Διαρκώς φεύγει… μένοντας και πουλάει… αγοράζοντας. Δεν είναι γρίφος, είναι ο τρόπος που πολλοί βλέπουν τον Ιβάν Σαββίδη ή προσπαθούν να πείσουν όλους τους υπόλοιπους ότι έτσι πρέπει να βλέπουν τα πράγματα. Ούτε φεύγει όμως ο «αόρατος» Ιβάν ούτε πουλάει το λιμάνι Θεσσαλονίκης.
Αντιθέτως, εξαγοράζει και το λιμάνι του Βόλου, με προσφορά που είναι η καλύτερη σε σχέση με τις εξευτελιστικές προσφορές των άλλων διεκδικητών. Το γεγονός ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ και βρήκε τη μέρα: όταν για δεύτερη φορά ο Βόλος πνιγόταν στο νερό και τη λάσπη. Απτόητο το Ταμείο ανακοίνωσε ότι βρέθηκε «προτιμητέος επενδυτής», δηλαδή ο Ιβάν Σαββίδης!
Τέσσερις προσφορές είχαν κατατεθεί τον Αύγουστο (Κοινοπραξία Goldair Cargo A.E. - Goldair Handling Α.Ε., Κοινοπραξία Israel Shipyards Ltd - Χαλυβουργία Ελλάδος Α.Ε., Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε., Mariner Capital Ltd.) για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής ποσοστού 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.
Μετά την προχθεσινή αποσφράγιση το ΤΑΙΠΕΔ «αποφάσισε την ανακήρυξη του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ Α.Ε.) ως προτιμητέου επενδυτή για την απόκτηση 67% των μετοχών του ΟΛΒ Α.Ε. έναντι τιμήματος 51 εκατ. ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο ανακήρυξε, επίσης, την Κοινοπραξία “Goldair Cargo A.E. - Goldair Handling Α.Ε.” ως επιλαχόντα προτιμητέο επενδυτή».
Το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορούσε να συγκρατήσει τη χαρά του αφού «η παραπάνω εξέλιξη, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, αποδεικνύει την πίστη της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές ανάπτυξης του λιμένα Βόλου, της Μαγνησίας και της ελληνικής οικονομίας συνολικά».
Από την πλευρά του, ο ΟΛΘ αρκέστηκε να ανακοινώσει πως «βάσει των όρων της διαγωνιστικής διαδικασίας, ο φάκελος που κατατέθηκε από την ΟΛΘ Α.Ε. θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και τα έγγραφα της συναλλαγής θα υπογραφούν μετά τη σχετική έγκριση. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, το συνολικό τίμημα για την απόκτηση ποσοστού 67% των μετοχών του ΟΛΒ Α.Ε. θα καταβληθεί εφάπαξ».
Το ενδιαφέρον είναι ότι άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν πως το τίμημα είναι πολύ χαμηλό και δυστυχώς τα πράγματα γίνονται χειρότερα διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπόλοιποι διεκδικητές έδιναν από 12 μέχρι 25 εκατομμύρια, δηλαδή… τίποτα! Υπάρχει και η εκδοχή ότι υποτίμησαν -λάθος που το έχουν πληρώσει και άλλοι- τη διάθεση του Ιβάν Σαββίδη να αποκτήσει το λιμάνι. Κι όλα αυτά ενώ, όπως είναι γνωστό, τα έσοδα του λιμένος Βόλου φτάνουν και τα 2 εκατομμύρια τον χρόνο μόνο από εξωλιμενικές δραστηριότητες (π.χ. μόνο από το πάρκινγκ τα έσοδα φτάνουν το 1 εκατομμύριο).
Η εξαγορά αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνολικά για τις λιμενικές δραστηριότητες στη χώρα. Το λιμάνι Θεσσαλονίκης είναι γνωστό ότι έχει τα ακριβότερα τέλη ελλιμενισμού και υπήρξαν εταιρείες που είχαν επιλέξει το λιμάνι του Βόλου για τα φορτία τους. Το πρώτο ερώτημα λοιπόν είναι τι πολιτική θα ακολουθήσει ο ΟΛΘ για το λιμάνι του Βόλου τώρα που το απέκτησε.
Πολιτικά, πάλι, είναι αξιοσημείωτο ότι δεν υπήρξαν δημόσιες τοποθετήσεις πέρα από το Τμήμα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που ζήτησε «να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένα Βόλου» και να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Οπως σχολιάζουν, την ώρα που ο Βόλος μετρά τις πληγές του, «η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην πώληση σαν να μη συμβαίνει τίποτα», ενώ θυμίζουν πως «την ίδια στιγμή στην Ευρώπη το 93% των λιμένων παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο».
Υπογραμμίζουν ακόμη πως είναι προβληματικό ότι δεν ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ τις προσφορές των άλλων ενδιαφερομένων ενώ «η προσφορά που ανακοινώθηκε είναι εξαιρετικά χαμηλή και δεν αποτυπώνει την πραγματική αξία του λιμανιού. (...) Είναι χαμηλότερη από τις ήδη χαμηλές προσφορές που κατατέθηκαν για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας (84 εκατ.) και του Ηρακλείου (80 εκατ.)».
Σημειώνουν δε ότι η εξαγορά από τον ΟΛΘ «δημιουργεί ανησυχίες για τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων στη λιμενική αγορά της ευρύτερης περιοχής», επισημαίνοντας πως «ο ΟΛΘ όχι μόνο αύξησε σημαντικά τα τέλη ελλιμενισμού στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά έχει καθυστερήσει στην υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας