Ελεύθερος με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, αλλά με περιοριστικούς όρους και με εγγύηση ύψους 4.000 ευρώ, αφέθηκε ο διάσημος Νορβηγός φωτογράφος Νουτ Μπράι.
Ο 74χρονος Νορβηγός, που συνελήφθη την Παρασκευή στη Λέσβο με την κατηγορία της κατασκοπίας εξαιτίας δύο φωτογραφιών στο λιμάνι της Μυτιλήνης, οδηγήθηκε χτες στις 12.00 το μεσημέρι με χειροπέδες ενώπιον των δικαστών και μετά από τρεισήμισι ώρες αφέθηκε ελεύθερος.
Εκτός από την εγγύηση των 4.000 ευρώ, υποχρεούται πλέον να ενημερώνει τις λιμενικές και αστυνομικές αρχές κάθε φορά που έρχεται ή φεύγει από την Ελλάδα, ενώ και ο εξοπλισμός του θα παραμείνει στα εργαστήρια της Ασφάλειας του Λιμεναρχείου μέχρι να διερευνηθεί το σύνολο των φωτογραφιών που έχει αποθηκεύσει.
Ο ίδιος σε δηλώσεις του απέδωσε τη σύλληψή του στην αλληλέγγυα δράση του που ξεκινά από το 2015 και τόνισε την ανάγκη να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων ανεξαρτήτως χρώματος και χώρας καταγωγής, επισημαίνοντας και την ανάγκη να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία. Από την πλευρά του ο δικηγόρος του, Χάρης Πέτσικος, επισήμανε ότι ο Νουτ Μπράι είναι ελεύθερος να κινείται όποτε θέλει από και προς τη Λέσβο.
«Πιστεύουμε ότι στην πορεία θα αποδειχθεί ότι ο κ. Νουτ δεν έχει τελέσει κανένα αδίκημα» τόνισε ο ίδιος, θυμίζοντας ότι ο φωτογράφος αυτός επισκέπτεται το νησί 24 χρόνια και το διαφημίζει με το έργο του, έχοντας εκδώσει τρία φωτογραφικά λευκώματα, τα δύο με τοπία και ένα για το προσφυγικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, χαρακτηριστική ήταν και η απουσία οποιουδήποτε στοιχείου εναντίον του, αφού ο λιμενικός που τον συνέλαβε περιορίστηκε σε γενικού τύπου αναφορές.
Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι ακόμα και η τοπική κοινωνία, αντιδρώντας με χιούμορ στην ανακοίνωση σύλληψης του Νορβηγού φωτογράφου, άρχισε να δημοσιεύει μαζικά φωτογραφίες πλωτών μέσων του Λιμενικού στα κοινωνικά δίκτυα, και μάλιστα εντός του λιμένα Μυτιλήνης.
Φωτογραφίες που κατά βάση «αντλήθηκαν» είτε από το google earth είτε ακόμα και από επίσημες σελίδες του Δήμου Μυτιλήνης και κυρίως από τις σελίδες τουριστικής προβολής του νησιού, οι οποίες είναι αναρτημένες εδώ και χρόνια χωρίς να ενοχληθεί ποτέ κανείς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας