντας την ατζέντα από τα Τέμπη και την οικονομία με μπόλικη αντιμεταναστευτική ρητορική.
Ο κ. Βορίδης φρόντισε εξάλλου να κλείσει το μάτι, σημειώνοντας «για το θέμα έχω όπως ξέρετε πάρα πολύ ισχυρές, συγκεκριμένες ιδεολογικές απόψεις, για να ’μαστε απολύτως συνεννοημένοι», φράση που χειροκροτήθηκε, δείχνοντας σε ποιο επίπεδο έχουν διολισθήσει πολλοί από την πολιτική ηγεσία και τα ανώτερα στελέχη της διοίκησης που βρίσκονταν στην αίθουσα.
Ο κ. Βορίδης δεν διευκρίνισε ποια είναι η συγκεκριμένη ιδεολογία του. Είναι όμως πολύ γνωστά και η φωτογραφία του ως μέλους τάγματος εφόδου με το τσεκούρι στα χέρια και η ομόφωνη διαγραφή του πριν από 40 χρόνια από τη Γενική Συνέλευση των φοιτητών της Νομικής Αθήνας «για τη φασιστική του δράση», όπως υπενθύμισε ο Δημήτρης Ψαρράς σε προχθεσινό δημοσίευμα στο Χωρίς Εφημερίδα (βλ. «Η 40ή επέτειος των κυρίων Χατζηδάκη και Βορίδη», x-efimerida.gr, 15/3/2025), αλλά και η θέση του ως γενικού γραμματέα της νεολαίας της ΕΠΕΝ και η μετέπειτα ίδρυση του ακροδεξιού μορφώματος Ελληνικό Μέτωπο με ακραία ρατσιστική ατζέντα και η συμπόρευσή του σε ρατσιστικές πορείες στη Γαλλία δίπλα στον Ζαν-Μαρί Λεπέν και η εκλογή του με το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη.
Το... όραμα
Αλλωστε, δεύτερος άξονας των ιδεολογικοπολιτικών εξαγγελιών του κ. Βορίδη κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου ήταν το πεδίο της νόμιμης μετανάστευσης, για το οποίο ξεδίπλωσε το όραμά του με φρασεολογία που παραπέμπει σε συντηρητικό δημοδιδάσκαλο επαρχίας περασμένων εποχών: «Πάλι για να συνεννοηθούμε λίγο μεταξύ μας, νόμιμη μετανάστευση σημαίνει ότι εμείς θα αποφασίζουμε ποιοι έρχονται, από πού έρχονται, πόσο έρχονται, πόσο θα μένουν και πόσοι έρχονται νόμιμα, εδώ θα ζουν σύμφωνα με τις παραδόσεις μας, θα σέβονται τις αξίες, την ταυτότητά μας, τη δική μας πολιτισμική κληρονομιά, τον τόπο που τους φιλοξενεί», είπε ο κ. Βορίδης.
Ο πρώην υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος φρόντισε πάντως στην ομιλία του για την παράδοση του χαρτοφυλακίου μάλλον να προσγειώσει τον κ. Βορίδη στις πραγματικές αρμοδιότητες και στα καθήκοντα. «Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ένα σύνθετο και περίπλοκο υπουργείο. Είναι μια καθημερινή διαχείριση μικρών και μεγάλων κρίσεων, από την ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση για τις οικονομικές δυνατότητες διαχείρισης του προβλήματος μέχρι την υδροδότηση της δομής της Σάμου. Και επομένως, η πολιτική ηγεσία πρέπει να είναι συνέχεια παρούσα, σε συνεχή εγρήγορση και σε συνεχή προσέγγιση διαχείρισης κρίσης», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Επισήμανε επίσης ότι κατάφερε να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την προβληματική ροή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης («η μόνη δυνατότητα για τον υπουργό να κάνει εθνική πολιτική»), καθώς εξασφάλισε περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες του συστήματος, ενώ το υπουργείο πλήρωσε ήδη περίπου 98 εκατομμύρια ευρώ σε κατεπείγουσες ανάγκες που είχαν μείνει πίσω και είχαν απειλήσει το σύστημα διαχείρισης με κατάρρευση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας