Ο οικισμός των Ρομά «Αγία Σοφία» είναι η φαβέλα της Θεσσαλονίκης. Με τα στερεότυπα να θέλουν τους Ρομά παραβατικούς, μόνο σαδιστικός μπορεί να χαρακτηριστεί ο σαρκασμός του σχεδιασμού που τοποθέτησε τον οικισμό δίπλα στις φυλακές Διαβατών. Σαν να τους λένε «μια πόρτα έχει η ζωή».
Μπροστά στην αθλιότητα που επικρατεί στον οικισμό στον οποίο διέμενε ο Κώστας Φραγκούλης οι περιγραφές και οι επιθετικοί προσδιορισμοί αποδεικνύονται αδύναμοι. Οπως το έχει περιγράψει η Γιαννούλα Μάγγα, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δενδροποτάμου, «δηλαδή να το πούμε απλά, ένα παιδί Ρομά έχει μοίρα να πεθάνει από πείνα ή από σφαίρα στο κεφάλι;». Η ίδια η ιστορία της δημιουργίας αυτού του οικισμού είναι η ντροπή της πόλης.
Ο αρχικός πυρήνας αυτής της κοινότητας Ρομά μας θυμίζει το μακρινό 1997, όταν η Θεσσαλονίκη γιόρταζε ως η περιλάλητη –αν θυμάστε– Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τότε παίχτηκε το πρώτο μέρος του δράματος, με μερικές εκατοντάδες Ρομά να περιφέρονται επί μέρες γύρω από την πόλη, ένα μακάβριο καραβάνι απελπισμένων, εξαθλιωμένοι μιας πόλης που κόμπαζε και ξιπαζόταν σε γιορτές και εκδηλώσεις.
Το καραβάνι αυτών των ανθρώπων αντιμετωπίστηκε σαν τρίχα στο ζυμάρι. Σπρώχτηκαν για χρόνια σε ξεροπόταμους (κυρίως στο Γαλλικό ποταμό) και τσαΐρια, τρέμοντας για τη ζωή τους –κάθε που έβρεχε, ή όταν δεχόταν επίθεση από κοπάδια ποντικών–, πριν φτιαχτεί ο οικισμός αυτός στον Δήμο Δέλτα πριν από είκοσι δύο χρόνια, λύση, υποτίθεται, ριζική.
Σήμερα, στα 155 στρέμματα –από το πρώην στρατόπεδο Γκόνου, στο οποίο σχεδιάζεται κατά τα άλλα εγκατάσταση εμπορευματικού και διαμετακομιστικού κέντρου– που είναι η έκταση του οικισμού διαμένουν 3.500 άνθρωποι. Είχε προϋπολογιστεί ότι θα έμεναν 500 με 700. Και σε ιδανικές συνθήκες να το φανταστείς, το παρόν τους είναι εφιαλτικό, πόσο μάλλον για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί. Λυόμενα κατά βάση «σπίτια», κατεστραμμένο αποχετευτικό, αμέτρητοι νερόλακκοι στη θέση των δρόμων, βουνά σκουπίδια, οι ηπατίτιδες σαρώνουν.
Ο τοπικός δήμος υπολογίζει ότι για να γίνει ένα πρόγραμμα υποδομών που να καλύπτει στοιχειώδεις ανάγκες χρειάζονται περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ. Στο τέλος του περασμένου Αυγούστου σημειώθηκε επεισόδιο ανάμεσα στους ανθρώπους του οικισμού και τους εργάτες καθαριότητας του δήμου και χρειάστηκε επιστράτευση της αστυνομίας και συνοδεία από επιφανείς Ρομά για να μπουν δύο απορριμματοφόρα στον οικισμό. Ο λόγος; Οι διαμένοντες στον οικισμό άφηναν τα σκουπίδια στην είσοδο των σπιτιών σε σακούλες και όχι στους κάδους. Μόνο που οι κάδοι για όλο αυτό το πλήθος ανθρώπων είναι μόλις είκοσι!
Από αυτή την «αόρατη» πλευρά της Θεσσαλονίκης βγήκε πριν από τρεις μέρες με το αγροτικό του αυτοκίνητο ο 16χρονος Φραγκούλης. Τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στον οικισμό, οι φωτιές και τα οδοφράγματα δήθεν ενόχλησαν, κυρίως γιατί φωταγώγησαν τα σκοτάδια της περιοχής, δηλαδή την ντροπή μας…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας