Να ξαναγίνει επισκέψιμο το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» καθώς πλησιάζει η επέτειος των 50 χρόνων από την κατάρρευση της χούντας και την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ζητά με επιστολή του στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ).
Στην επιστολή του –η οποία κοινοποιείται και σε ΥΕΘΑ, ΥΜΑ-Θ, αρχηγό Πολεμικού Ναυτικού και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης– ο ΣΦΕΑ σημειώνει ότι «θεωρούμε πως σας είναι γνωστή η ιστορική σημασία και η διεθνής απήχηση της “ανταρσίας” του πληρώματος του Α/Τ ΒΕΛΟΣ εναντίον της δικτατορίας των συνταγματαρχών τον Μάιο του 1973» και ότι το παροπλισμένο πλέον σκάφος λειτουργεί ως πλωτό Μουσείο του Αντιδικτατορικού Αγώνα. Μάλιστα, όπως παρατηρεί ο Σύνδεσμος, «από τον Σεπτέμβριο του 2019 που φιλοξενείται στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, το έχουν επισκεφθεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ιδιαίτερα μαθητές σχολείων». Ομως, «παρά την αποκατάσταση του ρήγματος που υπέστη στην πρύμνη του τον Νοέμβριο του 2023 και την πλαγιοδέτησή του σε ασφαλές σημείο του λιμένα Θεσσαλονίκης, δεν είναι πλέον επισκέψιμο από το κοινό, λόγω του κανονισμού ασφαλείας λιμένων ISPS».
Οπως υπενθυμίζουν, «ο κ. Πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στην πόλη και το πλοίο στις 20-5-2024, ανταποκρινόμενος σε ομόφωνο αίτημα των φορέων της πόλης, διαβεβαίωσε ότι “το Βέλος είναι ένα ιστορικό πλοίο, θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη και αναζητείται το μόνιμο σημείο του ελλιμενισμού του, ώστε να είναι απολύτως ασφαλές και εύκολα επισκέψιμο”». Παρά τις υποσχέσεις, όμως, έκτοτε το «Βέλος» «παραμένει απρόσιτο για το κοινό, παραμονές μάλιστα των 50 χρόνων από την κατάρρευση της χούντας και την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, γεγονότα στα οποία συνέβαλε και που πρόκειται να γιορτάσει η πόλη με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης». Το αίτημα του ΣΦΕΑ είναι απλό, αφού ζητά να επιδειχθεί η μέριμνα εκείνη που θα καταστήσει το «Βέλος» επισκέψιμο και πάλι «μέχρι τον ελλιμενισμό του σε κάποιο αγκυροβόλιο όπου δεν θα αντιμετωπίζει προβλήματα πρόσβασης λόγω των απαγορεύσεων του ISPS».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας