Να κολυμπά κανείς ή να μην κολυμπά στα χρόνια του κορονοϊού; Μετά τον σάλο που ξέσπασε από την ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος περί απαγόρευσης της κολύμβησης ή, για την ακρίβεια, της «λήψης θαλάσσιου λουτρού», με το σκεπτικό ότι δεν θεωρείται σωματική άσκηση, υπήρξε μερική αναδίπλωση από την πλευρά της Πολιτείας.
Η διευκρινιστική δήλωση έγινε στην ενημέρωση των συντακτών Υγείας, το περασμένο Σάββατο, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά: «Οι περιορισμοί δεν αφορούν συμπολίτες μας με σοβαρά προβλήματα υγείας που έχουν ανάγκη είτε σωματικής άσκησης είτε άλλων θεραπευτικών πρακτικών, όπως το κολύμπι», είπε και ανέφερε ονομαστικά τρεις εξαιρέσεις: «Παιδιά με αυτισμό, πολίτες με σκλήρυνση κατά πλάκας και πολίτες σε φάση αποκατάστασης», που μπορούν να κολυμπάνε με πιστοποιητικό και γνωμοδότηση του γιατρού τους.
Είχε προηγηθεί η προσφυγή στο ΣτΕ εκ μέρους κατοίκου νησιού του Αιγαίου, που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του Λιμενικού ως αντισυνταγματική και μη σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας. Η προσφυγή, την οποία συνέταξε ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο οποίος έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις ατομικών ελευθεριών, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το μέτρο του περιορισμού του θαλάσσιου λουτρού δεν είναι ούτε πρόσφορο, ούτε αναγκαίο, αλλά ούτε και αντίστοιχης έντασης με τον νόμιμα επιδιωκόμενο στόχο της προστασίας της δημόσιας υγείας».
Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook σχολίασε θετικά την αναγνώριση των εξαιρέσεων για «ιατρικά επιτρεπόμενη κολύμβηση» ως δείγμα ότι οι πιέσεις απέφεραν καρπούς και ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το μέτρο της απόλυτης απαγόρευσης της κολύμβησης δεν ευσταθεί νομικά. Ωστόσο, όπως δήλωσε, «ο ενδιαφερόμενος που εκπροσωπώ στο ΣτΕ δεν εμπίπτει στις συγκεκριμένες εξαιρέσεις και εξακολουθεί να θεωρεί παραλογισμό την απαγόρευση της λογικής “το θαλάσσιο λουτρό δεν είναι σωματική άσκηση”».
Χειμερινοί κολυμβητές
Επιπλέον, επειδή «η κυβέρνηση είναι εκείνη που οφείλει να αιτιολογήσει για ποιον λόγο το συγκεκριμένο μέτρο είναι αναγκαίο», κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει πράξει, ούτε έχει γνωμοδοτήσει αρμόδιο όργανο, γι’ αυτό επιμένει ότι «συνεχίζουμε τη διεκδίκηση για τη δικαστική ακύρωση της απαγόρευσης μέχρι τη νίκη».
Δεν είναι όμως μόνο ο κάτοικος νησιού του Αιγαίου που αντέδρασε νομικά στο μέτρο. Εντονες ήταν οι αντιδράσεις από χειμερινούς κολυμβητές, είτε μεμονωμένους είτε μέλη συλλόγων, που έχουν μεν αναστείλει τις ομαδικές δραστηριότητες, αλλά εξακολουθούν να κολυμπούν ατομικά, σε απόμερες ανοιχτές παραλίες, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφάλειας και απόστασης.
«Είναι αστεία η οδηγία του Λιμενικού Σώματος, ότι απαγορεύεται “η λήψη θαλάσσιου λουτρού” λες και μιλάμε για το 1900», μας λέει ο Σταύρος, χειμερινός κολυμβητής. «Καταλαβαίνω ότι η λογική που το έβγαλαν είναι επειδή φοβούνται ότι τον επόμενο μήνα θα κατεβούν όλοι σε ό,τι παραλίες έχουν μείνει ανοιχτές, θα δηλώνουν κολυμβητές και θα υπάρχει συνωστισμός. Ομως δεν μπορείς να λες ότι η κολύμβηση δεν είναι σωματική άσκηση. Εγώ, για παράδειγμα, κολυμπώ επειδή έχω υπέρταση με συμβουλή γιατρού.
»Η κολύμβηση συνίσταται ως ιδανική άσκηση, σε πολλές κατηγορίες συνανθρώπων μας, όχι μόνο για λόγους σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας και ευεξίας. Επειδή έχουμε μάθει σε αυτή τη χώρα να τα ισοπεδώνουμε όλα, το υπουργείο Ναυτιλίας λέει “αντί να ξεχωρίζω ποιος είναι κολυμβητής και ποιος έχει πάρει απλά ένα φραπέ και συνωστίζεται στην παραλία, ας το απαγορεύσω οριζόντια να ξεμπερδεύουμε”».
Στις έξι κάθε πρωί
Η Μαρία είναι κάτοικος παραθαλάσσιου δήμου της Νότιας Αττικής και χειμερινή κολυμβήτρια. «Κάθε πρωί στις 6, εδώ και δέκα χρόνια, κολυμπάω στη θάλασσα. Συντάσσομαι με τα μέτρα και τα υπακούω, γι’ αυτό από την αρχή της απαγόρευσης φρόντιζα πάντα να πηγαίνω κάπου που δεν έχει κόσμο και σε ώρες που δεν έχει κόσμο. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν θέλουν να συγκεντρωνόμαστε στην παραλία.
»Δεν υπάρχει όμως άλλος τρόπος να ελεγχθεί αυτό; Γιατί να επιτρέπεται το περπάτημα έως δυο άτομα σε απόσταση και όχι η κολύμβηση που είμαστε μόνοι μας; Αυτοί που πάνε ομαδικά στις πλαζ, στην πραγματικότητα δεν κολυμπάνε, απλά κάθονται στην παραλία. Εμείς που κολυμπάμε χειμώνα καλοκαίρι είμαστε συγκεκριμένοι και πολύ λίγοι».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας