Δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη στις αρχές τα παιδιά που κατηγορούνται για άγριο περιστατικό εκφοβισμού εις βάρος 14χρονου μαθητή. Ο μαθητής πήγε στο σχολείο χθες Δευτέρα, ενώ όπως έγινε γνωστό, ο σύλλογος διδασκόντων του ιδιωτικού σχολείου στο οποίο φοιτά ένας από τους φερόμενους ως δράστες της επίθεσης ζήτησε να αλλάξει σχολικό περιβάλλον ο μαθητής.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, το πρωί της Τρίτης, ο δικηγόρος της οικογένειας του μαθητή που υπέστη εκφοβισμό και έχει καταγγείλει ότι έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή τη δική του και της οικογένειάς του, είπε ότι αυτό που κάνει εντύπωση είναι το γεγονός της απουσίας γονέων και παιδιών.
Ο δικηγόρος Γεράσιμος Αλέξανδρος Μαζαράκης, είπε ότι «το παιδί έχει υποστεί τεράστιο σοκ». Εξήγησε ότι ο 14χρονος πήγε στο σχολείο. «Το συζητήσαμε με τους γονείς και ειδικούς και καταλήξαμε ότι πρέπει να πάει, διότι έπρεπε να κερδίσει αυτή τη μικρή νίκη, να μην υποχωρήσει εκείνος από την όποια κανονικότητα της ζωής του» εξήγησε.
Ακόμη αναζητά τους κατηγορούμενους η αστυνομία
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, «εκείνο που μας κάνει εντύπωση σε όλους είναι η απουσία γονέων και παιδιών. Η αστυνομία τους αναζητεί», είπε σημειώνοντας ότι «η δικογραφία έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία. Μέχρι στιγμής είναι άφαντοι».
Όπως είπε, «αναζητήθηκαν στις διευθύνσεις τους και σε κάποια εξοχικά, αλλά δεν βρίσκονται πουθενά. Η ενημέρωση που είχαμε από το σχολείο χθες είναι ότι είναι άρρωστο με Covid το παιδί και δεν θα πάει. Εγώ θεωρώ ότι μπορεί να είναι αλήθεια, μπορεί να είναι μια πρόφαση».
Μάλιστα, υποστήριξε ότι πλέον, κατά την εκτίμηση της οικογένειας και τη δική του «δεν μιλάμε πλέον για bullying», αλλά θεωρούν ότι «αυτές οι συμπεριφορές έχουν αλλάξει την κατηγορία. Έχουμε ανέβει σε επίπεδο βιαιότητας και σε επίπεδο οργάνωσης».
Και περιέγραψε ξανά το περιστατικό:
«Του πήραν το σκύλο, τον υποχρέωσαν με την απειλή ότι δεν θα τον ξαναδεί να τους ακολουθήσει. Πήγαν σε ένα πιο απόμερο σημείο, όπου εκεί υπέστη όλη αυτή τη διαδικασία, δηλαδή τι; τον κρατούσαν οι δύο και τον γρονθοκόπησε ο τρίτος με κλειδιά, γροθιά με κλειδιά μέσα στο χέρι που μπορεί να προκαλέσει όπως καταλαβαίνετε στο πρόσωπο πολύ μεγάλη βλάβη. Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη σωματική βλάβη και όχι κάτι απλό. Του πήραν τα παπούτσια, τον υποχρέωσαν πάλι στη συνέχεια να τους ακολουθήσει αιμόφυρτος και ξυπόλητος στο δρόμο για να του δώσουν πίσω το σκύλο του. Τον απείλησαν, βιντεοσκόπησαν το γεγονός, τον υποχρέωσαν να αναφέρει ονόματα προσώπων που δεν γνώριζε, γυναικεία ονόματα με υβριστικό σχόλιο και στη συνέχεια, μετά από όλο αυτόν τον εξευτελισμό, του έδωσαν πίσω το σκύλο του με το ζόρι και του επέτρεψαν εντός εισαγωγικών πάλι να επιστρέψει στο σπίτι του. Αυτά έγιναν σε κεντρικό σημείο της Αγίας Παρασκευής».
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο τρίτος που συμμετείχε στην υπόθεση, λέγοντας ότι ο «άγνωστος – όχι άγνωστος εν μέρει γνωστός μέχρι στιγμής- έδειξε στη ζώνη του χωρίς να το δείξει βέβαια, ήταν καλυμμένο με τα ρούχα του από πάνω ότι είχε όπλο. Γκλοκ το ανέφερε, ότι έχω ένα γκλοκ επάνω μου και με αυτό θα σε σκοτώσω».
Και υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι «δεν σταμάτησαν εκεί. Έριξαν αβγά στην πρόσοψη της πολυκατοικίας, βανδάλισαν το αυτοκίνητο του πατέρα, τηλεφώνησαν το Σάββατο το βράδυ όταν είχε ξεκινήσει μια διαδικασία διερεύνησης από την αστυνομία και αναζητούνταν και τα παιδιά και οι γονείς τους. Τηλεφώνησαν πάλι στον ανήλικο από απόκρυψη και του είπαν ότι πήγες στην αστυνομία και σταμάτα και είσαι καρφί κι αν δεν σταματήσεις θα πάθεις χειρότερα και ούτω καθεξής».
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο 14χρονος είχε πέσει ξανά θύμα εκφοβισμού από τους ίδιους μαθητές. Μίλησε για «προηγούμενα», λέγοντας ότι «αυτό το bullying που αναφέρατε στην αρχή είχε συμβεί τον παρελθόντα χρόνο και μέσα στο λεωφορείο, γιατί τα παιδιά αυτά κατευθύνονται προς το ίδιο σχολείο και επιστρέφουν προς την ίδια περιοχή, οπότε μοιράζονταν το σχολικό λεωφορείο το οποίο όμως, επειδή είναι έφηβοι σε αυτή την ηλικία των 13 δεν έχει σύνοδο. Άρα ό,τι γίνεται γίνεται μεταξύ των παιδιών εσωτερικά και άρα είχαν συμβεί κάποια περιστατικά εκφοβισμού, κεφαλοκλείδωμα, σπρωξίματα, αλλά αυτά το παιδί δεν τα αξιολόγησε ή δεν ήθελε να τα μεταφέρει, θεωρώντας ότι μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι κάτι υποδεέστερο, ότι κλαίγεται για το τίποτα και ούτω καθεξής. Τέτοιου είδους μικροπεριστατικά συνέβαιναν πάντα στα σχολεία, αλλά όταν δεν υπήρχε συνέχεια δεν έδινε κάποιος μεγάλη σημασία. Αυτό είναι το προηγούμενο το οποίο μάθαμε εκ των υστέρων βέβαια, γιατί το παιδί δεν το είχε αναφέρει σε κανέναν».
Ζητούν αποβολή του ενός κατηγορούμενου
Το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι ο σύλλογος διδασκόντων του ιδιωτικού σχολείου στο οποίο φοιτά ο ένας από τους κατηγορούμενους ζήτησε την αποβολή του από το σχολείο.
Ο σύλλογος συνεδρίασε και οι καθηγητές προσανατολίζονται σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος όπως αφήνεται να εννοηθεί από το mail που έστειλαν στους γονείς των μαθητών του σχολείου. Στο mail γίνεται αναφορά στο περιστατικό βίας και τονίζεται με σαφήνεια ότι οι μαθητές που δεν σέβονται την αξιοπρέπεια των άλλων δεν μπορεί να είναι μέλη της συγκεκριμένης σχολικής κοινότητας.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση αλλαγής εκπαιδευτικού περιβάλλοντος του παιδιού θα πρέπει να επικυρωθεί από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της περιοχής και από το υπουργείο Παιδείας, αλλά η λήψη της απόφασης μπορεί να ληφθεί και έπειτα από πολλούς μήνες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας