Σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη που στενάζει και ασφυκτιά κυριολεκτικά από έλλειψη ελεύθερων χώρων για πράσινο, σχολεία και χώρους πάρκινγκ -τουλάχιστον- αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δίνει με μια κίνηση έξι οικόπεδά της για αντιπαροχή με ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό ο οποίος «τρέχει» μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.
Αυτές οι «ιερές μπίζνες» δεν είναι οι μόνες, αφού μόλις πέρυσι δύο εμβληματικά ακίνητα -χώροι χαρακτηρισμένοι άλλοτε για σχολεία- δίνονται για αξιοποίηση. Μια κινητοποίηση την περασμένη εβδομάδα από τη δημοτική ομάδα «Η Πόλη Ανάποδα» άνοιξε μια χαραμάδα στη σιωπή που έχει επικρατήσει και δίνει αφορμή για να μάθουμε ποιες θα είναι οι προθέσεις της νέας δημοτικής αρχής.
Τα οικόπεδα που δίνονται αντιπαροχή, σύμφωνα με την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι:
1. Οικόπεδο 763,69 τ.μ. επί της οδού Βασ. Ολγας 179, στο Ε’ Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
2. Οικόπεδο 510,14 τ.μ. επί της οδού Αλ. Παπαδιαμάντη 19, στο Οικοδομικό Τετράγωνο 10 του Ε’ Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
3. Οικόπεδο 256,49 τ.μ. επί της οδού Γρηγορίου Ξενοπούλου 18, στο Οικοδομικό Τετράγωνο 21, στο Ε’ Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
4. Οικόπεδο 226,98 τ.μ. επί των οδών Αγίου Δημητρίου 119 και Αισχύλου, στο Οικοδομικό Τετράγωνο 19 του Γ’ Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
5. Οικόπεδο 453,41 τ.μ. επί των οδών Ανω Τζουμαγιάς 1Α και Θεαγένους Χαρίση, στο Οικοδομικό Τετράγωνο 24 του Δ’ Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
6. Οικόπεδο 147,43 τ.μ. επί των οδών Περδίκα 72 και Δημητρίου Ψαρρού 13, στο Οικοδομικό Τετράγωνο 16 του Δ’ Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Για ένα από τα οικόπεδα αυτά (το επί της Τζουμαγιάς) ήδη υπάρχουν από τον περασμένο Μάιο κινητοποιήσεις των περιοίκων με αίτημα να παραμείνει ελεύθερος χώρος πρασίνου, να επανέλθει η παιδική χαρά που υπήρχε κάποτε και να προστατευτεί και να αναδειχθεί το παρακείμενο ρέμα της Υφανέτ ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στην πόλη.

Στην κινητοποίηση της «Πόλης Ανάποδα» έξω από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με το σύνθημα «Οχι στο εκκλησιαστικό Real Estate – ναι στις κοινωνικές ανάγκες», σε προκήρυξή τους τόνιζαν πως «για εμάς είναι αδιανόητο ένας δημόσιος οργανισμός, όπως η Εκκλησία, να βάζει το κέρδος του πάνω από αυτές τις αυτονόητες, καθημερινές ανάγκες μας. Για να το πούμε ανοιχτά, η επιλογή αυτή στοιχίζει ζωές, στοιχίζει ένα κομμάτι από τη ζωή όλων μας».
Ζητούν μάλιστα μεταξύ άλλων η Εκκλησία «να σεβαστεί την κοινωνία της πόλης και να παγώσει τη διαδικασία εκποίησης» και από το δημοτικό συμβούλιο και τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης «να καταδικάσουν αυτή την πρακτική και να επαναφέρουν τη δέσμευση των παραπάνω οικοπέδων για τις κατά τόπους κοινωνικές ανάγκες».
Πέρυσι «χάθηκαν» (;) για την πόλη δύο εμβληματικά από κάθε άποψη οικόπεδα. Το πάρκινγκ στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης, θεωρούμενο το μεγαλύτερο αδόμητο οικόπεδο του κέντρου, που θα γίνει ένα τεράστιο ξενοδοχείο πολυτελείας. Την υπόθεση είχαμε καταγράψει εγκαίρως («Εφ.Συν.» 29.5.17, «Ευλογημένη σχέση...») καθώς τον υψηλότερο συντελεστή δόμησης είχε κερδίσει η Εκκλησία, δυστυχώς επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη!
Τότε ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης μάς δήλωνε ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος συμπεριφέρεται σαν εργολαβική εταιρεία που προσπαθεί με κάθε τρόπο να πετύχει για τα οικόπεδα που κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό αντιπαροχής». Και να σκεφτεί κανείς ότι στο οικόπεδο θα χτιστεί πολυτελές ξενοδοχείο, ενώ κολλητά βρίσκεται το… κτίριο ερείπιο του Διαπολιτισμικού Σχολείου Θεσσαλονίκης!
Πέρυσι χάθηκε άλλο ένα οικόπεδο για το οποίο οι αγώνες άφησαν εποχή. Το οικόπεδο είναι γνωστό ως «Μάρμαρα Μόσχου» (από την επιχείρηση που λειτουργούσε επί δεκαετίες εκεί). Επί της παραλιακής λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, απέναντι από το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», ήταν κι αυτό «φιλέτο» αλλά χαρακτηρισμένο για χώρο νηπιαγωγείου και πέρυσι εκδόθηκε πρόσκληση ενδιαφέροντος.
Το θέμα αυτού του οικοπέδου, ύστερα από πολυετείς κινητοποιήσεις, είχε φτάσει το 2019 μέχρι τη Βουλή. «Είναι αδιανόητο σε έναν δήμο με πραγματικό πληθυσμό πάνω από 365.000 κατοίκους να αποχαρακτηρίζονται οικόπεδα που είχαν κριθεί κατάλληλα για σχολική στέγη! Είναι τραγικό ότι τα προνήπια στον Δήμο Θεσσαλονίκης μένουν έξω από την υποχρεωτική φοίτηση και αναγκάζονται να στραφούν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία ή να παραμείνουν στο σπίτι τους!», έλεγε τότε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Ας έλεγε! Πέρασε της Εκκλησίας που είχε προσφύγει σε άρση της απαλλοτρίωσης λόγω καθυστέρησης καταβολής αποζημίωσης από τον Δήμο Θεσσαλονίκης (γνωστή επιτυχημένη και γι’ αυτό επαναλαμβανόμενη συνταγή).
Ας σημειωθεί ότι μόνο η Εκκλησία της Ελλάδος -χώρια οι μητροπόλεις του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης- διαθέτει στην πόλη τουλάχιστον δέκα πολυώροφα κτίρια από τα οποία εισέπραττε ετησίως -τα διαθέσιμα στοιχεία είναι προ δεκαετίας- περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ! Τότε (Φεβρουάριος του 2011), η Εκκλησία της Ελλάδος είχε ανακοινώσει ότι σε ένα οικόπεδό της πίσω από το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Θεαγένειο» (επί της οδού Ηπείρου) θα ανεγειρόταν κτίριο όπου θα μπορούν να διαμένουν οι συνοδοί των καρκινοπαθών που θα προσέρχονταν στο νοσοκομείο και θα είχε τίτλο «ΘΕΟΞΕΝΙΑ».
Ηταν, όπως είχε ανακοινωθεί, έργο προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ και η τελετή θεμελίωσης θα γινόταν αιτία να… βρεθούν «κοντά» ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος. Πλην ματαίως. Οποιος αναζητήσει σήμερα τον ξενώνα θα βρει αντ’ αυτού στη θέση του ένα… ξενοδοχείο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας