Καζάνι που βράζει η Χίος εναντίον των κυβερνητικών σχεδίων εξόρυξης αντιμονίου στο βόρειο τμήμα του νησιού, την πολύπαθη Αμανή. Χιλιάδες πολίτες χθες πλημμύρισαν την κεντρική πλατεία και σε φορτισμένο κλίμα δήλωσαν αποφασισμένοι να αντισταθούν με όλους τους τρόπους στις «καταστροφικές για τον τόπο» εξορύξεις. Στην πρώτη γραμμή, κάτοικοι της περιοχής με πανό διαμαρτυρίας που έγραφε «Οχι στην εξόρυξη - Ναι στη ζωή στην Αμανή».
Η συγκέντρωση ξεκίνησε με την εκφώνηση ονομάτων των νεκρών εργατών στα ορυχεία, που πέθαναν από ασθένειες σχετιζόμενες με την τοξικότητα του μεταλλεύματος την περίοδο της διαχείρισης των ορυχείων από την εταιρεία Μποδοσάκη, και με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Χίου, Παν. Νικήτα, να τονίζει ότι η μνήμη τους παραμένει ζωντανή απόδειξη των κινδύνων για την υγεία που περικλείει η εξόρυξη αντιμονίου. «Για όσους επιμένουν, τους θυμίζουμε ότι η Χίος αντιστάθηκε και στις δομές-φυλακές υψίστης ασφαλείας που ήθελαν να χτίσουν στο Αίπος, και στους ίδιους δρόμους θα τους σταματήσουμε ξανά αν χρειαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Αρχή ενός μακροχρόνιου αγώνα» χαρακτήρισε τη συγκέντρωση ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Κώστας Λίνας, τονίζοντας ότι «δεν θα γίνει αποδεκτή η κυβερνητική πολιτική τού αποφασίζουμε για εσάς χωρίς εσάς». Παρών και ο Ιατρικός Σύλλογος διά του προέδρου του, κ. Γεωργιάδη, που στάθηκε ιδιαίτερα στους κινδύνους που απειλούν την υγεία του πληθυσμού από την έκθεση σε ρύπους προερχόμενους από τέτοιου είδους υλικά. «Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε το ζήτημα αποστασιοποιημένοι. Τα στοιχεία είναι σαφή: η εξόρυξη αντιμονίου ενέχει σοβαρούς κινδύνους τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το οικοσύστημα της περιοχής».
Kαταγγελίες
Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία στο βήμα της εκδήλωσης εκπροσώπου της Μητρόπολης Χίου, που, μεταφέροντας μήνυμα του μητροπολίτη Μάρκου Βασιλάκη, δήλωσε ότι «διατηρούμε αμφιβολίες για τις εξορύξεις». Με καταγγελίες εναντίον της δημοτικής αρχής Χίου ήταν η ομιλία του εκπροσώπου της Συντονιστικής Επιτροπής, Σωτήρη Θεοδώρου, τονίζοντας ότι η απραξία και οι καθυστερήσεις που επέβαλε ο δήμαρχος Γιάννης Μαλαφής ήταν οι συνθήκες που επέτρεψαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προκηρύξει τον διαγωνισμό έρευνας και εκμετάλλευσης του μεταλλευτικού πεδίου των 9.000 στρεμμάτων στην Αμανή. Καταγγελίες που ακούστηκαν και από τον συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη ο οποίος ζει και εργάζεται εκεί. Οπως ο ίδιος σημείωσε, στους χάρτες του υπουργείου όλη η Χίος έχει σημανθεί ως ένα τεράστιο πεδίο μεταλλευτικής δραστηριότητας που απειλεί να καταστρέψει ολοκληρωτικά τον τόπο αυτό.
Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσε και ο δήμαρχος Χίου, ο οποίος μάλιστα θέλησε να ανέβει στο βήμα, κάτι που όμως δεν του επέτρεψαν οι διοργανωτές, αφού είχε συμφωνηθεί κανένας από τους επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων να μη μιλήσει.
Ο δήμαρχος, την προηγούμενη ημέρα, είχε προτείνει σε διά περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη λήψη απόφασης που θα αφορούσε την έκφραση δυσαρέσκειας για την προκήρυξη του διαγωνισμού εκ μέρους του υπουργείου και την πρόταση για πάγωμα της διαδικασίας εν όψει της ολοκλήρωσης της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία ωστόσο έμεινε λειψή και με δική του ευθύνη. Πρόταση που απέρριψαν όλοι οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης, αντιπροτείνοντας τον ορισμό ημερομηνίας μονοθεματικής συνεδρίασης του οργάνου όπου η απόφαση θα ήταν ένα ομόφωνο και καθαρό «όχι στις εξορύξεις». Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία διαμαρτυρίας γύρω από την πλατεία, που κατέληξε έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, όπου την ίδια στιγμή είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.
Ξεκάθαρο «όχι» από το Περιφερειακό Συμβούλιο
Κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τη στάση του απέναντι στο ζήτημα της εξόρυξης αντιμονίου στη Χίο δεν άφησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου. Στη χθεσινή του συνεδρίαση, με μοναδική διαφοροποίηση τον συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας «Νέα Δυναμική», που πρόσκειται στη Ν.Δ. και μέχρι πρότινος επικεφαλής ήταν ο κ. Στεφανής, αποφάσισε να απορρίψει τις εξορύξεις στην Αμανή, αντιλαμβανόμενο την κοινωνική κατακραυγή και βεβαίως τον καταστροφικό ρόλο που θα έχουν αυτές σε όποια προοπτική ανάπτυξης τομέων όπως ο τουρισμός, η κτηνοτροφία και η γεωργία. Τομείς που ακόμα και σήμερα συντηρούν τη ζωή στην περιοχή. Η πλειοψηφία ήταν απόλυτη, αφού όλοι οι άλλοι συνδυασμοί τοποθετήθηκαν κατά των εξορύξεων και υπέρ της εισήγησης Μουτζούρη, ο οποίος απέρριψε κάθε τέτοια σκέψη επικαλούμενος και την πρυτανική του θητεία στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Από την πλευρά της «Νέας Δυναμικής» προτάθηκε η αναβολή της οριστικής απόφασης έως ότου ολοκληρωθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για τη σύνταξη της οποίας ζητούνταν η συνέργεια επιστημονικών φορέων, όπως το ΕΜΠ και ο Ιατρικός Σύλλογος, ώστε να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητά της. Πρόταση που ουσιαστικά καλύπτει και τον δήμαρχο Χίου, ο οποίος επίσης ήταν παρών στη συνεδρίαση. Με αυτόν τον τρόπο όμως ήρθε στο φως και το βαθύ χάσμα που απειλεί τοπικά τη Ν.Δ., αφού ο σύμβουλος της παράταξης και Χιώτης στην καταγωγή Παντελής Μπουγδάνος καταψήφισε και αυτός, συντασσόμενος με την πρόταση Μουτζούρη!
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος επανέλαβε και εκεί την πρόταση για πάγωμα της διαδικασίας έως την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, ενώ πέταξε το γάντι στην περιφερειακή αρχή προτείνοντας στον κ. Μουτζούρη να αναλάβει η περιφέρεια την επικαιροποίηση της μελέτης Μπελαβίλα για την ανάδειξη της Αμανής ως πεδίου γεωλογικού τουρισμού, τη δημιουργία ανοιχτού μουσείου μεταλλείων και τον εκσυγχρονισμό και την προβολή των εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού που προβλέπονται εκεί. Ξεχνώντας βέβαια ότι όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν όσο επί της Αμανής κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη των εξορύξεων.
Προσφυγή στο ΣτΕ από 49 κατοίκους
Την κατάθεση αίτησης ακύρωσης του διαγωνισμού έρευνας και εκμετάλλευσης αντιμονίου στην περιοχή της Αμανής ανακοίνωσαν 49 κάτοικοι της περιοχής που εργάζονται και ζουν μόνιμα εντός των 9.000 στρεμμάτων που έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Εκπροσωπούνται από το νομικό γραφείο του καθηγητή Νομικής, Παν. Λαζαράτου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας