Δεν μπορούν να τους… εξοστρακίσουν, αλλά τους ζητάνε και τα ρέστα. Για τους επτά φορείς της Θεσσαλονίκης -οι οποίοι έχουν στοιχηθεί στο πλευρό της κυβέρνησης για το θέμα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου- ο λόγος, οι οποίοι με χθεσινή τους ανακοίνωση επιτίθενται ξανά με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στους πολίτες που αντιδρούν στην καταστροφική απόσπαση με αφορμή τη νέα προσφυγή των τελευταίων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ξεχωριστής σημασίας η επίθεση αυτή, καθώς στρέφεται κατά κύριο λόγο εναντίον της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αν και είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη προσφυγή έχει κατατεθεί από κοινού με πέντε συλλόγους αρχαιολόγων της χώρας, ενώ χωριστή κατέθεσαν η Ελληνική Χριστιανική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Ζητούμενο παραμένει τι ακριβώς ανησύχησε τους επτά φορείς της Θεσσαλονίκης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμος Θεσσαλονίκης, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης) σχεδόν δύο μήνες μετά την κατάθεση της προσφυγής των σωματείων του ΥΠΠΟ και της Κίνησης κι ενώ η καταστροφή στο σκάμμα της Βενιζέλου συνεχίζεται ασταμάτητα.
Οι 7 είχαν συνδράμει με κάθε τρόπο την «Αττικό Μετρό» («Α.Μ.») στην πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ –αυτήν που κέρδισε η «Α.Μ.» με 13 ψήφους έναντι 12- και το μόνο που μπορεί να καταγραφεί και να συσχετιστεί είναι το γεγονός ότι το ίδιο το ΣτΕ υποχρέωσε την Κίνηση και τα σωματεία να στείλουν αντίγραφα της νέας προσφυγής τους την περασμένη εβδομάδα, αφού οι 7 θεωρούνται αντίδικοι έχοντες έννομο συμφέρον.
Κάτι μεσολάβησε
Να διαβάζουν οι 7 με χρονοκαθυστέρηση τη σχετική ειδησεογραφία θεωρείται απίθανο, άρα κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή τούς ανησύχησε. Και είναι εντυπωσιακό ότι, μιλώντας με τόσο πάθος για το Μετρό, δεν έχουν να πουν τίποτα για όσα (δεν) συνέβησαν τα τελευταία 2,5 χρόνια και για το γεγονός ότι η πόλη θα έχει το έργο στη διάθεσή της το 2025, ενώ θα μπορούσε να το έχει ήδη σε λειτουργία, χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου.
«Με αγανάκτηση (sic) οι φορείς της πόλης ενημερωθήκαμε για τη νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε βάρος του έργου του Μετρό από τη γνωστή ομάδα πολιτών, με αίτημα και πάλι την άμεση αναστολή των εργασιών στον σταθμό Βενιζέλου», λένε οι 7 στην ανακοίνωσή τους, κάνοντας λόγο για «εμμονική επιλογή δικαστικών εμπλοκών χωρίς όρια» οι οποίες έχουν «σαφή και μοναδικό στόχο κάποιων την παρεμπόδιση των εργασιών ολοκλήρωσης του Μετρό, την πρόκληση νέων δυσβάσταχτων καθυστερήσεων και εν τέλει την αμφισβήτηση του ίδιου του έργου που η πόλη της Θεσσαλονίκης αναμένει».
Στις προσφυγές οι 7 βλέπουν «εμφανή χαρακτηριστικά ρεβανσισμού» καθώς «γι’ αυτούς νόμος είναι η βούλησή τους, οι εμμονές τους και οι σκοπιμότητές τους - η συντεταγμένη πολιτεία και η Δικαιοσύνη πρέπει να υποτάσσονται σε αυτές», ενώ επαναλαμβάνουν τη φρασεολογία του προέδρου της «Α.Μ.», Νίκου Ταχιάου, για «απόπειρα εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης».
«Είναι γνωστές οι αιτήσεις ακύρωσης που καταθέσαμε και θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 3 Δεκεμβρίου», λέει στην εφημερίδα μας ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών, Φωκίων Δεληγιάννης, τονίζοντας ότι «από το περιεχόμενο της αμετροεπούς ανακοίνωσης προδίδεται η τερατώδης άγνοια των συντακτών της ανακοίνωσης των 7 σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των προσφυγών καθώς και η απεγνωσμένη προσπάθεια να αποσείσουν τις ευθύνες που καταλογίζονται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει για την πόλη η καταστροφή που απεργάζονται. Το διακύβευμα της νέας δίκης στο ΣτΕ δεν έχει καμιά σχέση με ό,τι κρίθηκε στην προηγούμενη δίκη. Οσο για τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούν εναντίον μας τους παραδίδουμε στη χλεύη των πολιτών και της Ιστορίας».
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, σχολιάζει πως «ατυχώς για τους 7 το έργο του Μετρό καρκινοβατεί εξαιτίας της «Α.Μ.» και όχι των προσφυγών», ωστόσο «ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το «ιερό μένος» των φορέων που μόλις πριν από λίγους μήνες πανηγύριζαν για την καταστροφή των αρχαιοτήτων και τώρα μιλούν για καθυστερήσεις από την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός μας να προσφύγουμε στο ΣτΕ κατά της απαράδεκτης υπουργικής απόφασης Μενδώνη».
Το ερώτημα
Η κ. Κουτσούμπα διερωτάται «γιατί το μένος τους στρέφεται σε όσους υπερασπίζονται τα αρχαία και όχι κατά της «Α.Μ.» που, έχοντας μια απόφαση του ΣτΕ με μία ψήφο διαφορά και η οποία δεν θα παραδώσει το έργο το 2023 αλλά το 2025, φόρτωσε το έργο ήδη με μια πρόσθετη σύμβαση 45 εκατομμυρίων και παρέδωσε μια πρόχειρη σκηνογραφία στον σταθμό Αγίας Σοφίας. Ολα αυτά δεν ανησυχούν τους φορείς;».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας