Οκτώ μέρες σήμερα από το πολύνεκρο ναυάγιο και οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου συνεχίζονται κανονικά υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος.
Χθες στην περιοχή επιχειρούσαν ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και τέσσερα παραπλέοντα πλοία για τον εντοπισμό των εκατοντάδων αγνοουμένων, που απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα γίνει γνωστό ποτέ πόσοι ακριβώς άνθρωποι χάθηκαν μαζί με το σιδερένιο σαπιοκάραβο. Το βράδυ εντοπίστηκε ακόμα ένας νεκρός πρόσφυγας, το πτώμα του οποίου μεταφέρθηκε με το ΠΑΘ του Λιμενικού στο λιμάνι της Καλαμάτας. Ετσι ο απολογισμός της τραγωδίας είναι 82 νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι και 104 διασωθέντες.
Τη Δευτέρα πήραν εξιτήριο από το Νοσοκομείο της Καλαμάτας ακόμα 10 διασωθέντες πρόσφυγες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν και αυτοί στη δομή της Μαλακάσας, όπου μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί 86, συμπεριλαμβανομένων 5 ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίοι ωστόσο βρίσκονται σε Δομές Επείγουσας Φιλοξενίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τους παρέχεται υγειονομική περίθαλψη από τους γιατρούς της δομής, καθώς και στήριξη σε ευάλωτες ομάδες, όπως στην περίπτωση των ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ έχουν δημιουργηθεί δωμάτια επικοινωνίας στα οποία έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για επικοινωνία με τους δικούς τους. Στη δομή της Μαλακάσας πραγματοποιείται η υποδοχή, καταγραφή και ταυτοποίηση των διασωθέντων, ενώ συνεχίζονται οι διαδικασίες αιτήσεων ασύλου.
Σημειώνεται ότι από το Σάββατο 17 Ιουνίου εδρεύει στο κτίριο «Κεράνης» του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, προκειμένου να υπάρχει περαιτέρω αρωγή στην προσπάθεια αναγνώρισης των θυμάτων του ναυαγίου σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, τη Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ταυτόχρονα έχει τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο Δευτέρα έως Παρασκευή [09.00 έως 19.00 (UTC+3)] για την παροχή πληροφοριών σε οικογένειες και συγγενείς των θυμάτων του ναυαγίου σε αγγλικά, αραβικά, παστό και ουρντού, καλώντας στο 2131386000 ή και με e-mail στο [email protected]. Στο κτίριο «Κεράνης», επίσης, θα γίνεται η υποδοχή των συγγενών των θυμάτων για την εξέτασή τους και τη λήψη βιολογικού υλικού (DNA), κατόπιν σχετικής συνεννόησης μαζί τους.
ΚΚΕ: Ανεπαρκείς απαντήσεις
Δέκα ερωτήσεις θέτει το ΚΚΕ για το ναυάγιο της Πύλου και ζητά σαφείς απαντήσεις από τις αρμόδιες αρχές, καθώς, όπως αναφέρει, οι απαντήσεις που έχουν δώσει τα υπουργεία Ναυτιλίας και Πολιτικής Προστασίας, όπως και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, είναι εντελώς ανεπαρκείς.
1. Το σαπιοκάραβο-αλιευτικό ήταν σε θαλάσσιο χώρο έρευνας και διάσωσης που την ευθύνη έχουν οι ελληνικές αρχές και συνεπώς θα έπρεπε να παρέμβουν με όλα τα μέσα. Γιατί δεν έγινε αυτό;
2. Πώς αξιολογήθηκε ο υψηλός κίνδυνος που διέτρεχε το αλιευτικό, το οποίο ήταν αποδεδειγμένα στα χέρια δουλεμπορικού κυκλώματος-διακινητών, ταξίδευε με όρους πειρατείας, μετέφερε πολυάριθμους πρόσφυγες-μετανάστες σε άθλιες συνθήκες, χωρίς σωσίβια και παραβίαζε τους κανόνες ασφαλούς ναυσιπλοΐας και προστασίας της ζωής στη θάλασσα;
3. Αν αξιολογήθηκε ο υψηλός κίνδυνος γιατί δεν καταρτίστηκε το αναγκαίο σχέδιο στήριξης του αλιευτικού, δημιουργία «κλοιού ασφαλείας» και διάσωσης των επιβαινόντων, με τη συνδρομή όλων των κατάλληλων μέσων; Αν δεν αξιολογήθηκε ο υψηλός κίνδυνος, ποιοι είναι οι λόγοι;
4. Με ποια μέσα πραγματοποιήθηκαν οι επικοινωνίες των εμπορικών πλοίων -που παρείχαν βοήθεια (τρόφιμα/νερό)- με το αλιευτικό; Τις γνωρίζει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης; Τι ειπώθηκε ακριβώς και πώς αξιολογήθηκαν;
5. Εκτιμήθηκε το ενδεχόμενο πιθανής βύθισης του αλιευτικού; Αν ναι, τι μέτρα πάρθηκαν κι αν όχι για ποιους λόγους; Γιατί δεν εξασφαλίστηκαν σωσίβια στους επιβαίνοντες;
6. Γιατί δεν πραγματοποιήθηκε έγκαιρα έλεγχος του αλιευτικού και δεν πάρθηκαν τα κατάλληλα μέσα για να σταματήσει η πορεία του, που οδηγούσε τους επιβαίνοντες στον θάνατο; Προσέγγισαν το κινδυνεύον αλιευτικό πλοία της Frontex; Ζητήθηκε αυτό από τις ελληνικές αρχές; Ποιος ήταν ο ρόλος της Frontex στο περιστατικό;
7. Κλήθηκαν ρυμουλκά-ναυαγοσωστικά; Ζητήθηκε η συνδρομή βατραχανθρώπων-δυτών;
8. Εξετάστηκε η περίπτωση ρυμούλκησης του αλιευτικού και μετεπιβίβασης των επιβαινόντων; Αν όχι γιατί κι αν ναι γιατί δεν καταρτίστηκε ή δεν υλοποιήθηκε σχετικό σχέδιο;
9. Με ποιους μίλησαν οι αρμόδιες αρχές στην επικοινωνία τους με το αλιευτικό; Γιατί συναίνεσαν στη θέση των δουλεμπόρων-διακινητών πως δεν έχει ανάγκη από βοήθεια; Είναι αυτό κριτήριο για το αν ή όχι θα παρέμβουν οι αρμόδιες αρχές και θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τη διάσωση των επιβαινόντων; Γιατί δεν κινήθηκαν στη βάση της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα (SOLAS);
10. Πλοίο του Λιμενικού Σώματος έδεσε σκοινί στο κινδυνεύον αλιευτικό; Με τι στόχο; Με ποιο σχέδιο;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας