Σχεδόν δεν περνά μέρα που να μην επιφυλάσσει η κυβέρνηση έναν αιφνιδιασμό στη διαχείριση του προσφυγικού. Μια ιδέα, ένα σχέδιο, μια απόφαση που έρχεται συνήθως από το πουθενά και είναι άγνωστο πού καταλήγει, αφού δεν εξαγγέλλονται λεπτομέρειες, αν υπάρχουν, ενώ συχνά εξαγγέλλεται μετά από λίγο μια νέα ιδέα, ένα νέο σχέδιο, μια νέα απόφαση που αφήνει μετέωρη την προηγούμενη.
Χτες, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Εριχ Τάιχμαν (η συνάντηση είχε προγραμματιστεί με τον υπουργό Χορστ Ζεεχόφερ πριν από τη δολοφονική επίθεση στην Εσση), ότι «η γερμανική πλευρά δέχτηκε να αναλάβει ενεργό ρόλο στο νέο κέντρο της Σάμου, παρέχοντας βοήθεια σε θέματα υγείας, υποδομών και τεχνική υποστήριξη, ενώ θα παράσχει βοήθεια και στη διαδικασία του ασύλου». Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.
Απορίες
Παραμένει άγνωστο γιατί, με ποια διαδικασία και με ποιες συνέπειες αναλαμβάνει η Γερμανία να βοηθήσει στη διαδικασία υποδοχής και ασύλου στο ΚΥΤ της Σάμου, τι σημαίνει αυτό για την προμήθεια των υποδομών, γιατί δεν ακολουθήθηκε η οδός της πρόσφατα αναβαθμισμένης παρουσίας του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου και της FRONTEX, πώς θα παρέχουν υπηρεσίες υγείας γιατροί άλλου εθνικού συστήματος και γιατί δεν ανέλαβε η Γερμανία μερίδιο μετεγκατάστασης προσφύγων ανάλογο του πληθυσμού και του ΑΕΠ της, κίνηση που θα είχε πράγματι έναν συμβολισμό αλληλεγγύης.
Αν αναλογιστεί κανείς το μηνιαίο πλαφόν που είχε επιβάλει η Γερμανία μαζί με την Ελλάδα στην οικογενειακή επανένωση προσφύγων, όπως και τη γερμανοελληνική διοικητική διευθέτηση, την οποία αμφισβητεί η ίδια η γερμανική δικαιοσύνη, αντιλαμβάνεται τα σοβαρά ερωτήματα που εγείρει η ανακοίνωση του κυρίου Μηταράκη.
Αδιευκρίνιστες παραμένουν και οι αρμοδιότητες της νέας ειδικής γραμματέα Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων Ειρήνης Αγαπηδάκη, ενώ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το περιβάλλον της υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μιχαηλίδου, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας υπάγονται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, δεν αναμένεται να υπάρξει μεταφορά αρμοδιοτήτων σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας πριν από τον Μάιο.
Η κ. Αγαπηδάκη είχε αναλάβει τον ρόλο της εθνικής συντονίστριας για τους ασυνόδευτους ανήλικους υπό τον πρωθυπουργό, αλλά απασχόλησε τη δημοσιότητα κυρίως για την παρουσία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από τις εκλογές και για την πλήρη απουσία της από τον δημόσιο λόγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
Αγνωστο παραμένει τόσο το έργο όσο και το μέλλον στην κυβέρνηση του βοηθού συντονιστή Απόστολου Δοξιάδη, όπως βέβαια και το έργο του γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που υποτίθεται ότι είχε επιληφθεί των ζητημάτων των ασυνόδευτων ανήλικων, αλλά δεν έχει κάνει κάτι γνωστό πέρα από αναμασημένα ευχολόγια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας