Στοιχεία που προκαλούν ανατριχίλα, εξηγώντας ωστόσο τον βαρύ φόρο αίματος που πληρώνουν οι διερχόμενοι στον ΒΟΑΚ, επισημαίνει ο Πανελλαδικός Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα» για την κατάσταση που επικρατεί στον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο, αλλά και καρμανιόλα της Κρήτης.
Επ' αφορμής ρεπορτάζ που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο δραστήριος σύλλογος στιγματίζει την κρατική υποκρισία, με τις νέες δαπανηρές υποσχέσεις περί τοποθέτησης κολωνακίων σε σημεία του ΒΟΑΚ, όταν στον νομό με τις μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες, των Χανίων, τον Αύγουστο - μήνα με πλήθος πανηγυριών, γάμων και λοιπών εκδηλώσεων - λειτουργούσε μόλις μία συσκευή αλκοτέστ, όπως και σε όλο το νησί, ενώ δεν υπάρχει πουθενά στη χώρα, συσκευή ναρκοτέστ.
Όπως σημειώνει ο «SOS Τροχαία Εγκλήματα», επικαλούμενος δηλώσεις των αξιωματικών της Τροχαίας, «τον Αύγουστο στο οδικό δίκτυο της Κρήτης κυκλοφορούσαν πάνω από ένα εκατομμύριο οχήματα αν αθροίσουμε αυτά των μονίμων κατοίκων, των επισκεπτών και τα ενοικιαζόμενα [...] Οι αλλεπάλληλες εξαγγελίες μέτρων αστυνόμευσης αποδεικνύονται τελικά ψευδεπίγραφες, αφού όχι μόνο ο αριθμός υπηρετούντων στις υπηρεσίες τροχαίας είναι ανεπαρκής, αλλά το ψηφιακό μας κράτος εστιάζει πως θα εισπράττει ηλεκτρονικά τα πρόστιμα αλλά όχι στο πως θα τοποθετήσει κάμερες ελέγχου παραβάσεων της».
Ενδεικτικά στα Χανιά, στον σταθμό που επιβλέπει το εκεί τμήμα του ΒΟΑΚ, από 30 άτομα που θα έπρεπε να στελεχώνουν το περιπολικό, υπάρχουν μόνο 16 συν ο Διοικητής του τμήματος.
«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα τα μεγάλα»
Τα ποτάμια αίματος που χύνονται στους δρόμους της Κρήτης (41 οι νεκροί, αμέτρητοι οι τραυματίες, μέχρι στιγμής φέτος) οδήγησαν σε υποσχέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για να τοποθετηθούν κολωνάκια σε σημεία του ΒΟΑΚ.
Όμως αναρωτιέται κανείς τι να πιστέψει, όταν το κράτος δεν προχωρά στην αγορά συσκευών ανίχνευσης αλκοόλ (αλκοτέστ) στο αίμα των οδηγών, το κόστος των οποίων (για επαγγελματικές συσκευές) ανέρχεται σε λίγες χιλιάδες ευρώ.
Όπως μας ενημέρωσε η ΕΡΤ, τον Αύγουστο, στον νομό Χανίων, λειτουργούσε μόνο μία τέτοια συσκευή γιατί η δεύτερη που διαθέτει η Τροχαία είχε πάθει βλάβη και εστάλη για επιδιόρθωση.
Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με δηλώσεις των αξιωματικών της Τροχαίας, τον Αύγουστο στο οδικό δίκτυο της Κρήτης κυκλοφορούσαν πάνω από ένα εκατομμύριο οχήματα, αν αθροίσουμε αυτά των μονίμων κατοίκων, των επισκεπτών και τα ενοικιαζόμενα. Ο Αύγουστος επίσης είναι ο μήνας με μεγάλο αριθμό πανηγυριών και παρεμφερών εκδηλώσεων, γάμων κλπ. Μήνας μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ και όχι μόνο. Και πως ο νομός Χανιών (αναλογικά με τον πληθυσμό) είναι πρώτος σε θανατηφόρα τροχαία συμβάντα στην Κρήτη.
Οι αλλεπάλληλες εξαγγελίες μέτρων αστυνόμευσης αποδεικνύονται τελικά ψευδεπίγραφες, αφού όχι μόνο ο αριθμός υπηρετούντων στις υπηρεσίες τροχαίας είναι ανεπαρκής, αλλά το ψηφιακό μας κράτος εστιάζει πώς θα εισπράττει ηλεκτρονικά τα πρόστιμα, αλλά όχι στο πώς θα τοποθετήσει κάμερες ελέγχου παραβάσεων της κυκλοφορίας.
Τώρα όμως πληροφορούμαστε ότι ούτε αλκοτέστ δε θέλει να κάνει.
Στην Κρήτη, το 2023, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., είχαμε συνολικά 32 θανάτους από τροχαίες συγκρούσεις. Στις 17 απ' αυτές είχαμε οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών. Αριθμός που υπερβαίνει όλα τα διεθνή στάνταρ συνεισφοράς αυτών των αιτίων σε τροχαίες συγκρούσεις.
Σ' αυτό το νησί, σ αυτόν τον νομό, τον Αύγουστο υπήρχε μόνο μία συσκευή αλκοτέστ!
Φυσικά, ούτε συσκευή ανίχνευσης ουσιών στο δρόμο (ναρκοτεστ) δεν υπήρχε, όπως δεν υπάρχει σ ολόκληρη τη χώρα, όταν λειτουργούν στο σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών από το 2018, καταγράφοντας απίστευτα αποτελέσματα. Εδώ, για λόγους που δεν εξηγούνται, παρόλο που το κόστος είναι πολύ μικρό και το όφελος πολύ μεγάλο, έξι χρόνια μετά «δε μας ενδιαφέρει το θέμα».
Όλα αυτά βέβαια είναι σε απόλυτη αρμονία με την άρνηση της πολιτικής εξουσίας να αναπροσαρμόσει προς τα κάτω τα νόμιμα όρια συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα των οδηγών, όπως έχουν πράξει μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες, υιοθετώντας τη μηδενική ανοχή, και να θεσπίσει ουσιαστικές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για όσους οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.
Για να μην τα λέμε όλα μαύρα, εκτιμούμε πάντως το γεγονός πως ο νομός από τον οποίο κατάγεται ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης στον τομέα οδική ασφάλεια και έχει αυτό το μαύρο χάλι που δύσκολα θα συναντήσεις σε άλλες περιοχές της χώρας.
1/9/2024
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας