Το ποσοστό των νοικοκυριών που αδυνατούν να παρέχουν στα παιδιά τους τα βασικά αγαθά έχει σχεδόν διπλασιαστεί την πενταετία της κρίσης (2009-2013), σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταία έρευνας της ΕΛ.ΣΤΑΤ., σχετικά με την υλική στέρηση των παιδιών.
Μεταξύ των ευρημάτων:
● Το μεγαλύτερο ποσοστό (25,4%) εντοπίζεται στα νοικοκυριά που δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα συμμετοχής των παιδιών τους σε σχολικές εκδρομές, την ίδια στιγμή που φτάνουν το 18,4% τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να παρέχουν κατάλληλο χώρο για σχολική μελέτη στα παιδιά.
● Συγκριτικά με τα στοιχεία του 2009, όπου το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθημερινή βάση έφτανε το 4%, το 2013 εμφανίζεται αυξημένο κατά 3,4 μονάδες (7,4%), ενώ η αδυναμία να προσφέρουν τη δυνατότητα κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών μία φορά την ημέρα εμφανίζεται εξίσου αυξημένη (από 1,1% το 2009 σε 4,4% το 2013).
● Το 1,7% των μη φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει στα παιδιά του ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθημερινή βάση και το 1,3% ότι δεν δύναται να τους παρέχει τη δυνατότητα να καταναλώνουν νωπά φρούτα και λαχανικά μία φορά την ημέρα. Στον φτωχό πληθυσμό τα ποσοστά εμφανίζονται ακόμη πιο αυξημένα (22,3% και 12,6% αντίστοιχα).
● Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας, τα νοικοκυριά με παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών που δεν μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους καινούργια ρούχα και δύο ζευγάρια παπούτσια φτάνει το 1,3% και 0,7% αντίστοιχα. Αυτά τα νοικοκυριά ανήκουν στον φτωχό πληθυσμό.
● Το 20,8% των φτωχών νοικοκυριών, με παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, δηλώνει ότι για οικονομικούς λόγους δεν μπορεί να παρέχει στα παιδιά εξοπλισμό υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής, ενώ το 15,4% δεν μπορεί να τους παρέχει παιχνίδια εσωτερικού χώρου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας