Πρόσκληση στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη για συνάντηση στη Μυτιλήνη απευθύνει τώρα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, σε μια ύστατη προσπάθεια επανεκκίνησης του διαλόγου αλλά «από μηδενική βάση». Κανένα σχόλιο δεν υπήρξε από πλευράς του υπουργείου για τη νέα πρόσκληση του κυρίου Μουτζούρη.
Νωρίτερα ο περιφερειάρχης είχε ολοκληρώσει την ενημέρωση των επικεφαλής των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κύριος Μουτζούρης σημείωσε: «Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση γιατί το να προκληθεί πολεμική με αντιμετώπιση των κατοίκων από τα ΜΑΤ και την κυβέρνηση, αυτό δεν οδηγεί πουθενά και όπου έγινε αυτό δεν υπήρξε αποτέλεσμα παρά μόνο ακραίες καταστάσεις». Αναφερόταν ουσιαστικά στην προετοιμασία δυναμικών κινητοποιήσεων ενάντια στις νέες γιγαντιαίες δομές από πολίτες στη Χίο και στο Μανταμάδο της Λέσβου.
Στη Χίο έχει φτάσει ήδη μια επιπλέον διμοιρία ΜΑΤ και αναμένεται τουλάχιστον άλλη μία, ενώ και στη Λέσβο οι ενισχύσεις είχαν φτάσει δύο ημέρες πριν από την επεισοδιακή πορεία των προσφύγων από τη Μόρια. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί και έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στη Χίο με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις.
Απαισιοδοξία
Σε έρευνα της Κapa Research για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε δείγμα 1.203 κατοίκων του Βορείου Αιγαίου, την οποία παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Μουτζούρης, το 79% ιεραρχεί το προσφυγικό στην κορυφή των προβλημάτων, πολύ πάνω από τα ζητήματα υγείας (47%) και τουρισμού (29%).
Η απαισιοδοξία για το μέλλον είναι ένα εξίσου σημαντικό εύρημα. Σε ορίζοντα πενταετίας το 62% απάντησε ότι η κατάσταση θα είναι «χειρότερη» και «μάλλον χειρότερη» στο νησί τους, ενώ σε συντριπτικά ποσοστά άνω του 90% οι νησιώτες θεωρούν ότι το προσφυγικό έχει επιδράσει γενικώς αρνητικά στη ζωή τους. Ειδικότερα στους τομείς της υγείας, του τουρισμού, της ασφάλειας του πολίτη, της εξυπηρέτησης από τις τράπεζες, της καθαριότητας, των επενδύσεων, της αγοράς εργασίας, θεωρούν ότι το προσφυγικό επηρεάζει αρνητικά σε ποσοστό από 60% μέχρι πάνω από 90%.
Ιδιαίτερα συγκρατημένες είναι και οι γνώμες για το πώς επηρεάζουν δημόσιοι και άλλοι οργανισμοί το προσφυγικό, αφού θετική θεωρούν οι κάτοικοι μόνο τη δική τους συμβολή σε ποσοστό 55% και από κει και πέρα αρνητική θεωρούν τη συμβολή δήμων, περιφέρειας, αστυνομίας, στρατού κ.ά., με κορυφή τις ΜΚΟ που συγκέντρωσαν αρνητικές γνώμες σε ποσοστό 78%.
Τα κυρίαρχα συναισθήματα των νησιωτών απέναντι στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές είναι σε ποσοστό 90% ανησυχία, προβληματισμός και οργή. Η λύπη και η συμπάθεια βρίσκονται κάτω από το 5%. Τέλος, οι νησιώτες σε ποσοστό άνω του 70% επιθυμούν και προτείνουν την άμεση αποσυμφόρηση και την αναλογική κατανομή των προσφύγων ανά την Ελλάδα, ενώ με τις κυβερνητικές θέσεις για δημιουργία νέων δομών και διαδικασιών ασύλου -γρήγορων επιστροφών προς Τουρκία συμφωνεί σε Χίο και Μυτιλήνη το 14% και στη Σάμο το 24%. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε και την προσφυγή στο ΣτΕ καθώς και σε ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στις νέες δομές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας