Το μυστήριο με την «αγανάκτηση» των φορέων της Θεσσαλονίκης εναντίον πολιτών για τα δικαστικά μέτρα που χρησιμοποιούν για να σταματήσουν έστω και τώρα την καταστροφή των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό κράτησε μόλις μερικές ώρες.
Οι φορείς που έχουν συνταχθεί με την κυβέρνηση στην απόφαση για απόσπαση στριμώχτηκαν άγρια αυτή τη φορά στα δικαστήρια και μάλιστα σε δίκη η οποία κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και η απόφαση αναμένεται σε λίγες μέρες. Οι φορείς δεν «αγανάκτησαν» με την Κίνηση Πολιτών, αλλά με τους 317 πολίτες οι οποίοι έχουν ακολουθήσει τον δικηγόρο και επίκουρο καθηγητή της Νομικής στο ΑΠΘ Απόστολο Σοφιαλίδη στη δικαστική μάχη που έχει ξεκινήσει στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης παράλληλα με τις υπόλοιπες προσφυγές στο ΣτΕ.
Ετσι προχθές εκδικάστηκε η αίτηση διεξαγωγής «συντηρητικής αποδείξεως» κατά της Αττικό Μετρό, της Ακτωρ Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία και του Δημήτριου Κορρέ προκειμένου να διαπιστωθεί:
- α) η σημερινή κατάσταση του μνημείου και του περιβάλλοντος αυτό αρχαιολογικού χώρου,
- β) να γίνει σύγκριση μεταξύ της προϋπάρχουσας κατάστασης και αυτής που δημιουργείται μετά την απόσπαση, ώστε να μπορεί το δικαστήριο που θα δικάσει την αγωγή που έχουν καταθέσει οι 317 πολίτες -και εκκρεμεί- με βάση αντικειμενικά αποδεικτικά μέσα να αποφανθεί για τους ισχυρισμούς που αφορούν i) τη μοναδικότητα και αξία του κρίσιμου Μνημείου και ii) τη διατήρηση ή μη της αυθεντικότητας και ακεραιότητάς του μετά τις εργασίες «απόσπασης και επανατοποθέτησης» που πραγματοποιούν οι εναγόμενοι. Και εδώ εμφανίζονται οι 7 «αγανακτισμένοι» φορείς οι οποίοι έχουν ασκήσει πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ των εναγομένων.
Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το αίτημα των 317 πολιτών αφορά μια πολύ λεπτή -έξυπνη και κυρίως ουσιαστική- παρατήρηση, η οποία όμως σχετίζεται με την κύρια αγωγή τους, καθώς το δικαστήριο ζήτησε οι έγγραφες «προτάσεις» («σημειώματα») των διαδίκων, με τα σχετικά αποδεικτικά μέσα, να κατατεθούν μέχρι χθες.
Tετράωρη διαδικασία
Επιπροσθέτως η «αγανάκτηση» εξηγείται διότι η διαδικασία στο δικαστήριο της Δευτέρας κράτησε 4 ώρες, πάει να πει ότι πολύ σοβαρά εξετάστηκε και μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε, οι διάλογοι είχαν χαρακτήρα «πολεμικής», είχαν ένταση και πολλές φορές η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε.
Το δικαστήριο αποδείχθηκε ότι είχε κάνει με επάρκεια την απαραίτητη προεργασία, γνώριζε πολύ καλά το αντικείμενο της δίκης και αντιλήφθηκε την προσπάθεια των εναγομένων να διαστρεβλώσουν τη νομική, αντικειμενική και λογική πραγματικότητα.
Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, «επανέφερε στην τάξη» τους δικηγόρους των εναγομένων, οι οποίοι επιδίδονταν σε αλυσιτελείς νομικούς ισχυρισμούς όπως για το αν μπορεί να πραγματοποιηθεί ή όχι πραγματογνωμοσύνη ή ακόμη και για την αυθεντικότητα του τοπίου που συνιστά αυτό που η παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα έχει αποκαλέσει υπόγεια «Βυζαντινή Πομπηία» της Θεσσαλονίκης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας