Απλήρωτοι και ανασφάλιστοι και χωρίς καμία ενημέρωση για το μέλλον τους βρίσκονται εδώ και δύο μήνες 9 συμβασιούχοι εργαζόμενοι –διερμηνείς, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί– του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης την ώρα που μεθοδεύεται μια διαδικασία απόλυσής τους ενώ οι ίδιοι εξακολουθούν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες.
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που εποπτεύεται από το υπουργείο Οικογένειας και Kοινωνικής Συνοχής με αρμοδιότητες την καταπολέμηση της κακοποίησης και του τράφικινγκ, τη λειτουργία της Εθνικής Γραμμής Παιδικής Προστασίας και τον συντονισμό του δικτύου κοινωνικής προστασίας και παροχής υπηρεσιών στήριξης σε άτομα, οικογένειες και πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το ΕΚΚΑ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του προχώρησε το 2021 στην ανάπτυξη ενός προγράμματος για την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια και χρειάζονται προστασία. Η χρηματοδότηση αφορούσε ειδικότερα την ενίσχυση της ικανότητας της Εθνικής Γραμμής Παιδικής Προστασίας 1107 να διαχειρίζεται τα αιτήματα ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο μέσω της ενσωμάτωσης της εθνικής/εθνοτικής καταγωγής τους στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Στο πλαίσιο του έργου προσλήφθηκε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό 13 ατόμων με εμπειρία στη φροντίδα ασυνόδευτων ανηλίκων, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και διερμηνείς στις πιο συχνά ομιλούμενες γλώσσες (αραβικά, φαρσί και ουρντού).
Επί ποδός 24/7
Το προσωπικό αυτό κλήθηκε να υποστηρίξει παράλληλα την εικοσιτετράωρη λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ) του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κατά τις μη εργάσιμες μέρες και ώρες και να αντιμετωπίσει –με επιτυχία– επείγοντα περιστατικά ασυνόδευτων ανηλίκων σε κίνδυνο, όπως περιπτώσεις ναυαγίων, παιδιών που βρίσκονται σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης και σε αστεγία.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (κυρίως της Νορβηγίας). Με τη λήξη του έργου τον Απρίλιο δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις του εν λόγω προσωπικού, παρά το γεγονός ότι εργάζονταν σε τόσο κρίσιμο αντικείμενο καθώς και ότι τα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα και ιδιαιτέρως τέτοιου είδους έργα υπαγορεύουν υποχρεώσεις βιωσιμότητας των δράσεων στους φορείς που χρηματοδοτούνται.
Οι συμβασιούχοι προσέφυγαν στα δικαστήρια με τη βοήθεια του εργατολόγου Δημήτρη Περπατάρη, διεκδικώντας τη συνέχιση της απασχόλησής τους στην Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με προσωρινή διαταγή στις 14 Μαΐου 2024 δικαίωσε τους εργαζόμενους, διέταξε την προσωρινή απασχόλησή τους –μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης– στο ίδιο πόστο, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ζήτημα των αρμοδίων υπηρεσιών ή να τους κρατήσουν ή να τους αποστείλουν εκεί που μεταφέρθηκε η σχετική αρμοδιότητα, ήτοι στο υπουργείο Μετανάστευσης, και είναι σημαντικό να υπάρχει δωρεάν γραμμή για τέτοια παιδιά».
Παρά το γεγονός ότι η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη, απάντησε σε σχετική ερώτηση βουλευτών ότι το ΕΚΚΑ «θα εφαρμόσει όσα ορίζονται στην προσωρινή Διαταγή (14-5-2024), προβαίνοντας παράλληλα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών ομαλής προσωρινής απασχόλησης μέχρι την οριστική απόφαση του Δικαστηρίου», η απόφαση εκτελέστηκε μόνο κατ’ επίφαση.
Η προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη φαίνεται πως ενόχλησε κάποιους εντός του οργανισμού. Οι συμβασιούχοι κλήθηκαν μετά από καθυστέρηση σχεδόν δύο εβδομάδων να εργαστούν σε αλλότρια καθήκοντα, άσχετα με την παιδική προστασία που διέτασσε η δικαστική απόφαση. Μέλος της διοίκησης του ΕΚΚΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην «Εφ.Συν.» (τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της εφημερίδας), μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης φέρεται να τους είπε: «Μη νομίζετε ότι θέλω να σας εκβιάσω, πάντως αν δεχτείτε να τοποθετηθείτε αλλού, δεν θα κάνω αίτηση ανάκλησης της απόφασης». Τελικά, και τοποθετήθηκαν σε άσχετες θέσεις και η αίτηση ανάκλησης κατατέθηκε! Οι δε εργαζόμενοι παραμένουν επί δυο μήνες απλήρωτοι.
Τιμωρητική στάση
Οι ίδιοι θεωρούν τιμωρητική τη στάσης της διοίκησης του ΕΚΚΑ, η οποία ώς τις αρχές Ιουλίου, αντί να ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση για την τήρηση της δικαστικής απόφασης από το υπουργείο Οικογένειας προκειμένου να καταβάλει τις αποδοχές τους, απηύθυνε μόνον ερωτήματα στο υπουργείο Εργασίας σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης του προγράμματος χρηματοδότησης.
«Δεν πρόκειται να πληρωθείτε, να πάτε να τα διεκδικήσετε δικαστικά. Κακώς βγήκατε από το Ταμείο Ανεργίας και ζητήσατε να επιστρέψετε εδώ», τους ανέφεραν ανώτεροί τους όταν ρώτησαν για τα δεδουλευμένα τους. Η υπόθεση δεν αφορά όμως μόνο τους συμβασιούχους εργαζόμενους.
Θα περίμενε αυτονοήτα κανείς και η λειτουργία μιας τηλεφωνικής Γραμμής όπως το 2132128888 του Εθνικού Μηχανισμού επείγουσας ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ ) για τις ανάγκες ζητημάτων παιδικής προστασίας Ασυνόδευτων ανηλίκων σε κίνδυνο, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τόσο κρίσιμο ρόλο να είναι εικοσιτετράωρη.
Αυτή η γραμμή υποστηρίχθηκε αποκλειστικά από τους συγκεκριμένους συμβασιούχους εργαζόμενους μέχρι να λήξουν οι συμβάσεις. Πλέον λειτουργεί ώρες γραφείου Δημοσίου (08.00-16.00). Σημειώνεται πως το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τη μη στήριξη της εικοσιτετράωρης λειτουργίας του ΕΜΕΑ είχε εκδώσει υπουργική απόφαση του Κανονισμού Λειτουργίας Τηλεφωνικής Γραμμής, η οποία προέβλεπε ότι «είναι εθνικής εμβέλειας και λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή από τις 08:00 έως τις 22:00 και Σάββατο από τις 11:00 έως τις 19:00» (άρθρο 3 ΚΥΑ υπ’ αριθμ. 390094/2023 (Β΄ 5157).
Επιπλέον, στο ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2024 το υπουργείο προέβλεπε όχι τη συρρίκνωση της υπηρεσίας σε ώρες γραφείου, αλλά την ανάπτυξή της με τη δημιουργία και ολοκλήρωση έως τον Απρίλιο του 2024 δύο κινητών μονάδων στην Αθήνα και μίας στη Θεσσαλονίκη «για τον εντοπισμό, την άμεση υποστήριξη και τη μεταφορά σε ασφαλή στέγη ασυνόδευτων ανηλίκων σε κίνδυνο, θυμάτων βίας, εμπορίας ανθρώπων, εκμετάλλευσης ή κακοποίησης».
Με τα τωρινά δεδομένα, αν κάποιο ασυνόδευτο ανήλικο ζητήσει βοήθεια, κανείς δεν θα σηκώσει το τηλέφωνο εκτός... ωραρίου. Αυτό, εξάλλου, προκύπτει ως συμπέρασμα και από την απάντηση της υφυπουργού Μετανάστευσης, Σοφίας Βούλτεψη, σε απάντηση σχετικής ερώτησης στη Βουλή. Πρακτικά με την εν λόγω ΚΥΑ θεσμοθετήθηκε η λειτουργία της Γραμμής επείγουσας ανταπόκρισης σε ώρες γραφείου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας