Για ακραίο και πρωτοφανές φαινόμενο, που δικαιολογείται από την κλιματική αλλαγή, κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, αναφερόμενος στην κακοκαιρία «Daniel». Την ανησυχία τους για την εξέλιξη της κακοκαιρίας εκφράζουν και οι μετεωρολόγοι, που μιλούν για πολύ μεγάλα ύψη νερού και πλημμύρες που θα διαρκέσουν μέρες.
Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ, επισημαίνει ότι «ακραίο φαινόμενο συνιστούν τα πρωτοφανή ύψη βροχοπτώσεων στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Θεσσαλίας», καθώς, ειδικά στο Πήλιο, καταγράφηκε μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα πάνω από 500mm ύψος βροχής με εξαιρετικά μεγάλη ραγδαιότητα.
«Το μέγεθος της βροχόπτωσης παρ’ ότι πρωτοφανές, δικαιολογείται απόλυτα με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης αφενός, και αφετέρου λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα και της εγκάρσιας επιμήκους διάταξης του Πηλίου προς το μέτωπο της κίνησης του συστήματος», σημειώνει.
Όπως λέει, «παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος ήταν εξαιρετικά υψηλός και ακραίος, εντούτοις η πρώτη εικόνα από τις επιπτώσεις στις υποδομές στην περιοχή του Πηλίου, είναι θετική», διότι «οι υποδομές στον ορεινό όγκο του Πηλίου είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα, δεδομένου ότι μετά τις βροχοπτώσεις του 2017 και τις καταστροφές που προκλήθηκαν, έγινε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μία συστηματική προσπάθεια για την κατασκευή των υποδομών με βάση νέα δεδομένα, που συνέβαλε στην αυξημένη ανθεκτικότητα των έργων».
Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «εξαιρετικά απροσδιόριστος παράγοντας στον πλημμυρικό κίνδυνο ωστόσο παραμένει το ποσοστό της στερεοπαροχής, δηλαδή η ποσότητα των φερτών υλικών που παρασύρονται από τη βροχή και τα ορμητικά νερά, η οποία στο Πήλιο και ευρύτερα είναι σημαντική, λόγω του ευαποσάθρωτου χαρακτήρα των γεωλογικών σχηματισμών και ιδιαίτερα των σχιστολιθικών σχηματισμών, που απαντούν στην περιοχή».
Επίσης, εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι «σημειώθηκε πλήθος περιπτώσεων μη συμμόρφωσης προς τις οδηγίες διά μέσου του 112, γεγονός το οποίο κυρίαρχα αποδίδεται στην άγνοια ή στη μειωμένη αντίληψη κινδύνου».
«Έπεσε το νερό όλου του φθινοπώρου»
Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, εξήγησε ότι τα ύψη νερού που έπεσαν μέσα σε λίγες ώρες είναι αντιστοιχούν στο νερό που πέφτει συνήθως μέσα σε όλο το φθινόπωρο.
Μιλώντας στο δελτίο των 12, είπε ότι «τα 230 χιλιοστά του Βόλου είναι το νερό που πέφτει περισσότερο από το φθινόπωρο. Έχουμε περάσει όλο το φθινόπωρο σε λίγες ώρες. Ενώ τα 640 χιλιοστά και τα 450 χιλιοστά νερού που καταγράφηκαν σε Ζαγορά και Πορταριά αντίστοιχα είναι απίστευτα».
Τόνισε δε ότι ότι «είναι τα μεγαλύτερα νούμερα που έχω δει σε ποσά βροχής στη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια σε κάποιο σταθμό. Δεν θυμάμαι πάνω από 450 κάποιον σταθμό στη χώρα σε 24 ώρες».
Σύμφωνα με τον Π. Γιαννόπουλο, οι περιοχές όπου θα πέσει το πολύ νερό, «ο δείκτης ακραίας βροχόπτωσης είναι η Θεσσαλία και η γύρω από τη Θεσσαλία περιοχές, δηλαδή οι Σποράδες, η Βόρεια Εύβοια,η Φθιώτιδα, η Ευρυτανία, η Ημαθία, Πιερία και λίγο πιο κάτω θα έχουμε αρκετό νερό επίσης σε Αργολίδα και Κορινθία».
Ωστόσο, εξαίρεσε την Αττική, λέγοντας ότι εκεί «θα βρέξει μεσημέρι και απόγευμα, αλλά δεν είναι η Αττική σε καμία περίπτωση επίκεντρο. Τα νούμερα τα τεράστια που έχουμε δει στη Μαγνησία είναι εκεί», μιλώντας για «εμμονή» του συστήματος στη Μαγνησία: «Αυτό που το δημιούργησε παραμένει στο νότιο Ιόνιο, ένα χαμηλό παραμένει εκεί ακίνητο. Έχει τους ανατολικούς ανέμους που φέρνουν τις ψυχρές αέριες μάζες και τις εναποθέτουν στη Μαγνησία ή τη Θεσσαλία, με πολύ νερό».
Όσον αφορά την Τετάρτη, είπε ότι η μέρα πάλι θα ξεκινήσει «με πολλές βροχές στη Θεσσαλία, τις Σποράδες αλλά και τις γύρω περιοχές, ενώ Τετάρτη μεσημέρι η ένταση θα είναι περίπου αυτή που έχουμε σήμερα».
Προέβλεψε βελτίωση του καιρού την Πέμπτη: «Θα ανέβει τη θερμοκρασία, θα φτιάξει καιρός. Βέβαια. Την Πέμπτη το πρωί θα βρέχει ακόμα στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στη Βόρεια Εύβοια. Άρα αυτό που ξεκίνησε χθες απόγευμα θα τελειώσει στη Θεσσαλία και τις Σποράδες Πέμπτη πρωί».
Σ. Αρναούτογλου: «Μπορεί να δούμε λίμνες στη Θεσσαλία έως την Πέμπτη»
Από τη δική του πλευρά, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου σε ανάρτησή του σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω δει παρόμοια προγνωστικά μοντέλα ποτέ στη ζωή μου μέχρι σήμερα!» και σημείωσε ότι «αν επαληθευθούν και τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία δεν αποκλείεται να μετατραπούν μεγάλα τμήματα της θεσσαλικής πεδιάδας σε λίμνες έως και την Πέμπτη το πρωί».
Για τον λόγο αυτό, κάλεσε τους κατοίκους της Μαγνησίας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα αυτοπροστασίας.
«Συμφωνώντας» με τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο, ο μετεωρολόγος αναφέρει:
«Στο βίντεο φαίνεται η εμμονική ανατροφοδότηση των καταιγίδων ανοιχτά των Σποράδων και της Εύβοιας κινούμενες κυρίως προς τη Μαγνησία και πιο εξασθενημένες προς την υπόλοιπη Θεσσαλία και στα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, μια κατάσταση που φαίνεται ότι θα διατηρηθεί και το επόμενο 36ωρο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας