Η συνήθης για την εποχή προσπάθεια προσφύγων να καταφύγουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη, φτάνοντας από την Τουρκία στις γνωστές νησίδες του ποταμού Εβρου, εκμεταλλευόμενοι τις καιρικές συνθήκες και τη σχετικά χαμηλή στάθμη του ποταμού και ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να τους διασώσουν και να καταγράψουν το αίτημά τους για άσυλο, προκαλεί νέο κύμα άμεσης ή καλυμμένης αντιπροσφυγικής ρητορικής στον δημόσιο λόγο.
Χθες ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου «για το ζήτημα της διακίνησης μεταναστών σε νησίδες του ποταμού Εβρου», ενώ σήμερα αναμένεται να επισκεφτεί τον Εβρο ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης.
Την ίδια ώρα, η δημόσια τηλεόραση, που υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού, πρωτοστατούσε στην προσπάθεια να συνδεθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες με τα εθνικά θέματα και τα ελληνοτουρκικά για να παρουσιαστούν σαν τάχα εισβολείς ή πιόνια του Ερντογάν, σύμφωνα με τη γνωστή ρητορική με την οποία βομβάρδισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον δημόσιο λόγο μετά τον Μάρτιο του 2020.
«Εβρος: Εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τους Τούρκους», «Εβρος: Σε επιφυλακή οι αρχές για την είσοδο παράτυπων μεταναστών», «Εβρος: Επί ποδός λόγω μεταναστευτικών ροών – Πώς δρουν οι διακινητές και τι καταγγέλλουν οι συνοριοφύλακες» ήταν οι τίτλοι σε αλλεπάλληλα ρεπορτάζ της ΕΡΤ χθες από τον Εβρο, διανθισμένα με την απαραίτητη για την εμπέδωση του εγχειρήματος παρουσία διεθνολόγων και συνοροφυλάκων και την πλήρη απουσία ειδικών για το προσφυγικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αφορμή για τη νέα εκστρατεία αντιπροσφυγικής κινδυνολογίας υπήρξε η επιχείρηση διάσωσης περίπου 80 προσφύγων το βράδυ της Κυριακής, ύστερα από περίπου μία εβδομάδα που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα στην περιοχή Μαρασιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάσωση έγινε με τη συνεργασία των δυνάμεων της ΕΜΑΚ, της ΕΛ.ΑΣ., της Frontex και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και οι πρόσφυγες οδηγήθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο.
Την παρουσία τους είχε δημοσιοποιήσει στις 2 Ιουνίου με ανάρτηση στο τουίτερ η ομάδα Alarm Phone, η οποία υποδέχεται κλήσεις έκτακτης ανάγκης από πρόσφυγες και ενημερώνει τις Αρχές. «Η ομάδα έχει παγιδευτεί στη νησίδα για έξι μέρες τώρα! Εξακολουθούν να χρειάζονται νερό, φαγητό και ιατρική περίθαλψη. Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Υπάρχουν 33 παιδιά ανάμεσά τους. Οι αρχές ενημερώθηκαν ξανά αλλά δεν αντιδρούν. Τους ζητάμε επειγόντως να επεγκλωβίσουν την ομάδα τώρα!» έγραφε το Alarm Phone στις 3 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τις αναρτήσεις της ομάδας, άλλοι περίπου 20 πρόσφυγες διασώθηκαν με τη συνδρομή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού την 1η Ιουνίου από νησίδα του Εβρου, παρ’ όλο που οι ελληνικές αρχές ισχυρίζονταν ότι οι πρόσφυγες βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος. Αντίστοιχες επιχειρήσεις διάσωσης έγιναν στις 31 Μαΐου, κατά την οποία διασώθηκαν περίπου 15 πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα στο Διδυμότειχο, όπως και στις 3 Μαΐου, κατά την οποία διασώθηκαν 39 πρόσφυγες, οι 15 ανήλικοι, από νησίδα στην περιοχή του Πυθίου.
Το φαινόμενο του εγκλωβισμού προσφύγων σε νησίδες του Εβρου κάθε άλλο παρά καινούργιο είναι και δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την έκπληξη των δημοσιογράφων και την έκταση που του αφιερώνουν οι ενημερωτικές εκπομπές ή την έντονη αντίδραση της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Το καινούργιο τις τελευταίες εβδομάδες είναι η στάση των ελληνικών αρχών, οι οποίες προχωρούν εν τέλει στον απεγκλωβισμό και τη διάσωση, ακόμη κι αν εμφανίζονται να διστάζουν ή να αδρανούν τις πρώτες ημέρες.
Φαίνεται ότι οι πρόσφατες τεκμηριωμένες καταγγελίες και τα βίντεο για τις παράνομες επαναπροωθήσεις, όπως και η έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το βίντεο που δημοσιοποίησαν οι New York Times, έχουν στείλει στην ελληνική κυβέρνηση το μήνυμα να τηρήσει τουλάχιστον τα προσχήματα και να σεβαστεί τη νομιμότητα.
Την ίδια περίοδο πέρσι, οι ελληνικές αρχές σε πολλές περιπτώσεις ισχυρίζονταν ότι δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τους πρόσφυγες και αρνούνταν την ύπαρξή τους, αγνοώντας απροκάλυπτα σειρά ασφαλιστικών μέτρων που είχε εγκρίνει υπέρ της διάσωσης των προσφύγων το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).
Σε πολλές περιπτώσεις, πρόσφυγες, η παρουσία των οποίων σε νησίδες είχε καταγραφεί από οργανώσεις και τεκμηριωθεί με βίντεο, φωτογραφίες και οπτικό υλικό, βρέθηκαν στη συνέχεια στην Τουρκία, θύματα, όπως ισχυρίζονται, παράνομων και άγριων επιχειρήσεων επαναπροώθησης των ελληνικών αρχών.
Το γραφείο Σαρμά
Τη συνήθη παρουσία προσφύγων σε νησίδες στον Εβρο τέτοια εποχή αναγνωρίζει το ίδιο το γραφείο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά. «Τις τελευταίες ημέρες, η χαμηλή στάθμη των υδάτων του ποταμού Εβρου ευνοεί την παράνομη διέλευση μεταναστών, με χρησιμοποίηση νησίδων που εμπίπτουν και στην ελληνική και την τουρκική επικράτεια», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου την Κυριακή.
Προσθέτει, όμως, ότι «η κυβέρνηση προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος στη χώρα» και ότι «έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση, που ορκίστηκε χθες, για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων».
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς απαντούσε σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου για τις επαναπροωθήσεις, στέλνοντας το μήνυμα ότι «οποιαδήποτε παραβίαση του δικαιώματος ασύλου είναι απαράδεκτη», προσθέτοντας το διφορούμενο ότι η μεταναστευτική πολιτική «πρέπει να βασίζεται σε μία συνεχή, αδυσώπητη μάχη κατά των διακινητών, την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες αυτές οι αρχές δεν είναι αντίθετες ούτε ακυρώνουν η μία την άλλη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας