Εκ βάθρων αλλαγή στις πολιτικές έρευνας και διάσωσης της Ε.Ε. στα νερά της Μεσογείου με άμεση προτεραιότητα στην προληπτική δράση ώστε να μη χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές, ζητά ψήφισμα που έρχεται σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο κατατέθηκε από μέλη 5 διαφορετικών ευρωπαϊκών ομάδων (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Renew, Πράσινοι και Αριστερά).
Το ψήφισμα αναφέρεται σε 27.633 νεκρούς ή αγνοούμενους στα νερά της Μεσογείου στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, με τους 1.875 μέσα στο 2023. Θέτει ως βασική προτεραιότητα έναν ισχυρό και μόνιμο μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών έπειτα από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Σχετικά με το ναυάγιο της Πύλου, ζητείται η αξιοπρεπής μεταχείριση των 104 επιζώντων και η μετεγκατάστασή τους στις χώρες όπου έχουν οικογενειακούς δεσμούς.
Τα κράτη-μέλη και η Frontex καλούνται να βελτιώσουν τις ενεργητικές-προληπτικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα παρέχοντας επαρκή αριθμό πλοίων, ειδικό εξοπλισμό και προσωπικό. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να στηρίξει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες πολιτικά και οικονομικά. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα πλοιάρια των ΜΚΟ, που θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτα σε όλα τα πλησιέστερα ανοιχτά λιμάνια και όχι να ποινικοποιείται η δράση τους.
Η Ευρ. Επιτροπή καλείται ακόμα να εξετάσει εάν η απαγόρευση που επιβάλλουν ορισμένα κράτη-μέλη σε σωστικά σκάφη να εισέρχονται στα χωρικά τους ύδατα είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο, λαμβάνοντας μέτρα όπου διαπιστώνονται παραβιάσεις. Επιπλέον η Επιτροπή, τα κράτη-μέλη και η Frontex καλούνται να διασφαλίσουν ότι η αποβίβαση των μεταναστών θα γίνεται στο κοντινότερο ασφαλές λιμάνι και δεν θα οδηγούνται οι διασωθέντες σε μη ασφαλή σημεία.
Καίριας σημασίας κρίνεται και η προτροπή να συνδεθεί η διαχείριση των θαλάσσιων συνόρων με τη χρήση πρωτοκόλλων που διασφαλίζουν την έγκαιρη βοήθεια στους ανθρώπους που απειλούνται στη θάλασσα. Για άλλη μία φορά, τέλος, επαναλαμβάνεται η ανάγκη ασφαλών και νόμιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων προς την Ε.Ε.
Ναυάγιο Πύλου: περισσότεροι από 300 ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες θέτουν ερωτήματα
Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές αρχές διεθνείς ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι συστηματικές πρακτικές επαναπροωθήσεων και καθυστερημένης ή μη παροχής βοήθειας στη Μεσόγειο.
Τονίζεται ότι η Ελλάδα είχε όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να επέμβει, να βοηθήσει και να διασώσει τους επιβαίνοντες, ανεξάρτητα από την ιδιότητά τους ως παράτυπων μεταναστών ή διακινητών, ανεξάρτητα από το αν ζήτησαν ή αρνήθηκαν τη βοήθεια και παρ' όλο που το περιστατικό έλαβε χώρα στην ανοιχτή θάλασσα.
Επιπλέον η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ότι παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή και ενδεχομένως την απαγόρευση της επαναπροώθησης και της συλλογικής απέλασης. Ζητείται ακόμη η διεξαγωγή ολοκληρωμένης έρευνας για το ναυάγιο ώστε να διασφαλιστεί η απόδοση ευθυνών για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, ενώ σοβαρά ερωτήματα τίθενται και για τον τρόπο που έδρασε η Frontex και την τυχόν νομική ευθύνη της Ε.Ε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας