Οι καταγγελίες εναντίον της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» είναι σοκαριστικές και παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Παρενόχληση, ξυλοδαρμοί, ψυχολογική και λεκτική βία, παιδική εργασία σε μια ΜΚΟ που ο ιδρυτής της, πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, διακήρυττε την αγάπη, τη φιλανθρωπία, τον εθελοντισμό, την ανιδιοτελή προσφορά και την προστασία παιδιών που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικογενειακά προβλήματα. Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές καθώς η διερεύνηση των καταγγελιών εξελίσσεται σε δύο επίπεδα: από τη μία, τη δικογραφία χειρίζεται η Εισαγγελία Ανηλίκων, η οποία αναμένεται να καλέσει για κατάθεση εργαζομένους και παιδιά που φιλοξενούνταν σε πέντε δομές της ΜΚΟ (Αθήνα, Χίος, Βόλος, Καλαμάτα, Γιάννενα)· από την άλλη, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διέταξε τη διενέργεια ανακρίσεων και έθεσε την Εκκλησία στη διάθεση των αρχών προκειμένου, όπως ανακοίνωσε, «να συμβάλουμε στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της εφιαλτικής υπόθεσης».
Οι αιχμές του αρχιεπισκόπου μόνο απαρατήρητες δεν μπορούν να περάσουν. «Οι λέξεις αγάπη, στοργή και φροντίδα ούτε νοητικά πυροτεχνήματα μπορούν να είναι ούτε επικοινωνιακά εργαλεία για τη χειραγώγηση ανθρώπων, και δη ανηλίκων, και για την ικανοποίηση των πάσης φύσεως διαστροφών, που γεννούν νοσηροί και σάπιοι εγκέφαλοι. Στο όνομα της προστασίας των παιδιών, δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα η σταύρωσή τους και μάλιστα από «κληρικούς» που τα εκμεταλλεύονται και τα κακοποιούν παντοιοτρόπως έχοντας, κατά τα λοιπά, πείσει και το πανελλήνιο για τις «αγνές» τους προθέσεις», σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος, που απαγόρευσε τις ιεροπραξίες στον πατέρα Αντώνιο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Οπως είπε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο καταγγελλόμενος ιερέας «ουδέποτε δέχτηκε να θέσει τις δομές της ΜΚΟ υπό την εποπτεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή να συνεργαστεί με τα επιτελικά στελέχη αυτής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης με οιονδήποτε τρόπο».
Η μία μετά την άλλη αποσύρονται οι οικονομικές ενισχύσεις προς τη ΜΚΟ τόσο από ιδιώτες όσο και από την πολιτεία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ανάκληση εφάπαξ χορήγησης 50.000 από το υπουργείο Οικονομικών και η απόσυρση διάταξης του υπουργείου Εργασίας με την οποία παραχωρούνταν ακίνητο του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Η υπόθεση θα απασχολήσει σήμερα το μέγαρο Μαξίμου σε κλειστή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Μέχρι να ολοκληρώσει η Δικαιοσύνη το έργο της θα πρέπει να αναζητηθεί τρόπος προστασίας και φιλοξενίας των εκατοντάδων παιδιών που μένουν σε δομές της οργάνωσης.
Από την αρχική αμηχανία της πρώτης μέρας η ΜΚΟ πέρασε στην αντεπίθεση: χαρακτήρισε παντελώς ψευδείς και ανυπόστατες τις καταγγελίες και προανήγγειλε μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση και ψεύδη καταμήνυση. Η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή δήλωσε ότι «τα παιδιά που έκαναν τις καταγγελίες πιθανότατα είναι υποκινούμενα από κάποιους», ενώ ο σύζυγός της, πατέρας Αντώνιος, ζήτησε «σεβασμό για ένα έργο 25 χρόνων». Ομως, οι εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες που προσάπτονται στην «Κιβωτό» δείχνουν ότι δεν χαίρει σεβασμού από πολλά παιδιά που φιλοξενήθηκαν στις δομές.
«Ο πατέρας Αντώνιος τα γνώριζε»
Η πρώτη καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας είναι από έναν 19χρονο που κατέθεσε στην υποδιεύθυνση Ανηλίκων της ΓΑΔΑ. Κατηγορεί τον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια και περιγράφει ότι ήθελε να τον υπηρετούν, να του βγάζουν τα παπούτσια και τις κάλτσες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αστυνομικές αρχές κατέθεσε ένας 16χρονος που επιβεβαιώνει την καταγγελία του 19χρονου, καθώς και ένας εργαζόμενος στη δομή που αναφέρεται σε άλλα περιστατικά κακοποίησης. Ο 16χρονος, όπως μετέδωσε χθες βράδυ το ΟΠΕΝ, δήλωσε ότι ο πατέρας Αντώνιος επιχείρησε να τον χρηματίσει με χιλιάδες ευρώ για να εξασφαλίσει τη σιωπή του για όσα είχε δει.
Εκτός από τον ιδρυτή της ΜΚΟ, στο κάδρο των ευθυνών φαίνεται ότι μπαίνουν τρεις εργαζόμενοι στις δομές που στο παρελθόν ήταν οι ίδιοι φιλοξενούμενοι ως παιδιά. Οι συγκεκριμένοι φέρεται να είχαν ρόλο παιδονόμων.
Υπό καθεστώς ανωνυμίας μίλησε χθες (Οpen) μια 20χρονη η οποία υποστήριξε ότι φιλοξενήθηκε στην «Κιβωτό του Κόσμου» από τα 12 μέχρι τα 18 της χρόνια. Σε ερώτηση αν κάποιο παιδί είχε αναφέρει στον πατέρα Αντώνιο ότι ήταν τιμωρημένο να μείνει κλεισμένο στο δωμάτιό του για μία εβδομάδα, είπε: «Και μένα και τα υπόλοιπα κορίτσια, τα οποία μας είχαν κλειδωμένα τόσο καιρό, ο πατέρας Αντώνιος τα γνώριζε. Από εκείνον είχε μπει αυτή η τιμωρία». Εκανε, επίσης, λόγο για ψυχολογική και λεκτική βία: «Με τον τρόπο τους μας έβγαζαν άχρηστους, ότι δεν είμαστε σωστά πλάσματα στην κοινωνία, ότι θα γίνουμε κακή επιρροή».
Ακόμη μία καταγγελία, από έναν 18χρονο που έζησε στις δομές της οργάνωσης στα Γιάννενα και στον Βόλο από 13 ετών, περιγράφει ξυλοδαρμούς. «Ηταν βία, ξύλο. Το ένα το παιδί ήταν 17 χρονώ, μπήκανε 12 τα μεσάνυχτα στο δωμάτιό του, τον πλακώσανε, του είχε πρηστεί το μάτι, το αυτί έβγαζε αίματα. Ο ένας τού κρατούσε το στόμα και ο άλλος τον χτύπαγε. Μετά βγήκαν και είπαν ότι είδε κάποιον εφιάλτη [...] Εμένα με είχαν χτυπήσει για να παραδεχτώ ότι κάπνιζα».
Αλλη καταγγελία κάνει λόγο για καταναγκαστική εργασία («μας έδιναν κασμάδες και τσουγκράνες και σπάγαμε πέτρες»), σε αντίθεση με τον πατέρα Αντώνιο που σε συνεντεύξεις του μιλούσε «για την επαφή των παιδιών με τη γη και τα ζώα σε παιδαγωγικά προγράμματα».
Εργαζόμενος στη ΜΚΟ σε δημόσια ανάρτησή του γνωστοποίησε ότι στις 19 Αυγούστου κατήγγειλε στην Ασφάλεια Βόλου ξυλοδαρμό τριών παιδιών από στέλεχος της οργάνωσης που είχε έρθει από την Αθήνα και ότι ήταν ενήμερη η κεντρική δομή της Αθήνας. Επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν το δεύτερο γεγονός μέσα σε οκτώ μήνες, ενημέρωσε τη διευθύντρια της δομής στον Βόλο ότι θα κάνει καταγγελία στην αστυνομία και απολύθηκε το ίδιο απόγευμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας