«Η οικονομική ύφεση και η παρατεταμένη λιτότητα καταλήγουν να θίγουν τον πυρήνα της σχέσης κράτους-πολιτών», ήταν η κύρια διαπίστωση της συνηγόρου του Πολίτη, Καλλιόπης Σπανού, κατά την παρουσίαση της έκθεσης των πεπραγμένων της Ανεξάρτητης Αρχής για το 2014, η οποία παραδόθηκε στην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Οι αναφορές αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με το 2013, φτάνοντας τις 16.339, με τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τους πολίτες να είναι τα ασφαλιστικά και τα φορολογικά, για τα οποία τα παράπονα έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2011. Σύμφωνα με την έκθεση, οι επιτυχείς διαμεσολαβήσεις του ΣτΠ άγγιξαν το 80% των αναφορών.
«Οι παρεμβάσεις του Συνηγόρου καλύπτουν όλο το φάσμα της ζωής και των προβλημάτων που αφορούν τους πολίτες. Δεν είμαστε εδώ για να καταγγείλουμε, αλλά για να δώσουμε λύσεις, ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα και τα φαινόμενα κακοδιοίκησης», τόνισε -μεταξύ άλλων- η κ. Σπανού, που στη συνέχεια αναφέρθηκε στους επιμέρους τομείς των παρεμβάσεων. Στον τομέα της κοινωνικής προστασίας, που συγκέντρωσε το 38% των αναφορών, κάτι που αποτελεί κατά την κ. Σπανού αντανάκλαση των καιρών, αντιμετωπίστηκαν θέματα αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών
Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για τον αποκλεισμό από την περίθαλψη εκατ. άνεργων και ανασφάλιστων πολιτών, ο Χρήστος Ιωάννου, βοηθός ΣτΠ σε θέματα κοινωνικής προστασίας, επισήμανε ότι το ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα παράγει ανθρωπιστική κρίση, ενώ ανέδειξε την ανάγκη για μεταβολές που θα καλύπτουν τους εργαζόμενους σε μορφές ελαστικής ή μερικής απασχόλησης, που αυξάνονται. Επίσης, γίνεται προσπάθεια συνάθροισης της κατακερματισμένης ασφαλιστικής νομοθεσίας, που φτάνει τις 40.000 σελίδες.
«Αγκάθι» στον τομέα σχέσεων κράτους-πολίτη δείχνει να αποτελεί και η φορολογία, καθώς εκεί διαπιστώθηκε το 20% των περιπτώσεων κακοδιοίκησης, παρότι οι φορολογικές υποθέσεις αφορούσαν μόλις το 7% των αναφορών. Εδώ, οι κυριότερες παρεμβάσεις αφορούσαν τη φορολόγηση των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό, ενώ διαπιστώθηκε ότι «το δικαίωμα στην ιδιοκτησία αναδεικνύεται ως το πλέον απειλούμενο, λόγω της επιλογής της Πολιτείας να το μεταβάλει στην κατεξοχήν πηγή δημόσιων εσόδων».
Στο μεταναστευτικό, μειώθηκαν οι αναφορές για την παραμονή και είσοδο αλλοδαπών, καθώς οι Υπηρεσίες Μιας Στάσης στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων απορρόφησαν πολυετείς εκκρεμότητες και εξορθολόγισαν τη διαδικασία ελέγχου.
Ωστόσο, προβλήματα υπάρχουν ακόμα με τις άδειες διαμονής των μεταναστών δεύτερης γενιάς, ενώ η πιο προβληματική πρακτική που διαπιστώθηκε ήταν η κράτηση αλλοδαπών προς επιστροφή στις χώρες τους πέραν του ορίου των 18 μηνών που προβλέπει ο νόμος. Επίσης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη δράση του Συνηγόρου ως Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης των Βασανιστηρίων, σύμφωνα με τη νέα αρμοδιότητά του από τον νόμο 4228/2014.
Αύξηση των αναφορών καταγράφεται και στο κομμάτι της ισότητας των φύλων, με τα ζητήματα της εργασιακής επισφάλειας των γυναικών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, όπως και εκείνα της μητρότητας, να παραμένουν δυσεπίλυτα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αναφορές για ζητήματα εργαζόμενων γυναικών στον ιδιωτικό τομέα αφορούν κυρίως την απόλυση εγκύων. «Οι ευεργετικές ρυθμίσεις υπέρ των γυναικών καταλήγουν να λειτουργούν εις βάρος τους», επισήμανε η κ. Σπανού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας