Αργά το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, λιγο πριν τις 11, οι άστεγοι πρόσφυγες της πλατείας Βικτωρίας μεταφέρθηκαν με πούλμαν που διέθεσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στην προσφυγική δομή της Θήβας, σύμφωνα με πληροφορίες από αλληλέγγυους που βρέθηκαν από νωρίς χτες στην πλατεία για να συνδράμουν τους αβοήθητους πρόσφυγες.
Επρόκειτο για περίπου 50 πρόσφυγες αφγανικής καταγωγής που κατέφτασαν από τη Λέσβο την Τετάρτη και αφέθηκαν να διανυκτερεύσουν στην πλατεία τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, πάνω σε κομμάτια από χαρτόκουτα, χωρίς φαγητό και νερό και κυρίως χωρίς να έχουν πού την κεφαλήν κλίνη.
Η κατάσταση των άστεγων προσφύγων που αναγκάζονται να διανυκτερεύσουν σε κεντρικές πλατείες των πόλεων αναδεικνύει τις τραγικές ελλείψεις της κοινωνικής προνοιακής πολιτικής και τα αδιέξοδα της σχεδόν ανύπαρκτης πολιτικής ένταξης προσφύγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έχει φροντίσει για την κάλυψη των βασικών αναγκών στέγασης και σίτισης όσων αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες και υποχρεούνται να εγκαταλείψουν τις κρατικές δομές υποδοχής μέσα σε έναν μήνα από την αναγνώρισή τους, συχνά ωστόσο στερούνται τα μέσα για να βρουν στέγη και να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες τους, καθώς μάλιστα το μεταβατικό πρόγραμμα φιλοξενίας και ένταξης για αναγνωρισμένους πρόσφυγες, το γνωστό Helios, φαίνεται να υπολειτουργεί, αν όχι να πνέει τα λοίσθια.
Τους πρόσφυγες εντόπισαν χτες αλληλέγγυοι από οργανώσεις στην πλατεία, που, επιστρατεύοντας δικούς τους διερμηνείς από τα φαρσί, έμαθαν ότι είναι αφγανικής καταγωγής και ότι αναχώρησαν την Τετάρτη από το κέντρο υποδοχής της Λέσβου, καθώς είχαν πάρει θετική απάντηση στην αίτηση ασύλου και δεν ισχύει γι' αυτούς γεωγραφικός περιορισμός στα νησιά. Οι αλληλέγγυοι κατέγραψαν 28 ενήλικες πρόσφυγες, γυναίκες και άνδρες, ανάμεσά τους μία έγκυο και μία ηλικιωμένη ανάπηρη που παρέμενε για ώρες στην πλατεία πάνω στο αναπηρικό καροτσάκι της. Κατέγραψαν επίσης 20 ανήλικους, μεταξύ των οποίων δέκα ηλικίας 2 μέχρι 6 ετών και άλλοι δέκα ηλικίας 9 μέχρι 16 ετών.
Ηταν αισθητή η απουσία εκπροσώπων των κρατικών ή δημοτικών αρχών στην πλατεία, με οργανώσεις αλληλέγγυων να αναλαμβάνουν να καλύψουν εκ των ενόντων τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων, μοιράζοντας υπνόσακους, φαγητό, σνακ, χυμούς, νερό και κατάλληλα ρούχα και φροντίζοντας για την απασχόληση των παιδιών, στα οποία είχαν δώσει μπογιές και μπλοκ ζωγραφικής και ζωγράφιζαν μαζί τους καθισμένοι κατάχαμα στην πλατεία.
Σύμφωνα με όσα είπαν οι πρόσφυγες, η αστυνομία πέρασε, έλεγξε τα χαρτιά τους και τα βρήκε εντάξει, ενώ ενημερώθηκαν –αδιευκρίνιστο από ποιον– ότι πρέπει να περιμένουν στην πλατεία μέχρι να μεταφερθούν σε κάποια δομή.
Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν τον δήμο να ενημερώνει το υπουργείο για την παρουσία των προσφύγων στην πλατεία, παραμένει όμως αδιευκρίνιστο αν υπήρξαν πρωτοβουλίες και κινήσεις από την πλευρά της δημοτικής αρχής για τη φιλοξενία των ανθρώπων, τουλάχιστον των πιο ευάλωτων, σε δημοτικές δομές.
Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωναν αργά χτες ότι στην πλατεία βρέθηκαν 37 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που επέλεξαν να φύγουν από τη δομή υποδοχής της Λέσβου πριν περάσει ο ένας μήνας που δικαιούνται να μείνουν στη δομή του νησιού από τη στιγμή που βγει η απόφαση σχετικά με την αίτησή τους για άσυλο. Επισημαίνουν επίσης ότι οι αναγνωρισμένοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες πολίτες και είναι ελεύθεροι να κυκλοφορούν όπου θέλουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, για να υπάρξει μέριμνα για τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν, οι πηγές του υπουργείου σημείωναν ότι θα τους προτεινόταν το βράδυ η επιλογή να μεταφερθούν για λίγες ημέρες στη δομή της Θήβας, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα φιλοξενίας σε προσφυγική δομή πιο κοντά στην Αθήνα. Οι πηγές υπογράμμιζαν ωστόσο ότι δεν μπορεί κανείς να τους υποχρεώσει να μεταφερθούν στη δομή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, άλλοι 86 πρόσφυγες, των οποίων το αίτημα ασύλου παραμένει υπό εξέταση, μετακινήθηκαν την Τετάρτη από τη Λέσβο στην ενδοχώρα, προφανώς σε κάποια δομή φιλοξενίας, καθώς γι' αυτούς εκκρεμεί η απόφαση για το άσυλο.
Τους τελευταίους μήνες, οι δομές των νησιών λειτουργούν στο όριο ή και πάνω από το όριο της χωρητικότητάς τους, λόγω της αύξησης της ροής των προσφύγων και μεταναστών που έχει σημειωθεί. Σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στη δομή της Λέσβου, χωρητικότητας 8.000 θέσεων (καθώς το υπουργείο προσθέτει συνεχώς μικρά κοντέινερ ή μεγάλες σκηνές που μπορούν να στεγάσουν όπως όπως δεκάδες μαζί), ζουν 4.609 πρόσφυγες, στη Χίο, χωρητικότητας 1.014 θέσεων, ζουν 956 πρόσφυγες, στη Σάμο, χωρητικότητας 3.650 θέσεων, ζουν 4.415 πρόσφυγες, στη Λέρο, χωρητικότητας 2.150 θέσεων, ζουν 2.571 πρόσφυγες και στην Κω, χωρητικότητας 2.923 θέσεων, ζουν 3.330 πρόσφυγες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας