Πολλά έχουν ήδη ακουστεί και γραφτεί για τη διαβόητη πλέον Σύμβαση 717, η οποία είχε αντικείμενο την αναδιάταξη της σηματοδότησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο και εντασσόταν στο γενικότερο συνολικό έργο αναβάθμισής του. Η σύμβαση αυτή υπογράφτηκε το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά με αρμόδιο υπουργό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το έργο ανέλαβαν από κοινού η εταιρεία Alstom Ferroviaria με την «Τομή», θυγατρική εταιρεία της «Ακτωρ».
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. παραλαμβάνει τη σύμβαση που αρχίζει να εκτελείται με κανονικό ρυθμό, ειδικά στο τμήμα Πλατύ - Προμαχώνας. Αντιθέτως, το τμήμα Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) - Πλατύ παρουσιάζει προβλήματα, αφού η «Τομή» δεν φέρνει μελέτες υπογεγραμμένες για το έργο από την Alstom, όπως προέβλεπε η σύμβαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΡΓΟΣΕ παραλάμβανε τις μελέτες με τη σημείωση ότι απαιτείται και η υπογραφή της δανειοπαρόχου, για να προχωρήσει η εκτέλεση του έργου.
Κοινοπραξία
Τα προβλήματα σιγά σιγά μεγάλωναν μεταξύ των δύο εταίρων της κοινοπραξίας και σ’ αυτό το γεγονός βοηθούσαν τα θολά σημεία της Σύμβασης 717, με την ΕΡΓΟΣΕ να πιέζει για τήρηση της νομιμότητας. Τα προβλήματα ωστόσο δεν αφορούσαν μόνο τις μελέτες αλλά και την περιγραφή του υλικού και πιο συγκεκριμένα τις ποσότητες, τις προδιαγραφές του κ.λπ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το αρχικό σύστημα σηματοδότησης (προ του 2004) το οποίο είχε κατασκευαστεί με υλικά της εταιρείας Bombardier και πάνω στο οποίο γινόταν η αναδιάταξη δεν μπορούσε να προχωρήσει, καθώς η προαναφερθείσα εταιρεία δήλωνε αδυναμία να παράσχει σχετικό υλικό λόγω του χρόνου που είχε περάσει.
Κάπως έτσι και με τα προβλήματα να συνεχίζονται η ΕΡΓΟΣΕ αποφασίζει το 2017 να συνάψει μια συμπληρωματική σύμβαση ώστε να προχωρήσει το έργο. Από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης αποφασίζει ότι πρέπει να προηγηθεί έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να γίνει η συμπληρωματική σύμβαση. Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα την απορρίψει δύο φορές, επισημαίνοντας τα προβληματικά σημεία της σύμβασης. Θα περάσει καιρός ώστε να εγκριθεί τελικά η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, πράγμα που θα γίνει τον Αύγουστο του 2018.
Τον επόμενο μήνα, ωστόσο, το έργο σταματά εκ νέου έπειτα από έλεγχο της ΕΔΕΛ (Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου), έως ότου η Κοινοπραξία φέρει υπογεγραμμένες μελέτες, κάτι που ώς εκείνη την περίοδο δεν είχε πράξει. Η επίσημη επιστολή της ΕΔΕΛ, με την οποία μπλόκαρε το έργο, έφτασε στην ΕΡΓΟΣΕ τον Δεκέμβριο του 2018. Τους επόμενους μήνες ξεκινάει μια ανταλλαγή επιστολών με την Κοινοπραξία και καταλήγουμε στον Απρίλιο του 2019 όπου η Κοινοπραξία λαμβάνει ειδική πρόσκληση, γεγονός που αποτελούσε το πρώτο στάδιο για τη διαδικασία έκπτωσής της από το έργο.
Τελικά, τον Ιούλιο του 2019 η Κοινοπραξία στέλνει υπογεγραμμένες τις μελέτες και το έργο πλέον μπορεί να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα της ΕΡΓΟΣΕ που παραδόθηκαν στη νέα διοίκηση (είχαν γίνει εκλογές και η Ν.Δ. είχε αναλάβει την κυβέρνηση), η συμπληρωματική θα μπορούσε πλέον να υπογραφεί μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών και το έργο της ανάταξης σηματοδότησης θα ολοκληρωνόταν 13 μήνες αργότερα, δηλαδή το αργότερο έως τον Νοέμβριο του 2020.
Για κάποιον ανεξήγητο λόγο η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα ξαναστείλει τη συμπληρωματική σύμβαση για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο όμως απάντησε ότι είχε αποφανθεί επί του θέματος ήδη από τον Αύγουστο του 2018! Τελικά η συμπληρωματική Σύμβαση 717/1, ύψους 13,2 εκατ. ευρώ, θα υπογραφεί τον Μάιο του 2021.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας