Μόνο φέιγ βολάν δεν γίνανε στις Σέρρες ιατρικά δεδομένα ασθενών(;) που διαμένουν στην προσφυγική δομή η οποία βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη και φιλοξενεί περί τους 530 πρόσφυγες και μετανάστες. Αγνωστο πώς, για την ώρα, ο εντοπισμός μικρού αριθμού πασχόντων από ηπατίτιδα –η ακριβής μορφή της δεν προσδιορίζεται– και ενός περιστατικού με AIDS κοινοποιήθηκαν σε άτομα εκτός δομής και η ανάρτηση της πληροφορίας από τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου έδωσε θεσμικά χαρακτηριστικά στον φόβο, ενεργοποιώντας όλο το αντιπροσφυγικό και αντιμεταναστευτικό σύστημα…
Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Παναγιώτης Καρίπογλου σε ανάρτησή του, η οποία δημοσιεύτηκε σε δεκάδες ενημερωτικές ιστοσελίδες, ανέφερε ότι «τις τελευταίες ημέρες δεχτήκαμε έγκυρες πληροφορίες πως άτομα που φιλοξενούνται στη Δομή των Σερρών πάσχουν από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα (ηπατίτιδα, αλλά δυστυχώς και ιό HIV -AIDS)» και ότι «οι άνθρωποι αυτοί βγήκαν θετικοί στις σχετικές εξετάσεις όταν θέλησαν να αποκτήσουν άδεια για να εργαστούν σε καταστήματα κ.λπ. υγειονομικού ενδιαφέροντος».
Πρόσθετε μάλιστα πως «τις επόμενες ημέρες θα αποστείλουμε αναφορά στην Εισαγγελία Σερρών προκειμένου να ερευνηθεί αν υπάρχει πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και κυρίως αν υπάρχει πρόβλεψη για τη σωστή περίθαλψη των νοσούντων. Επίσης, αν οι Αρχές τήρησαν τα σχετικά πρωτόκολλα όταν πληροφορήθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων». Σχολίαζε δε ότι «δεν ελπίζουμε πολλά πράγματα σε έναν νομό που η αδιαφορία των “υπευθύνων” στοίχισε χιλιάδες ζωές κατά την πανδημία του Covid», οπότε «εμείς, με τις λίγες δυνατότητες που έχουμε και αφού λάβαμε τη σχετική πληροφορία, θα κάνουμε για ακόμη μια φορά το χρέος μας».
«Ανενεργά»
Ο κ. Καρίπογλου δεν έκανε βήμα πίσω ακόμη κι όταν η διευθύντρια της προσφυγικής δομής, Δήμητρα Παναγιωτάκη, σχολίασε κάτω από την ανάρτησή του πως «δεν είναι σωστό να στοχοποιείται κανείς, ειδικά λόγω ασθένειας. 16.743 είναι οι Ελληνες με Aids στη χώρα (έρευνα του 2022), ήτοι η 10η χώρα στην Ευρώπη. Εκτός αν πρόκειται για στοχοποίηση λόγω χρώματος. Υπάρχει, βέβαια, και ο αντιρατσιστικός νόμος γι’ αυτό».
Ο κ. Καρίπογλου είχε απάντηση στην προειδοποίηση: «Εγώ αναφέρομαι ξεκάθαρα σε συγκεκριμένα ζητήματα. Φυσικά και δεν έχει να κάνει σχέση με χρώμα ή καταγωγή. Π.χ. επί κορονοϊού το πρόβλημα το είχαν οι αδιάφοροι συμπατριώτες μας. Οταν όμως φιλοξενείσαι σε ξένη χώρα, οι υπηρεσίες αυτής της χώρας οφείλουν να προνοήσουν τόσο για τη δική σου υγεία όσο και των υπολοίπων».
Μιλώντας σε τοπικά μέσα (epiloges.tv) η κ. Παναγιωτάκη διευκρίνιζε πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μονοψήφιος, είναι ανενεργά κρούσματα και έχουν ήδη προγραμματιστεί να λάβουν θεραπεία, ενώ σε κάποια από αυτά χορηγείται ήδη φαρμακευτική αγωγή. Διέψευδε επίσης ότι τα άτομα αυτά εντοπίστηκαν θετικά έπειτα από σχετικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθησαν προκειμένου να αποκτήσουν άδεια για να εργαστούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Ο κ. Καρίπογλου από την πλευρά του επέμενε σε όσα είχε υποστηρίξει εξαρχής και επιπλέον σε δηλώσεις του στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ούτε λίγο ούτε πολύ «έδειξε» από πού προήλθαν οι πληροφορίες του.
Οπως είπε χαρακτηριστικά, «οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι κατά τύχη βρέθηκαν τα περιστατικά […]εξετάστηκαν περί τα 50 άτομα και βρέθηκαν 20 με 30 με ηπατίτιδα και 4 με AIDS, αλλά αυτό ήταν δείγμα, αν γίνει έρευνα σε όλη την κοινότητα θα είναι πολύ περισσότερα […]στο δημόσιο πήγανε, στο Κέντρο Υγείας και το Νοσοκομείο Σερρών, και εκεί τους καθοδήγησαν στην κα Μ…. η οποία είναι στο Μικροβιολογικό και δίνει το πρωτόκολλο υποτίθεται για τα λοιμώδη νοσήματα…». Τα υπόλοιπα τα λέει καθαρά ο καθηγητής Μπένος στο σχόλιό του.
«Η ανάδειξη προσωπικών δεδομένων υγείας έχει νομικές επιπτώσεις»
«Η παρέμβαση του Προέδρου του Δ.Σ. Σερρών για θέματα δημόσιας υγείας και με ξεκάθαρη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα είναι όντως αντικείμενο πιθανής παρέμβασης εισαγγελέα. Η αναφορά σε προσωπικά δεδομένα και μάλιστα υγείας νομίζω ότι έχει ιδιαίτερα σοβαρές νομικές επιπτώσεις. Είναι προφανώς δουλειά εισαγγελέα και πάντως όχι δική μου καθότι δεν είμαι νομικός.
Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα Δημόσιας Υγείας, η ανάδειξή τους με αλλότριους σκοπούς, και με βάση την ημιμάθεια, μόνο επικίνδυνη για την ίδια τη Δημόσια Υγείας μπορεί να είναι.
Επί της ουσίας: Εάν πρόκειται για ηπατίτιδα Α, όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας για τους ίδιους τους πρόσφυγες που ζουν στις δομές “φιλοξενίας” καθότι αυτή μεταδίδεται με βρόμικο νερό και τροφή. Αρα σχετίζεται με τις συνθήκες ύδρευσης και αποχέτευσης των στρατοπέδων και με τη διατροφή των προσφύγων. Ο πληθυσμός των Σερρών μπορεί να κινδυνέψει εφόσον υπάρξουν σημαντικές καταστροφές και υποβάθμιση των αντίστοιχων υποδομών, όπως συνέβη, π.χ., στον Βόλο μετά τις πλημμύρες.
Εάν δεν είναι ηπατίτιδα Α, αλλά αιματογενώς (και όχι με το νερό ή την εστίαση) μεταδιδόμενη, όπως οι ηπατίτιδες B,C, τότε, όπως συμβαίνει και με το HIV-AIDS, δεν κινδυνεύει ο γενικός πληθυσμός αλλά οι ίδιοι οι ασθενείς που χρειάζονται φροντίδα και παρακολούθηση.
Υπεύθυνοι λοιπόν για την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων είναι το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ. Ακόμη και με τα νέα μέτρα ιδιωτικοποίησης των σχετικών υπηρεσιών».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας