Με σύνθημα -και ταυτόχρονα στοίχημα- την «Επιστροφή στην Αθήνα» κατοίκων, επαγγελματιών, επενδύσεων, νέων, επιστημόνων και επισκεπτών και στόχο τη μετεξέλιξη του κέντρου της πρωτεύουσας σε ένα κέντρο διεθνούς και βιώσιμης μητρόπολης, ο Δήμος Αθηναίων θέτει προς εφαρμογή έναν φιλόδοξο αναπτυξιακό σχεδιασμό.
«Πυξίδα» του σχεδιασμού για την Αθήνα του 2020 αποτελεί το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ), το οποίο θεσμοθετήθηκε μόλις τον Γενάρη, έπειτα από εγκρίσεις της Περιφέρειας Αττικής, του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και με κοινή υπουργική απόφαση 17 συναρμόδιων υπουργείων. Επιδίωξη, να αποτελέσει ένα εργαλείο που θα συντονίζει παρεμβάσεις, οι οποίες ήδη υλοποιούνται ή σχεδιάζονται.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου και της Αυτοδιοίκησης, σχεδιάζεται ύστερα από συστηματική και σοβαρή μελέτη ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα μαζί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, κατά την παρουσίαση του σχεδιασμού, εξηγώντας ότι «στον βαθμό που η πόλη γίνεται πιο ελκυστική, θα επανακάμπτει και θα επανακατοικείται».
Επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού αποτελεί ο τουρισμός και η ανάδειξη της Αθήνας σε αυτόνομο τουριστικό προορισμό, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Με τη διαμόρφωση ενός πλέγματος δράσεων στήριξης, μεταξύ των οποίων το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας του δήμου και το πρόγραμμα «Επιχειρώ Κοινωνικά», επιδιώκεται η προώθηση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, ώστε να καταστεί η Αθήνα κέντρο κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Η πρώτη πιλοτική παρέμβαση -που θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλες περιοχές- με στόχο την αναβάθμιση της αισθητικής και της λειτουργίας των δημόσιων χώρων, θα γίνει στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας (μεταξύ των οδών Πραξιτέλους, Λέκκα, Περικλέους-Αθηναΐδος και Αιόλου, έως την οδό Αθηνάς). Μεταξύ άλλων, οι σχεδιαζόμενες δράσεις αφορούν: αποκατάσταση προσβασιμότητας, κατασκευή νέων πεζόδρομων, οργάνωση χώρων νόμιμης κατάληψης (μικροπωλητές, τραπεζοκαθίσματα) κ.ά.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καμίνης στην πρωτοβουλία του δήμου, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, για τα άδεια και εγκαταλελειμμένα κτίρια. Ενημέρωσε ότι με επικείμενο νομοσχέδιο θα επιτρέπεται στον δήμο, με τη σύμφωνη γνώμη ιδιοκτητών, να παρέμβει και να αξιοποιήσει 1.800 εγκαταλελειμμένα κτίρια εντός των ορίων του. Η πιλοτική περιοχή παρέμβασης που μελετήθηκε ήταν η περιοχή της Ομόνοιας.
Στον τομέα του πολιτισμού, ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε σε διοργανώσεις διεθνούς κύρους, όπως η «Documenta 14», που το 2017 θα λάβει χώρα για πρώτη φορά στην Αθήνα, σε συνδιοργάνωση με τη γερμανική πόλη του Κάσελ. Κάθε έκθεση στο Κάσελ συγκεντρώνει 1.000.000 επισκέπτες και 12.000 δημοσιογράφους.
«Δεν ξεκινάμε από μηδενική βάση», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, προσθέτοντας ότι εντός του έτους θα ολοκληρωθούν τεχνικά έργα που εκπονήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ, μεταξύ των οποίων: Σεράφειο Κολυμβητήριο, δύο Κέντρα Υγείας, δύο βιοκλιματικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, η βίλα Θεοτοκόπουλου, το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων στη βίλα Αμαλίας, η πεζοδρόμηση της οδού Πάφου, η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης και η λειτουργία 20 βυθιζόμενων συμπιεστών απορριμμάτων. Στις παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν περιοχές της πρωτεύουσας, ο δήμαρχος προσέθεσε και τη νέα γραμμή του μετρό με 30 σταθμούς, τις εργασίες στον άξονα της οδού Πανεπιστημίου κ.ά.
Οι δράσεις του ΣΟΑΠ του Δήμου Αθηναίων εντάσσονται στους παρακάτω 7 ειδικούς στόχους:
1. Στήριξη της οικονομικής βάσης
2. Ανάκτηση της κοινωνικής και πολιτισμικής συνοχής – επανακατοίκηση του Κέντρου
3. Αποκατάσταση των συνθηκών ασφάλειας και της νομιμότητας
4. Ανάκτηση και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου
5. Βελτίωση περιβαλλοντικών συνθηκών και πολεοδομικής λειτουργίας
6. Ενίσχυση της ταυτότητας και της εικόνας της πόλης
7. Βελτίωση μηχανισμών διακυβέρνησης, σχεδιασμού και συμμετοχής.
•Το αναπτυξιακό πρόγραμμα του δήμου θα μετασχηματιστεί σε ένα πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας