Χωρίς επίσημη αντίδραση η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για το καταγγελλόμενο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή αρχιμανδρίτη του «λαμπερού» ναού Μεθοδίου και Κυρίλλου. Την ώρα που η υπόθεση βρίσκεται στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών, καθώς οι δραστηριότητες του εν λόγω αρχιερέα χρονολογούνται από το 2018, κύκλοι της Μητρόπολης ανεπίσημα υποστήριξαν στην «Εφ.Συν.» ότι «δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι γιατί δεν είχαμε στα χέρια μας μια μήνυση ή μια παρέμβαση του εισαγγελέα».
Ρόλο φαίνεται ότι παίζει και η κλονισμένη υγεία του μητροπολίτη Ανθιμου που έχει ασφαλώς τον τελευταίο λόγο σε τέτοιες περιπτώσεις. Και κάπου εδώ τίθεται ερώτημα, πώς είναι δυνατόν επί σχεδόν μία πενταετία ο οργανισμός της Εκκλησίας να μην μπορεί να προστατευθεί αλλά και να προστατεύσει το πλήρωμά της, ειδικά όταν κάποια γεγονότα βρίσκονται υπόψη της; Οι ίδιοι κύκλοι της Μητρόπολης πάντως έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι «γνωρίζαμε κάποια πράγματα μόνο για το οικονομικό κομμάτι του σκανδάλου, όχι για τα άλλα…».
Από καιρό ο εν λόγω αρχιμανδρίτης ελέγχεται από την Αστυνομία για υφαρπαγή αμύθητων ποσών που προσέφεραν δωρητές επιχειρηματίες, ενώ εις βάρος του έχουν προκύψει στοιχεία για εμπλοκή σε κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης νεαρών ατόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο επιχειρηματίες από αυτούς που εισέφεραν σοβαρά χρηματικά ποσά κατ’ επανάληψη στον αρχιμανδρίτη, προκειμένου να τον στηρίξουν για να γίνει «σύντομα» μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, όπως τους έλεγε, κατήγγειλαν πως έπεσαν θύματα εξαπάτησης. Η ΕΛ.ΑΣ. πολύ γρήγορα απευθύνθηκε στην Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κι εκεί τα πράγματα έδειξαν πολύ χειρότερα απ’ ό,τι αρχικά διαφαινόταν. Τα στοιχεία από τους ελέγχους και τις διαδρομές των χρημάτων δείχνουν ότι τα ποσά που προσφέρθηκαν, περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ, σχετίζονται με σεξουαλική εκμετάλλευση νεαρών ατόμων!
Η «εγκληματική δραστηριότητα» φαίνεται να ξεκινάει από το 2018. Οπως τονίζουν πηγές της «Εφ.Συν.», τα χρήματα που προσφέρονταν από τους καλόπιστους επιχειρηματίες κατέληγαν σε ένα δεύτερο πρόσωπο εμπιστοσύνης του αρχιμανδρίτη, κάποιον άνεργο (!), όπως περιγράφεται, που φέρεται να διακινεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και να διάγει πολυτελή βίο, αν και στην Εφορία χρωστάει 400 χιλιάρικα. Και κάπου εδώ, πάντοτε όπως λένε οι πληροφορίες από την έρευνα, μια φαινομενική ιστορία οικονομικής απάτης πήρε άλλες διαστάσεις.
Μέσα στις δαπάνες που εντοπίστηκαν συμπεριλαμβάνονται συχνά-πυκνά «καλλιτεχνικές δραστηριότητες», μοντέλα, μανεκέν, νεαρά κορίτσια και αγόρια που συμμετέχουν σε επιδείξεις μόδας, φωτογραφήσεις και «φανταχτερά» πάρτι, ανάμεσα στα οποία κάποια εκτιμάται πως είναι ανήλικα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η «οδηγία» της Αρχής προς την ΕΛ.ΑΣ. ήταν να εμπλακεί στη διερεύνηση της υπόθεσης και ο ελεγκτικός μηχανισμός της Εφορίας αλλά και το οργανωμένο έγκλημα.
Η έρευνα κράτησε αρκετούς μήνες κι επιστράφηκε στην Αστυνομία πριν από μερικές ημέρες για τα περαιτέρω, αφού όπως φαίνεται θα πάρει τον δρόμο της ποινικής δικαιοσύνης. Οσο για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης; Αναμένεται η επίσημη αντίδρασή της που μάλλον έχει καθυστερήσει αρκετά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας