Οι δυναμικές διεκδικήσεις των πολιτών φέρνουν αποτελέσματα, παρά την… θερινή ραστώνη των αρμόδιων αρχών. Το κίνημα ελεύθερης παραλίας Θάσου προγραμμάτιζε για σήμερα παρέμβαση στην παραλία Ατσπάς, όμως, από χθες το βράδυ οι επιχειρήσεις άρχισαν να μαζεύουν τις υπερβολικά πολλές ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που ανέβηκαν στην σελίδα της ομάδας στο Facebook και δείχνουν άτομα να μεταφέρουν και να ξηλώνουν υλικά μέσα στη νύχτα, μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη κινητοποίηση.
Η εικόνα της παραλίας Ατσπάς ήταν ελαφρώς καλύτερη σήμερα, παρότι η παρέμβαση στην μικρή και γραφική περιοχή είναι σχεδόν ασφυκτική.
Μέλη της πρωτοβουλίας αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμη πολύ μέλλον για να επιστρέψει η κατάσταση σε ανθρώπινα επίπεδα, ωστόσο αναμφίβολα πρόκειται για μια πρώτη νίκη.
«Βρείτε τις διαφορές: Η πρώτη εικόνα ήταν χτες και η δεύτερη σήμερα. Βλέπουμε να έχουν αδειάσει το πάνω μέρος της παραλίας από ξαπλώστρες και ομπρέλες. Φυσικά έχει πολύ μέλλον ακόμα για να έρθει σε νόμιμα και ευχάριστα για όλους πλαίσια» έγραψε ένα μέλος, ενώ ένα άλλο ανέφερε «Απ'ότι φαίνεται μάλλον αύριο θα κάνουμε ελεύθερο μπάνιο στον Ατσπά. Και μόνο υπό τον φόβο των κινητοποιήσεων φαίνεται να υποχωρούν! Θα είμαστε αύριο εκεί να το διαπιστώσουμε και ενδεχομένως να απολαύσουμε την ελεύθερη παραλία. Ραντεβού αύριο το πρωί!».
Το Κίνημα ελεύθερης παραλίας Θάσου άρχισε να αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες, στον απόηχο των δυναμικών διεκδικήσεων πολιτών και συλλόγων σε πολλές περιοχές της χώρας.
Οκτώ συλλήψεις στην Αχαΐα
Σήμερα έγινε γνωστό ότι οκτώ άτομα συνελήφθησαν σε παραλιακές περιοχές του Ρίου και της δυτικής Αχαΐας, τα οποία κατηγορούνται για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου αιγιαλού και παραλίας.
Ειδικότερα, στην περιοχή του Ρίου συνελήφθησαν έξι άτομα που λειτουργούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος διότι, σύμφωνα με την αστυνομία, έπειτα από ελέγχους που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι είχαν τοποθετήσει κατά περίπτωση τραπεζοκαθίσματα, ανάκλιντρα, πουφ και ομπρέλες, καταλαμβάνοντας παράνομα έκταση του αιγιαλού, χωρίς να έχουν άδεια από την αρμόδια Αρχή.
Επίσης, σε παραλιακή περιοχή της δυτικής Αχαΐας συνελήφθησαν άλλα δύο άτομα που λειτουργούσαν κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και καντίνα, αντίστοιχα, διότι, έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε από μεικτό κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας της αστυνομίας και του λιμεναρχείου, διαπιστώθηκε ότι ο πρώτος συλληφθείς είχε τοποθετήσει ξαπλώστρες με ομπρέλες σε κοινόχρηστο τμήμα του αιγιαλού χωρίς να κατέχει άδεια, ενώ ο δεύτερος συλληφθείς είχε τοποθετήσει ξύλινο στέγαστρο στον αιγιαλό χωρίς την απαιτούμενη άδεια.
Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ
Σήμερα ήρθαν και τα πρώτα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκαν 918 ιδιώτες και επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης του αιγιαλού, από τους οποίους διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις 21 Ιουλίου έως και χθες και ο μέχρι στιγμής απολογισμός περιλαμβάνει τα εξής:
- Στο διάστημα από τις 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 918 επιχειρήσεις και ιδιώτες, σε 39 περιφερειακές ενότητες με έμφαση στις τουριστικές περιοχές. Ενδεικτικά πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 85 επιχειρήσεις στην Κρήτη, 110 στις Κυκλάδες, 178 στο Ιόνιο, 35 στη Χαλκιδική.
- Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις που αφορούν: Υπέρβαση κατάληψης έκτασης πέραν της μισθωμένης, και σε κάποιες περιπτώσεις κατάληψη αιγιαλού χωρίς να υπάρχει μίσθωση (αυθαίρετη χρήση).
- Οι ποινές που επιβάλλονται- ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης - από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες περιλαμβάνουν: πρόστιμα, απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων, κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, αποβολή των μισθωτών, έως και αυτόφωρη διαδικασία για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις Κτηματικές Υπηρεσίες υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νάγιας Κόλλια, αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες. Οι αυτοψίες σε όλη τη χώρα και ιδίως στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου, όπως έχει επισημάνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έτρεξε, φυσικά, να δηλώσει «είχα πει ότι θα προβούμε αμέσως σε ελέγχους, παρά τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης και του ίδιου του πλαισίου των μισθώσεων για τις παραλίες. Και προσέθεσα ότι δεν θα χαριστούμε σε κανέναν σε σχέση με την τήρηση της νομιμότητας στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες. Κάποιοι το αμφισβήτησαν. Η ταχύτητα και τα αποτελέσματα των ελέγχων τους διαψεύδουν. Επισημαίνω σήμερα ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση, σε όλη τη χώρα και καθ΄ όλη την τουριστική περίοδο. Προχωρούμε παράλληλα, σύντομα, σε αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, με στόχο ένα πιο σύγχρονο και διαφανές πλαίσιο, προς όφελος του συνόλου των πολιτών, των επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα και εφαρμόζουν τις συμβάσεις αλλά και του ελληνικού τουρισμού».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας