Ακόμα δύο εργαζόμενοι μέσα στο τελευταίο 48ωρο πήγαν για δουλειά και δεν επέστρεψαν ποτέ στο σπίτι τους. Εχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εργασίας ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων από την αρχή του 2023 σε 42!
Αρχικώς, ένας νέος ηλικίας 25 χρόνων έχασε τη ζωή του χθες το πρωί στις 11.30 σε νέα φαρμακοβιομηχανία, η οποία δεν είχε ξεκινήσει τη λειτουργία της, στη ΒΙΠΕ Τρίπολης. Σύμφωνα με την είδηση που αρχικά μετέδωσε το arcadiaportal.gr και επιβεβαιώθηκε από τον αστυνομικό ρεπόρτερ της «Εφ.Συν.», ο θάνατος του νέου, ο οποίος δούλευε σε συνεργείο μονωτικών εργασιών, καταπλακώθηκε από την πτώση ξυλείας μεταφόρμ (σύστημα σκίασης) .
Για το νέο εργατικό δυστύχημα οι επιθεωρητές Εργασίας που έσπευσαν αμέσως, επί τόπου, συντάσσουν ήδη έκθεση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο άτυχος νέος δουλεύε μαζί με έναν συνάδελφο του στο υπόγειο της εγκατάστασης. Ο ίδιος φέρεται κάτοικος Μενιδίου και βρέθηκε στην Τρίπολη για εκτέλεση εργασιών.
Μία ημέρα πριν, την Τρίτη, η Καβάλα πρόσθεσε ακόμα έναν νεκρό, τον τρίτο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρόκειται και πάλι για εργάτη λατομείου στο Νέστο της Καβάλας και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η πτώση από μεγάλο ύψος ήταν αυτή που προκάλεσε τον θάνατό του. «Ο άτυχος εργαζόμενος, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, έπεσε με το μηχάνημα το οποίο χειριζόταν σε γκρεμό 150 μέτρων με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του» σημειώνεται σε ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας.
«Κύριε υπουργέ, σε συνέχεια των δύο προηγούμενων επιστολών μας, στις οποίες δεν λάβαμε καμία απάντηση, και με αφορμή το χθεσινό νέο θανατηφόρο ατύχημα σε λατομείο του ν. Καβάλας, σας επαναφέρουμε το αίτημά μας για συνάντηση ώστε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των εργατικών δυστυχημάτων στους τομείς ευθύνης σας, όπως είναι η ενέργεια και ο εξορυκτικός κλάδος», επισημαίνει η ΟΣΕΤΕΕ σε επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, στου οποίου την αρμοδιότητα είναι και η λειτουργία των λατομείων και κατ’ επέκταση η υπολειτουργούσα αρμόδια Επιθεώρηση Μεταλλείων. Μια Επιθεώρηση τόσο ανεπαρκής σε δυναμικό που κάνει ακόμη κι αυτήν την ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας να φαντάζει κολέγιο.
«Αγωνιούμε. Σκεπτόμενοι τα τελευταία γεγονότα και την ανείπωτη εθνική τραγωδία στα Τέμπη, θεωρούμε απαραίτητη, έστω και καθυστερημένα, την άμεση έναρξη της συνεργασίας μας και την ενεργοποίηση από πλευράς σας των κρίσιμων πολιτικών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της ασφάλειας της εργασίας χωρίς να περιμένουμε να γίνει το μεγάλο ατύχημα στον εξορυκτικό κλάδο», αναφέρει η ανακοίνωση την οποία συνυπογράφουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας και Ασφάλειας, Ανδρέας Στοϊμενίδης, και ο γ.γ. Εμμανουήλ Κριτσωτάκης.
«Ακόμη ένας εργαζόμενος που πήγε για το μεροκάματο το πρωί, δεν γύρισε σπίτι του. Ακόμη ένας συνάδελφος προστίθεται στη μεγάλη μακάβρια λίστα όσων χάσανε τη ζωή τους εν ώρα εργασίας. Μας κάνει να νιώθουμε οργή ότι, παρά τις προειδοποιήσεις και τις επισημάνσεις μας χρόνια τώρα, συνεχίζει και αυξάνει ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων, ειδικά στα λατομεία της περιοχής», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας.
«Συνυπεύθυνες μαζί με τους εργοδότες που οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε αρένες θανάτου είναι οι κυβερνήσεις, το υπουργείο Εργασίας. Εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλοι οι νεκροί και σακατεμένοι συνάδελφοί μας δεν το έπαθαν ούτε από την κακιά στιγμή, ούτε από απροσεξία. Οσο -με την οποιαδήποτε πρόφαση- συνεχίζεται η εντατικοποίηση της δουλειάς. Οσο συνεχίζεται το καθεστώς οι έλεγχοι να είναι από ελλιπείς ώς και ανύπαρκτοι.
»Οσο τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλειά μας μπαίνουν στο ζύγι κόστους-οφέλους, τόσο θα συνεχίσουμε να μετράμε θύματα. Οι χαμένες ζωές μας θα συνεχίσουν να είναι τα τραγικά αποτελέσματα του συνεχούς και ανελέητου κυνηγιού του κέρδους», σημειώνουν οι οικοδόμοι οι οποίοι ζητούν:
Την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του δυστυχήματος από τους αρμόδιους φορείς και τον καταλογισμό των ευθυνών. Tη δημιουργία επιτροπών υγείας και ασφάλειας σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε λατομείο. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη όλων των κενών, την επαρκή στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και την εντατικοποίηση των ελέγχων. Πάντως η αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων συνεχίζει να γίνεται με γεωμετρική πρόοδο. Στα διάσπαρτα εργατικά θανατηφόρα δυστυχήματα προστέθηκαν και οι 12 χαμένες ζωές μηχανοδηγών, συνοδών και εργαζομένων στο κυλικείο της εμπορικής αμαξοστοιχίας Intercity 62 που έκανε το μοιραίο δρομολόγιο.
Κι αν στους πρώτους δυόμισι μήνες έχασαν τη ζωή τους 42 εργαζόμενοι, όσες ήταν οι απώλειες στο σύνολο του έτους 2020, τι θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους; Aλλά ίσως αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν απασχολεί τον κ. Σκρέκα, ο οποίος αγνοώντας τα αιτήματα της ΟΣΕΤΕΕ για μια συνάντηση με θέμα την κατάσταση στα λατομεία προτιμά αντί για συνδικαλιστές να συναντάται μόνο με επιχειρηματίες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας