«Τίποτα δεν χάθηκε οριστικά για την υπόθεση του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας και οι μεθοδεύσεις ΤΑΙΠΕΔ και δημάρχου Θερμαϊκού μπορούν να ανατραπούν».
Η καταληκτική φράση της ανακοίνωσης από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού «Σώστε το Κάμπινγκ» (της Αγίας Τριάδας) δίνει το μέτρο της αξίας που έχει η προχθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, καθώς με μόλις δύο ψήφους περισσότερες (14 έναντι 12) ενέκρινε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΤΑΙΠΕΔ για την τσιμεντοποίηση του χώρου. Η διοίκηση του δήμου θριαμβολόγησε μάλιστα για το κόψιμο των περισσότερων από τα 2.500 δέντρα, υποσχόμενη… δενδροφυτεύσεις, παρότι το Ταμείο σχεδιάζει στα 161 στρέμματα του πρώην κάμπινγκ περίκλειστο «τουριστικό χωριό» και εξαώροφο «πεντάστερο» ξενοδοχείο!
Ο δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής σε δηλώσεις του (Voria.gr) δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του αφού «επιτέλους έφτασε η ώρα για την ανάπτυξη στον Δήμο Θερμαϊκού, καθώς αξιοποιείται ένα μεγάλο οικόπεδο μπροστά στη θάλασσα, το οποίο μέχρι τώρα ήταν μια χαβούζα, εγκαταλελειμμένο και επικίνδυνο» και γιατί «η περιοχή αποκτά επιτέλους τουριστική ταυτότητα».
Ουδόλως τον απασχόλησε η σθεναρή διαφωνία και των πέντε παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Γιάννης Μαυρομάτης, Θοδωρής Τζέκος, Γιώργος Χατζηβαλάσης, Ντίνα Μώραλη και Δημήτρης Καπλάνης) που θύμιζαν την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (10.6.2014), όταν ζητούσαν όχι μόνο να μην τσιμεντοποιηθεί το κάμπινγκ, αλλά «να περιέλθει η έκταση στην κυριότητα του Δήμου Θερμαϊκού προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών του». Μάλιστα σημείωναν πως ενώ το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ το 2013 αφορούσε 126 στρέμματα του κάμπινγκ, η νέα ΣΜΠΕ εντάσσει άλλα 35, κυρίως στην περιοχή νότια της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης-Νέας Μηχανιώνας, καταργώντας κοινόχρηστους χώρους και κάθετους δρόμους πρόσβασης του κοινού στην παραλία.
Η υπόθεση έχει ακόμη δρόμο για να φτάσουν οι… «επενδυτές», καθώς οι περιβαλλοντικοί όροι πρέπει να περάσουν από την αρμόδια Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μετά να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
Ηδη ως πρώτη μορφή αντίδρασης η Επιτροπή σωτηρίας οργανώνει εκδήλωση (Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, 18.00) στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στους Νέους Επιβάτες, με εισηγητές τον καθηγητή Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, Γιάννη Κρεστενίτη, τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ Ανδρέα Κουράκη, την περιβαλλοντολόγο Αθηνά Παναγιώτου και τον πολεοδόμο-χωροτάκτη Ευστράτιο Μάνο.
Η Επιτροπή σημειώνει ακόμη ότι «βρίσκεται σε ισχύ η διαβούλευση για το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, σε αντίθεση με τα παπαγαλάκια του κ. Τσαμασλή που διαδίδουν ότι αυτή έληξε» και καλεί τους συνδημότες να καταθέσουν τις παρατηρήσεις, τη διαφωνία και τις προτάσεις τους στις παρακάτω διευθύνσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος: ηλεκτρονικά στο e-mail: [email protected] ή στην ταχ. διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 11, 11473 Αθήνα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας