Δεν ήταν μόνο ακόμα μια μέρα μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο η χθεσινή (θα ήταν σήμερα 29 χρόνων), ήταν μια αποφασιστική απάντηση στην παρούσα συγκυρία -όπου ένας 16χρονος χαροπαλεύει από αστυνομικά πυρά-, ένα ηχηρό «παρών» από πολλές χιλιάδες διαδηλωτών που κατέκλυσαν το αστυνομοκρατούμενο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιώντας μια δυναμική και απολύτως ειρηνική πορεία.
Ηταν μια μαζική διαδήλωση πρώτα από όλα για τον Κώστα Φραγκούλη, τον Νίκο Σαμπάνη, τον Βασίλη Μάγγο, τον Ζακ Κωστόπουλο, τον Μιχάλη Καλτεζά, τον Ιάκωβο Κουμή, τη Σταματίνα Κανελλοπούλου, αλλά και για όλα τα άγνωστα θύματα της ατιμώρητης κρατικής βίας και αυθαιρεσίας, ήταν όμως και ένα μήνυμα προς την κρατική εξουσία και την κυβέρνηση που κουρελιάζει το κράτος δικαίου, πως η φλόγα της εξέγερσης είναι ζωντανή για να αποδώσει κοινωνική δικαιοσύνη μέχρι να «τελειώνουμε» με κάθε Κορκονέα. Ενα χειρόγραφο σημείωμα χθες το βράδυ σε τοίχο των Εξαρχείων έγραφε: «Οχι άλλα νεκρά παιδιά. Ούτε από σφαίρα. Ούτε από λέβητα. Τα χέρια σας είναι γεμάτα αίμα».
«Το αίμα σου ποτίζει τα λουλούδια που ανθίζουν κάθε 6η του Δεκέμβρη - Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πάντα παρών», έγραφε το πανό στην αρχή της πορείας, με τον Γιάννη Μάγγο, πατέρα του Βασίλη που πέθανε μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς, να βρίσκεται ανάμεσα στους ανθρώπους που το κρατούσαν. Δίπλα του και πάλι η Μάγδα Φύσσα, κοντά και οι γονείς του Σαμπάνη. «Η μόνη σφαίρα που εξοστρακίστηκε εκείνη τη νύχτα ήταν απ’ το σώμα του Αλέξη στις ψυχές της γενιάς μας», είπε ο Γιάννης Μάγγος, με τον κόσμο να φωνάζει «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη, δεν θα ξεχαστεί τι κάναν στον Βασίλη».
«Δεν ήταν η βενζίνη, δεν ήταν τα λεφτά, τον πυροβόλησαν γιατί ήτανε Ρομά» και «Για 20 ευρώ, το αίμα των Ρομά Θεοδωρικάκο θα σε κυνηγά» ήταν, ωστόσο, τα νέα συνθήματα που ακούστηκαν περισσότερο χθες το απόγευμα από το οργισμένο πλήθος των αναρχικών που προπορευόταν. Ο αντιεξουσιαστικός χώρος είχε και φέτος πολυπληθή παρουσία, όμως σε αυτούς προστέθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές -περισσότεροι από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια- όλων των οργανώσεων της Αριστεράς, κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής, με τους φοιτητές να δίνουν βροντερό «παρών». Η πιο χαρακτηριστική εικόνα καταγράφηκε και φέτος στο χριστουγεννιάτικο Σύνταγμα, με δεκάδες ΜΑΤ να περιφρουρούν το ξεριζωμένο δέντρο από το Καρπενήσι και τους διαδηλωτές να φωνάζουν: «Αφήσατε τα δάση να καούν για πλάκα και τώρα προστατεύετε το δέντρο του μαλάκα».
Η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα από τα Προπύλαια. Ενδεικτικό του μεγέθους της ήταν πως όταν η κορυφή έφτασε στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος, η ουρά της ήταν ακόμα στη Σταδίου, στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας παρακολουθούσαν από πολύ κοντά, εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στο προπορευόμενο κομμάτι του αναρχικού χώρου, ενώ ένα ελικόπτερο επιτηρούσε από αέρος. Πάνω από 4.500 αστυνομικοί ήταν από νωρίς επί ποδός για να δικαιολογήσουν για ακόμα μια φορά την πανευρωπαϊκή πρωτιά (μετά την Κύπρο) της Ελλάδας στην υψηλότερη αναλογία αστυνομικών ως προς τον πληθυσμό.
Τα παιδιά κάτω στον κάμπο
Από το πρωί τα Εξάρχεια τίμησαν με πολλούς τρόπους την επέτειο της δολοφονίας στέλνοντας παράλληλα και το δικό τους μήνυμα ενάντια στην αστυνομοκρατία αλλά και την κατασκευή του μετρό στην ιστορική πλατεία. Μαθητές από το Καλλιτεχνικό Σχολείο της Αθήνας σχεδίαζαν θεατρικό δρώμενο στο θεατράκι του λόφου Στρέφη, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις τούς απαγόρευσαν την είσοδο.
Ετσι, οι μαθητές έδωσαν την παράσταση μπροστά στις ασπίδες των ΜΑΤ και στη συνέχεια προχώρησαν σε νέα θεατρική παρέμβαση στο μνημείο της δολοφονίας. Παράλληλα, στις λαμαρίνες του μετρό κάτοικοι και συλλογικότητες είχαν προχωρήσει στη δημιουργία κολάζ με φωτογραφίες από την ιστορία της πλατείας Εξαρχείων και χαρτόνια με φωτογραφίες του Αλέξανδρου. Αργότερα το βράδυ κάποιοι Ματατζήδες τα επεξεργάζονταν με περιέργεια. Περιττό να πούμε ότι για άλλη μια φορά η γειτονιά θύμιζε από νωρίς κατεχόμενη ζώνη, με την ανάπτυξη τεράστιων αστυνομικών δυνάμεων, face control στους περαστικούς και προληπτικές προσαγωγές.
Αγέννητοι
Δυναμικό μήνυμα ενάντια στην αστυνομική καταστολή, την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση και την πανεπιστημιακή αστυνομία είχαν στείλει ήδη από το πρωί πολλές εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές. Πολλοί από τους μαθητές Γυμνασίου ήταν ακόμα και αγέννητοι ή βρέφη το 2008.
Οι μαθητές θυμήθηκαν συνθήματα του Δεκεμβρίου του 2008, όπως «Το όπλο του μπάτσου είναι μαγικό, ρίχνει στον αέρα και βρίσκει στο ψαχνό», αλλά και «Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες».
Παράλληλα, τα συμπλήρωσαν με σημερινά για τη διαχρονική αστυνομοκρατία και καταστολή ενάντια στη νεολαία, όπως «Εξω η αστυνομία από τις σχολές» και «Δεν ήταν η βενζίνη, δεν ήταν τα λεφτά, οι μπάτσοι πυροβόλησαν γιατί ήτανε Ρομά», με αφορμή τα προχθεσινά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη. Καταγγελτική ήταν η διάθεση των παρευρισκομένων για τη στάση της Δικαιοσύνης, που «στέλνει στη φυλακή» τους πιο ευάλωτους και περιθωριοποιημένους ακόμη και για περιστατικά μικροπαραβατικότητας, ενώ υποθάλπει «τραπεζίτες, επιχειρηματίες και πολιτικούς» που «διαπράττουν σωρεία εγκλημάτων εις βάρος του λαού».
Μνήμες
Τη δική τους σημασία είχαν και οι χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Ρωμανού (Radcast.gr), αδελφικού φίλου του Γρηγορόπουλου και αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας: «Η γενιά του Δεκέμβρη πλησιάζει σήμερα τα 30. Αλλοι αποδέχτηκαν την εξατομίκευση ως τρόπο ζωής, άλλοι βούτηξαν στα ψυχοφάρμακα, άλλοι δίνουν τη μάχη της επιβίωσης δουλεύοντας για ψίχουλα, ενώ κάποιοι άλλοι αναζήτησαν κομματικές καρέκλες για να μπούνε στον πολιτικό στίβο. Αρκετοί όμως βρίσκονται με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο ακόμη μαζί και ας τυχαίνει να κάνουν πολύ καιρό να βρεθούνε. Μπορεί να είναι απογοητευμένοι, αλλά όχι παραδομένοι στην αθλιότητα των καιρών μας. [...] Να διατηρήσουμε ζωντανές τις μνήμες των νεκρών μας και την έκφραση της αντίστασης».
Ανακοινώσεις κομμάτων
«Η χρονική σύμπτωση έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από εκείνη τη νύχτα του Δεκέμβρη του 2008. Οι ανισότητες, η αδικία, η αστυνομική αυθαιρεσία, η στοχοποίηση της νεολαίας ως “εσωτερικού εχθρού” είναι κρίκοι μιας αλυσίδας που απολήγει στην πολιτική ηγεσία της χώρας» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Μετά από δεκατέσσερα χρόνια ένας άλλος δεκαεξάχρονος στη Θεσσαλονίκη χαροπαλεύει, γιατί κάποιος αστυνομικός έκρινε, πάλι, ότι έπρεπε να σημαδέψει στο κεφάλι με το όπλο του» σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, προσθέτοντας πως «εδώ και τρία χρόνια η κυβέρνηση ενθαρρύνει την κρατική βία, αδιαφορώντας για τις παράπλευρες απώλειές της. Ως εδώ.
Δικαιοσύνη παντού. Αυτό είναι το σύνθημα της πολιτικής αλλαγής». Για «προαναγγελθέν έγκλημα από μια πολιτική που διαχρονικά βλέπει ως εχθρό τον λαό και τη νεολαία που διεκδικούν, που αγωνίζονται, που αμφισβητούν» μίλησε το ΚΚΕ, θυμίζοντας πως «οι ευθύνες της τότε κυβέρνησης Ν.Δ. και της ηγεσίας της αστυνομίας είναι τεράστιες». Από την πλευρά του, το ΜέΡΑ25 σημείωσε πως η «συλλογική μνήμη δεν διαγράφεται!», υπογραμμίζοντας πως «τους τελευταίους μήνες, το κράτος έχει λύσει τα χέρια στις κατασταλτικές δυνάμεις», κάνοντας λόγο για έναν τρομακτικό συνδυασμό αυταρχικοποίησης και ακροδεξιάς στροφής του κράτους.
Επεισόδια
Μετά την ολοκλήρωση της πορείας, λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, ακολούθησαν επεισόδια στα Εξάρχεια και σε γύρω δρόμους. Τμήμα των διαδηλωτών κινήθηκε από την Μπενάκη προς την πλατεία και το μνημείο της δολοφονίας στη συμβολή Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, ενώ την ίδια ώρα άναψαν φωτιές σε κάδους και στήθηκαν κάποια οδοφράγματα.
Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν με την πρώτη αφορμή να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος χρησιμοποιώντας κρότου-λάμψης και πνίγοντας στα χημικά για μερικά λεπτά την περιοχή - ακόμα και την πλατεία Ομονοίας όπου κατέφυγαν εκατοντάδες άτομα. Σύμφωνα με την αστυνομική εκδοχή, μερίδα των διαδηλωτών έκανε ρίψη μολότοφ.
Οι άντρες της αστυνομίας απάντησαν με ανθρωποκυνηγητό στους γύρω δρόμους από τη Στουρνάρη ώς τη Ναυαρίνου, ακόμη και μέχρι την Ακαδημίας, η οποία έκλεισε για μερικά λεπτά. Την εμφάνισή τους έκαναν και δύο αύρες της ΕΛ.ΑΣ. ενώ έγινε εξαιρετικά επικίνδυνη και εκτεταμένη χρήση χημικών, ειδικά στη Σόλωνος ενώ κυκλοφορούσαν ανυποψίαστοι οδηγοί.
Διαδηλωτές, για να ξεφύγουν από την μήνιν των δυνάμεων ΜΑΤ και ΔΡΑΣΗ, κατέφυγαν σε πολυκατοικίες και μαγαζιά των Εξαρχείων για να αποφύγουν τα χημικά. Σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άντρες των ΜΑΤ έκαναν ρίψη δακρυγόνων μέσα στους προθαλάμους πολυκατοικίας όπου βρίσκονταν διαδηλωτές, ενώ άντρες των ΟΠΚΕ έψαχναν διαδηλωτές ακόμη και μέσα στον σταθμό Ομόνοιας. Καταγγελίες υπάρχουν για τουλάχιστον δύο εξαιρετικά βίαιες προσαγωγές, με αστυνομικούς να ποδοπατούν διαδηλωτές που βρίσκονταν ακινητοποιημένοι στο κράσπεδο.
Πάντως, η ΕΛ.ΑΣ. είδε χθες ακόμη μία επιτυχία, κάνοντας λόγο σε επίσημη ανακοίνωσή της για... «κινητοποίηση τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη που είχε ως στόχο τη διαφύλαξη της ασφάλειας των πολιτών και της περιουσίας τους, χωρίς να διαταραχθεί το δικαίωμα του συνέρχεσθαι». Μέχρι αργά το βράδυ είχαν ανακοινωθεί 19 προσαγωγές στην Αθήνα και άλλες 16 στη Θεσσαλονίκη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας