Εν μέσω διεθνών αντιδράσεων συνεχίζεται σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στη Μυτιλήνη η δίκη 16 μελών και εθελοντών της ΜΚΟ ERCI που κατηγορούνται για κατασκοπεία και διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ εκκρεμούν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, η τύχη των οποίων εν πολλοίς θα κριθεί και από την κατάληξη της παρούσας διαδικασίας.
Η δίκη πέρασε από χίλια κύματα, με την προφυλάκιση αρχικά τεσσάρων μελών της ΜΚΟ και στη συνέχεια την ακύρωση της όλης διαδικασίας, για να επανέλθει στην ίδια αίθουσα μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου που έκανε δεκτή σχετική εισαγγελική έφεση. Είχε προηγηθεί και η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, το οποίο έστειλε την υπόθεση στο Εφετείο, όταν διαπιστώθηκε ότι ανάμεσα στους αρχικά 24 κατηγορούμενους ήταν και ένας δικηγόρος στο επάγγελμα.
Ηδη στο πλευρό των κατηγορουμένων έχει βρεθεί πλήθος κόσμου που έδωσε το «παρών» τόσο στην αίθουσα όσο και στον περίβολο των δικαστηρίων, ενώ πλέον το κύμα συμπαράστασης απλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό έχει συσταθεί η πρωτοβουλία «Free Humanitarians» που στόχο έχει να διασφαλίσει τα δικαιώματα των κατηγορουμένων σε μια δίκαιη δίκη και να κάνει γνωστή στην Ευρώπη και στον κόσμο την υπόθεση.
«Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες περιπτώσεις ποινικοποίησης της αλληλεγγύης μέχρι σήμερα στην Ε.Ε. και θα αποτελέσει προηγούμενο για τις ανθρωπιστικές ΜΚΟ και τις μελλοντικές τους δραστηριότητες. Οι κατηγορούμενοι παραμένουν σε αβεβαιότητα εδώ και πάνω από έξι χρόνια, με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την ιδιωτική τους ζωή. Κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών και έχουν θέσει σε αναστολή τη ζωή και τα επαγγελματικά τους σχέδια» αναφέρει σε ανακοίνωση η πρωτοβουλία συμπαράστασης.
Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του πρώην διευθυντή της οργάνωσης Νάσου Καρακίτσου που πλέον αντιμετωπίζει ποινή που μπορεί να φτάσει έως και 20 χρόνια φυλάκισης: «Δεν επιτρέπεται να φύγω από την Ελλάδα. Εχω γεωγραφικό περιορισμό από το 2018, εδώ και σχεδόν επτά χρόνια, γεγονός που μειώνει τις ευκαιρίες εργασίας στο εξωτερικό. Θέλω απλώς την ελευθερία μου πίσω».
Ο Σον Μπίντερ, συνιδρυτής του Free Humanitarians, ήταν ένας από τους προφυλακισμένους. Τώρα, έχοντας απαλλαγεί από τις πλημμεληματικές κατηγορίες, περιμένει το δικαστήριο για τα κακουργήματα. «Ας υποθέσουμε ότι ο Καρακίτσος και οι άλλοι κατηγορούμενοι κατασκόπευαν επειδή έκαναν χρήση WhatsApp. Αυτό θα δημιουργούσε σαφώς ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλους, αλλά θα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό και για τη δίκη μας για κακούργημα», λέει η Free Humanitarians.
Και προσθέτει: «Περισσότερα από 2.500 άτομα έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν κατά μήκος της διαδρομής της Μεσογείου το 2023, το υψηλότερο νούμερο της τελευταίας πενταετίας, και αυτή η περίπτωση καταδεικνύει για άλλη μια φορά πώς όσοι προσπαθούν να σώσουν ζωές σύρονται στο δικαστήριο αντί να επιβραβεύονται». Στη συνέχεια εξαπολύει βολές και εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις πρόσφατες αποφάσεις της και την δέσμη μέτρων που αφορά την «καταπολέμηση του παράνομης διακίνησης».
«Δεν κάνουν τίποτα για να το αντιμετωπίσουν. Αντίθετα, κινούνται μονομερώς προς την παραπέρα ποινικοποίηση της μετακίνησης» αναφέρουν προσθέτοντας ότι και πάλι η Επιτροπή πρότεινε τη λάθος λύση στο λάθος πρόβλημα και ως αποτέλεσμα θα χαθούν αμέτρητες περισσότερες ζωές».
Στο πλευρό των κατηγορούμενων συντάσσονται και ευρωβουλευτές όπως η Ολλανδή Τίνεκε Στρικ της Ευρωομάδας των Πρασίνων. «Σώζοντας ζωές και παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια, ο Νάσος Καρακίτσος και οι άλλοι κατηγορούμενοι κάλυψαν το κενό που σκόπιμα δημιούργησε η ελληνική κυβέρνηση μη εκπληρώνοντας τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ποινικοποίηση έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες.
Αυτό δεν είναι μόνο ντροπή για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αρνείται να παρέμβει. Η τελευταία νομοθετική της πρόταση για την ποινικοποίηση της λαθρεμπορίας ανθρώπων πρέπει επειγόντως να τροποποιηθεί με σαφείς εξαιρέσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια. Η διάσωση ζωών είναι καθήκον των κρατών και ηρωική πράξη των πολιτών», σημειώνει η κ. Στρικ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας