Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
γουρούνια
φωτογραφία αρχείου | EUROKINISSI

Κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στον Δήμο Βόλβης

Ανησυχία έχει προκαλέσει το κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων που εντοπίστηκε σε εκτροφή στα Στεφανινά του Δήμου Βόλβης. Ήδη έχουν θανατωθεί όλα τα ζώα της μονάδας καθώς και τα ζώα γειτονικής εκτροφής, προκειμένου να μη μεταδοθεί η νόσος.

Ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης δήλωσε ότι το θετικό είναι πως η περιοχή όπου εντοπίστηκε το κρούσμα είναι αρκετά απομονωμένη. Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας, ωστόσο το δυσάρεστο στις περιπτώσεις αυτές είναι η καταστροφή των κοπαδιών των κτηνοτρόφων.

«Τώρα έχουν καθοριστεί ζώνες για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί. Οι πιο αυστηροί περιορισμοί προβλέπουν την απαγόρευση μεταφοράς ζώων, είτε ζωντανών είτε νεκρών, από σφαγεία. Αν πρέπει κάποια ζώα να σφαχτούν πηγαίνουν σε συγκεκριμένο σφαγείο για να υπάρχει ένας έλεγχος. Υπάρχουν όμως και άλλες ζώνες ευρύτερα στις οποίες επιτρέπεται η σφαγή ζώων και η μεταφορά τους σε άλλα σημεία της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Τερτιβανίδης. Επισήμανε, παράλληλα, ότι οι κτηνοτρόφοι αποζημιώνονται για την καταστροφή των κοπαδιών τους.

Στις 19 Φεβρουαρίου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είχε γνωστοποιήσει ότι το 2024 ανευρέθηκαν συνολικά σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, μία εστία αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και μία στην Ενότητα Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι αφορά τους νεκρούς αγριόχοιρους βρέθηκαν μία εστία στην Ενότητα Σερρών, οκτώ στην Ενότητα Πέλλας, μία στην Ενότητα Θεσσαλονίκης και μία εστία θηρευμένου αγριόχοιρου στη Θεσσαλονίκη.

Η Περιφέρεια υπενθυμίζει ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο αλλά είναι λοιμώδης ιογενής νόσος δεσποζόμενων και άγριων χοιροειδών, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χοιροτροφία και στην αγροτική οικονομία της χώρας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στον Δήμο Βόλβης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας