Χώρα προορισμού πληθυσμών Ρομά από την Αλβανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία αποτελεί η Ελλάδα, με σκοπό την εμπορία παιδιών που παίρνει τη μορφή της επαιτείας, των μικροκλοπών και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της εθνικής έκθεσης που διεξήγαγε το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής σε συνεργασία με δημόσιους αλλά και μη κυβερνητικούς φορείς, και παρουσίασε στη χθεσινή ημερίδα με θέμα: «Καταπολεμώντας νέες μορφές εμπορίας σε παιδιά Ρομά».
Η εμπορία ανθρώπων, και συγκεκριμένα η παιδική επαιτεία, συναντάται σε μεγάλο βαθμό στους πληθυσμούς Ρομά και κυρίως στα παιδιά ηλικίας 4-5 ετών. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ευάλωτα λόγω της έντονης περιθωριοποίησής τους, των υψηλών ποσοστών ανεργίας και της έλλειψης ληξιαρχικών εγγράφων.
Οι ανήλικοι αποτελούν μειοψηφία ανάμεσα στα θύματα εμπορίας που καταγράφηκαν από την Ελληνική Αστυνομία. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο 2011-2013 αναγνωρίστηκαν ως θύματα εμπορίας 34 ανήλικοι, από τους οποίους οι τέσσερις είχαν διακινηθεί με σκοπό την επαιτεία (τρία αγόρια από τη Ρουμανία και ένα κορίτσι από την Ελλάδα), εννέα ήταν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης (κυρίως αγόρια ρουμανικής καταγωγής), 19 υπέστησαν σεξουαλική εκμετάλλευση, ενώ ένα παιδί από τη Βουλγαρία αποδείχθηκε ότι είχε διακινηθεί με σκοπό την παράνομη υιοθεσία του.
Η Ντία Αναγνώστου, ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τόνισε ότι τα στοιχεία της Αστυνομίας υποεκτιμούν το φαινόμενο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά της πραγματικότητας.
Στην εθνική έκθεση παρουσιάζονται ορισμένα επιπλέον συμπεράσματα, σύμφωνα με τα οποία τα παιδιά-θύματα διαβιούν σε ενοικιασμένα διαμερίσματα, στις κεντρικές περιοχές μεγαλουπόλεων, κάτι που κάνει δύσκολο τον εντοπισμό τους.
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία έχει συμμορφωθεί με τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Πρωτόκολλο του Παλέρμο και την Οδηγία της Ε.Ε. για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, οι αρχές δυσκολεύονται να ερευνήσουν και να αποδείξουν αν η επαιτεία αποτελεί εμπορία, τη στιγμή που δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή τρίτων προσώπων, πέραν των γονέων, ως διακινητών.
Τα περισσότερα παιδιά που επαιτούν προέρχονται από τη Νοτιοδυτική και Νοτιοανατολική Αλβανία, τη Βουλγαρία και συγκεκριμένα από τις κοινότητες Ρομά στη Ρούσε, την Πλέβνα και τη Σόφια, καθώς και τη Ρουμανία, κυρίως από κοινότητες στο Βουκουρέστι και την Κλουζ-Ναπόκα.
Η πλειονότητα αυτών συναντώνται στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Ξάνθης, ενώ το καλοκαίρι μετατοπίζονται προς τα νησιά. Παρ' όλο που τα «στέκια» είναι γνωστά, ο εντοπισμός των παιδιών και η αναγνώρισή τους ως θυμάτων δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχει αμφιθυμία σχετικά με το αν είναι πραγματικά θύματα στην περίπτωση που οι γονείς τους είναι αυτοί που επιβλέπουν τις δραστηριότητές τους.
Στη χθεσινή εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η ΑΡΣΙΣ, το Α21, το Χαμόγελο του Παιδιού και το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού, καθώς και εκπρόσωποι κυβερνητικών φορέων, όπως το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίοι παρουσίασαν στοιχεία πάνω στο ζήτημα της εμπορίας παιδιών Ρομά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας