Είκοσι χρόνια έχουν περάσει και η έκτη προβλήτα του λιμανιού Θεσσαλονίκης έχει εξαγγελθεί τόσες φορές που αποτελεί πια ανέκδοτο, ισάξιο των ανέκδοτων που κυκλοφορούν για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, ενώ αυξάνονται οι θέσεις εργασίας για την κατασκευή της. Μπορεί οι πάλαι ποτέ πρόεδροι του κρατικού ΟΛΘ να μεγάλωσαν ηλικιακά, αλλά θα καταφέρουν ως πρόεδροι και διευθύνοντες του ιδιωτικού πλέον ΟΛΘ όσα είχαν ονειρευτεί. Το μόνο που δεν έχει αλλάξει είναι η κομματική τους ταυτότητα: είναι αδιαπραγμάτευτα Ν.Δ. και δεν σκοπεύουν να δώσουν εξηγήσεις γιατί το έργο έχει καθυστερήσει τόσα χρόνια.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Γιάννης Τσάρας, μιλώντας στο τέλος της περασμένης εβδομάδας από το βήμα του 10ου Export Summit του ΣΕΒΕ «Investing, the Only Way to Growth», το είπε ξεκάθαρα: «Νιος ήμουν και γέρασα».
Για την ακρίβεια ήταν είκοσι χρόνια νεότερος, όταν ανέλαβε πρόεδρος του κρατικού ΟΛΘ το 2004, θέση στην οποία έμεινε μέχρι το 2010. Ανήκε πάντα στη Ν.Δ. ο κ. Τσάρας, το κόμμα τον έχει περί πολλού, γι’ αυτό τον έχει αξιοποιήσει σε κρατικές θέσεις, θητεία που οι ιδιώτες γνωρίζουν και αξιοποιούν. Τα είχαμε θυμίσει εγκαίρως όλα αυτά πριν ακόμη αναλάβει ξανά θέση ευθύνης στο ιδιωτικό πλέον λιμάνι («Απότομη… προσγείωση για τον “ιπτάμενο Ολλανδό”», «Εφ.Συν.» 19.7.2024).
Μνημειώδης καθυστέρηση
Ο κ. Τσάρας εκτός από τις νοσταλγικές φράσεις καλό θα ήταν να εξηγούσε ποιοι ευθύνονται για τη μνημειώδη καθυστέρηση, ποιοι έβαλαν το χεράκι τους και ποιοι εντέχνως έβγαλαν την ουρά τους έξω από τις ευθύνες. Προτιμά όμως την ανέξοδη στάση «ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε». Διότι από τις γνωστές «υπολήψεις» μπορεί πάλι να επανέλθουν στο προσκήνιο γνωστοί και μη εξαιρετέοι, οπότε…
Ο κ. Τσάρας προσπάθησε να ντύσει το μέλλον του λιμανιού με μπόλικη αισιοδοξία, κάτι που μόνο απορίες και βαθύτερες αμφιβολίες μπορεί να δημιουργήσει. Τι είπε λοιπόν στο Summit του Συνδέσμου Εξαγωγέων; Οτι η έναρξη κατασκευής του έκτου προβλήτα υπολογίζεται τον Φεβρουάριο του 2025 -είθε-, καθώς το απαραίτητο Π.Δ. βρίσκεται στο τελικό σχέδιο έγκρισης από το ΣτΕ και η σύμβαση με τους εργολάβους έχει υπογραφεί. Κι αν αυτό συμβεί, τότε «σε 3,5 χρόνια το μέγιστο να έχει ολοκληρωθεί»! Δεν του αρκούσαν όμως αυτά καθώς επικαλέστηκε μελέτη σύμφωνα με την οποία για δέκα χρόνια αφότου γίνει ο έκτος προβλήτας θα συμβάλλει στη δημιουργία και στήριξη άνω των 4.300 θέσεων εργασίας που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με το λιμάνι και το εξαγωγικό εμπόριο.
Το στοιχείο αυτό έγραψε ωραίους και κυρίως αισιόδοξους τίτλους στις ιστοσελίδες της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, αλλά… χάθηκαν η μαγική λεξούλα «δεκαετία» και… μερικές λεπτομέρειες ακόμη. Η μόνη (υπάρχει και άλλη;) σχετική μελέτη τα στοιχεία της οποίας μας έχει κοινοποιήσει ο ΟΛΘ -γιατί ολόκληρη δεν την έχει δώσει στη δημοσιότητα- και την έχει παρουσιάσει με επίσημο δελτίο Τύπου (24.2.2024) είναι αυτή της Delloitte που αναφέρει ότι «η υλοποίηση αλλά και η ολοκλήρωση του έργου […] στηρίζει άμεσα και έμμεσα τη δημιουργία περισσότερων από 3.300 θέσεις εργασίας». Στο ίδιο σενάριο υπάρχουν και 4.000 υποτιθέμενες θέσεις εργασίας που είναι για την περίοδο μέχρι το 2035 -ζωή να ’χουμε-, κι αυτό μόνο αν το έργο είχε διανύσει σήμερα τα δύο τρίτα του απαιτούμενου χρόνου για την κατασκευή του! Πάντως όσο κι αν ψάξαμε στη μελέτη, 4.300 θέσεις άμεσες και έμμεσες δεν βρήκαμε…
Αυτή η τεχνητή αισιοδοξία -την οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε αφού δεν δίνεται στη δημοσιότητα η μελέτη της Deloitte- θα άξιζε πάντως να συγκριθεί με όσα αναφέρει αντίστοιχη μελέτη του ΙΟΒΕ (2017) που προβλέπει μικρότερα σχετικά οφέλη σε όλους τους τομείς. Μέχρι σήμερα, επιπλέον, ο ΟΛΘ αφήνει αναπάντητα ερωτήματα, όπως π.χ. από πού θα προκύψει η αυξημένη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων (γεωπολιτικές εντάσεις, ανταγωνισμός από λιμάνια όμορων χωρών) ή πώς θα δημιουργηθούν οι χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας όταν στους προβλήτες 2 και 3 του λιμανιού του Πειραιά, μέσω των οποίων διακινούνται περίπου 4 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, η συνολική απασχόληση (πλήρης και μερική) δεν υπερβαίνει τα 3.000 άτομα.
Σήμερα ο ΟΛΘ διακινεί 500 χιλ. εμπορευματοκιβώτια και απασχολεί περίπου 450 άτομα. Πουθενά επίσης δεν αναφέρονται οι πηγές χρηματοδότησης της επένδυσης. Ο ΟΛΘ έχει μηδέν δανεισμό και υψηλή κερδοφορία, αλλά φτάνουν αυτά για να έχει εύκολη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό; Οσο για τους αναφερόμενους χρόνους τι να πρωτοπεί κανείς, όταν αρκεί να θυμίσει στους ενδιαφερόμενους και τους φορείς της πόλης ότι σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού -την οποία τροποποίησε η Ν.Δ. δύο φορές ήδη- από το 2026 που έπρεπε να παραδοθεί η 6η προβλήτα, τώρα φτάνουμε στο 2031! («Εφ.Συν.» 15.9.2024, «Στου λιμανιού την άκρη… ρίχνουν το δημόσιο συμφέρον»). Κατά τα λοιπά κολυμπάμε στα ρηχά νερά της αστήρικτης αισιοδοξίας...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας