Σείστηκε την Τετάρτη η Θεσσαλονίκη, με μαζικές και δυναμικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ, με «κοινό τόπο» το έγκλημα στα Τέμπη με τους τουλάχιστον 57 νεκρούς.
Στο ποτάμι διαμαρτυρίας που σχηματίστηκε, συμμετείχαν άνθρωποι όλων των ηλικιών, με την πλειονότητά τους πάντως να είναι νέοι άνθρωποι, κορίτσια και αγόρια. Παραμερίστηκαν οι όποιες επιμέρους διαφορές, με τους συμμετέχοντες να θέλουν να δώσουν το «παρών», ανεξαρτήτως τού κάτω από ποια «σημαία» θα διαδηλώσουν.
Άνθρωποι θλιμμένοι αλλά και εξοργισμένοι ταυτόχρονα, είχαν στα χείλη τους και στα συνθήματα τους, λέξεις και φράσεις κλειδιά όπως «δικαιοσύνη», «δολοφόνοι», «στείλε ότ(αν) φτάσεις», «ήταν η κακιά η (χ)ώρα», «οι νεκροί μας...».
Σε κάθε περίπτωση, έγιναν οι πιο μαζικές συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών. Σημειώνεται πως στη μεγαλύτερη σε αριθμό διαδηλωτών πορεία στη Θεσσαλονίκη στα μεταπολιτευτικά χρόνια (μετά τη δολοφονία Τεμπονέρα) είχαν καταμετρηθεί 50.000 διαδηλωτές.
«Ζούμε από τύχη»
Το μεσημέρι της Τετάρτης, λοιπόν, περίπου 60.000 εξέφρασαν την οργή τους για το έγκλημα στα Τέμπη και ζήτησαν την απονομή δικαιοσύνης, χωρίς να υπάρχει καμία συγκάλυψη ευθυνών.
Βροντερό «παρών» έδωσαν φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές της πόλης, γυναίκες και μέλη φεμινιστικών συλλόγων, εργαζόμενοι στη ΒΙΟΜΕ και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.
«Η ιδιωτικοποίησή σας σκοτώνει», «κρατικοποίηση τώρα», «ζούμε από τύχη», «Δεν πωλείται» ανέγραφαν, μεταξύ άλλων τα πανό.
Κάποιοι κρατούσαν μαύρα μπαλόνια σε ένδειξη πένθους και κάποιοι άλλοι πλακάτ με συνθήματα μέσω των οποίων ζητούσαν να δικαιωθεί η μνήμη των νεκρών.
Η παλλαϊκή πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατευθύνθηκε προς το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, όπου χτυπήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. με ρίψη χημικών.
Οι διαδηλωτές όμως δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν μέχρι το υπ. Μακεδονίας - Θράκης, το οποίο για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά περικυκλώθηκε από διαδηλωτές. Αφού ο κύριος όγκος είχε φτάσει στο υπουργείο, λίγα άτομα έριξαν τρεις κάδους, χωρίς να σημειωθεί ένταση.
Αργότερα, το βράδυ –μετά το τσουνάμι οργής που προηγήθηκε– πάνω από 20.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην απεργιακή φεμινιστική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, με πλήθος φοιτητών, μαθητών και πολιτών να δίνουν το «παρών», εκφράζοντας ταυτόχρονα την οργή τους για το έγκλημα στα Τέμπη.
Στη διαδήλωση συμμετείχαν και εκατοντάδες διανομείς από το σωματείο της efood με τα μηχανάκια τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας