Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο Ν. Μηταράκης στο κέντρο ελέγχου συμβάντων στο υπουργείο Μετανάστευσης | EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στο στόχαστρο Μηταράκη άπαντες

Απτόητος συνεχίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, την επικοινωνιακή επιχείρηση εξωραϊσμού της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ επιμένει πως η ελληνική πλευρά δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιστατικό των 38 εγκλωβισμένων προσφύγων της νησίδας του Εβρου και πως δεν «υπάρχει κανένα νεκρό παιδί», αντίθετα με όσα υποστηρίζουν οι γονείς του.

Εστειλε μάλιστα σχετικές επιστολές σε διεθνή ΜΜΕ, ζητώντας να επανορθώσουν. Ολα αυτά, παρότι η υπόθεση παραμένει υπό δικαστική διερεύνηση, ενώ υπάρχουν αντιφατικές αφηγήσεις και θολά σημεία, με τους πρόσφυγες να δέχονται έντονες πιέσεις, το τελευταίο διάστημα. Ο υπουργός, όπως υπογράμμισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, απευθύνθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς «προέκυψαν πολύ σημαντικά στοιχεία» για τα πραγματικά περιστατικά, που χρήζουν απαντήσεων, ενώ εκτίμησε με βεβαιότητα ότι «όλη αυτή η ιστορία έγινε με στόχο να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση, για να ανοίξουμε τα σύνορά μας».

Σε ερώτημα της «Εφ.Συν.» ως προς το γιατί χρειάστηκε 6 μέρες η ελληνική κυβέρνηση για να αναγνωρίσει την κυριότητα της νησίδας (σ.σ. στις 26 Ιουλίου υπαρχηγός του ΓΕΣ διαβιβάζει το σχετικό έγγραφο), ο Νότης Μηταράκης απέφυγε να τοποθετηθεί («δεν είμαι εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ.»). Ωστόσο, εφόσον γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση από τις 26/7 για την κυριότητα της νησίδας, γιατί άραγε περίμενε μέχρι τις 11 Αυγούστου για να ενημερώσει, μέσω του Τριμερούς Κέντρου Επαφής, τις τουρκικές αρχές για να δράσουν και μάλιστα κατεπειγόντως;

Ο υπουργός, στο παραπάνω ερώτημα που του θέσαμε, απάντησε πως «η ενημέρωση ήταν πέρα από κάθε υποχρέωσή μας. Το να ενημερώσουμε εμείς την Τουρκία ότι υπάρχουν διεθνή δημοσιεύματα για ένα περιστατικό που βρίσκεται στην Τουρκία ήταν παραπάνω από αυτό που έπρεπε να κάνουμε. Και το κάναμε καθαρά για ανθρωπιστικούς λόγους».

Βέβαια, το ζήτημα δεν είναι γεωγραφικό, αλλά πολιτικό, καθώς η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να δείξει σε πρόσφυγες και μετανάστες ότι δεν είναι καλοδεχούμενοι. Ο υπουργός, παράλληλα, παρεμβαίνει σε μια υπόθεση υπό δικαστική διερεύνηση, με το επιχείρημα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στοχοποιηθεί από διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αφησε δε υπονοούμενα για τους πρόσφυγες («δεν καταλαβαίνω γιατί ένιωθαν εγκλωβισμένοι, αφού η νησίδα είναι πολύ κοντά στην ελληνική όχθη και το νερό δεν έχει βάθος) και πρόσθεσε πως «μάλλον βρέχει βάρκες στον Εβρο».

Ως προς τη συνολική εικόνα, ο υπουργός υποστήριξε ότι έχει συντελεστεί πρόοδος στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού στην Ελλάδα, βασιζόμενος στον περιορισμό του αριθμού των αφίξεων το 2021, στη μείωση των διαμενόντων στις δομές φιλοξενίας, στη μείωση των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου και στις διασώσεις του Λιμενικού (1.361 τον Σεπτέμβριο). Απέφυγε, ωστόσο, να τοποθετηθεί για τα δεκάδες περιστατικά επαναπροωθήσεων, ούτε απάντησε ευθέως σε ερώτηση για tweet της Ιλβα Γιόχανσον, «πως η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις βίαιες απελάσεις». Ως προς την ενσωμάτωση των προσφύγων, αρκέστηκε να πει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που έχει εντάξει προγράμματα στήριξης αναγνωρισμένων προσφύγων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 36 εκατομμυρίων ευρώ.

Απογοήτευση

Την ίδια ώρα, ο Ν. Μηταράκης χαρακτήρισε «απογοητευτικό» τον αριθμό των θέσεων που προσφέρουν άλλες χώρες της Ε.Ε. για εθελοντικές μετεγκαταστάσεις, καθώς, όπως ανέφερε, φέτος υπολογίζονται 160.000 αφίξεις στην Ε.Ε., ενώ οι συνολικές θέσεις για μετεγκατάσταση, που έχουν προσφερθεί για να υλοποιηθούν το 2022, ανέρχονται σε 1.017. Επίσης, ανέφερε ότι δεν διαφαίνεται ουσιαστική πρόοδος για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης, κάνοντας λόγο για αδιέξοδο. «Η Ε.Ε. να εφαρμόσει κοινό χώρο προστασίας για πρόσφυγες. Γιατί να υπάρχουν σύνορα εντός της Ε.Ε.; Μερικές κυβερνήσεις τις ενδιαφέρει η προστασία από δευτερογενείς ροές, παρά η αλληλεγγύη σε χώρες υποδοχής», υπογράμμισε.

Ο ίδιος, μάλιστα, δεν δίστασε να πει πως «υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην Ευρώπη ως προς την αναγνώριση των Ουκρανών και των Σύρων», ξεχνώντας τις ευθύνες και της ελληνικής πλευράς σε αυτό. Σχετικά με τους Ουκρανούς πρόσφυγες, 75.942 Ουκρανοί έφτασαν στη χώρα μας μετά την έναρξη του πολέμου και έχουν υποβληθεί 20.135 αιτήσεις για προσωρινή προστασία. Ωστόσο, όπως ανέφερε, υπάρχουν ήδη πληροφορίες για Ουκρανούς που επιλέγουν, τις τελευταίες εβδομάδες, να γυρίσουν στη χώρα τους σε συγκεκριμένες περιοχές.

Παραδοχή

Σχετικά με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές στα προγράμματα ESTIA και φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, ο κ. Μηταράκης ζήτησε «συγγνώμη», επισημαίνοντας ότι «θα αντιμετωπιστούν μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες» (θα δοθεί η προκαταβολή του 80% του ποσού), χωρίς να δικαιολογήσει για ποιο λόγο έχουν μείνει επί 5 μήνες απλήρωτοι εκατοντάδες δικαιούχοι του ESTIA σε όλη τη χώρα. Στο τέλος του 2022, θα ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοξενίας, καθώς, όπως υποστήριξε, υπάρχει επαρκής χώρος στις υφιστάμενες δομές για να μεταφερθούν όσοι παραμένουν στα διαμερίσματα.

Ο Ν. Μηταράκης προανήγγειλε ότι «πολύ σύντομα» θα κλείσει οριστικά και η δομή του Ελαιώνα, καθώς «ο ιδιοκτήτης της έκτασης, ο δήμος Αθηναίων, έχει ζητήσει να του επιστραφεί εντός του 2022». Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται μέσα στον Ελαιώνα περίπου 500 άτομα και «έχουμε επαρκέστατο χώρο φιλοξενίας γι' αυτούς που δικαιούνται φιλοξενία». Η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει το κλείσιμο της δομής αρχικά στις 16 Αυγούστου, ακολούθησαν επεισόδια, με άγρια καταστολή από δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΟΠΚΕ, και οι αντιδράσεις των προσφύγων παραμένουν.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού, τον Φεβρουάριο του 2023 θα εγκαινιαστεί η νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή στη Λέσβο, ενώ εντός του 2022 σχεδιάζεται να λειτουργήσει η επέκταση του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης του Εβρου. Στόχος του υπουργείου, τέλος, είναι η λειτουργία της νέας κλειστής δομής στη Χίο να επιτευχθεί τον Απρίλιο του 2023. Eξάλλου, για τα τέλη του 2022 μετατέθηκε η λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας Αλκυόνη ΙΙ, ένα εσωτερικό σύστημα ψηφιακής καταγραφής της διαδικασίας ασύλου, έργο που ήδη παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στο στόχαστρο Μηταράκη άπαντες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας