Παρέμβαση Γιούνκερ υπέρ των επιχειρήσεων που διαμαρτύρονται για τις μετεγκαταστάσεις που προβλέπονται από το χωροταξικό της δυτικής Θεσσαλονίκης!
Η παλιά αυτή ιστορία, από το 2015 ακόμη, έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε περισσότερους από 300 επιχειρηματίες της περιοχής που απειλούνται με «λουκέτα». «Μην ανησυχείτε, έρχονται νέες επενδύσεις», φέρεται να τους διαβεβαιώνει εγγράφως απαντώντας σε επιστολή τους, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνεται με ποιον τρόπο ακριβώς θα παρέμβει.
Γεγονός είναι ότι η... υπόσχεση παρέμβασης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους περίπου 320 Ελληνες επιχειρηματίες που συντονίζει ο Νίκος Φιλίππου ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα πριν από μερικές μέρες σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν σε ξενοδοχείο της πόλης, αναπτερώνοντας τις ελπίδες τους για λύση.
«Είναι αναγνωρισμένο απ’ όλους ότι το θέμα αυτό είναι το μεγάλο εμπόδιο και η ταφόπλακα της δυτικής Θεσσαλονίκης. Εχουμε θέσει πολλές φορές το θέμα στην κυβέρνηση και στην Περιφέρεια. Είναι σε εκκρεμότητα συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ο περιφερειάρχης από την πλευρά του ζήτησε να υποβληθούν νέες διορθωτικές προτάσεις, ενέργεια που δεν υλοποίησε όμως», υπενθυμίζει ο επικεφαλής της επιτροπής των θιγόμενων επιχειρηματιών, Νίκος Φιλίππου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι 320 επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 50% του ΑΕΠ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ απασχολούν περίπου 15.000 εργαζόμενους.
«Επιτέλους ο πρόεδρος Γιούνκερ και η Ε.Ε. τελειώνουν τη μακροχρόνια ερήμωση της δυτικής Θεσσαλονίκης με νέες επενδύσεις και την αποφυγή λουκέτων σε σχολεία, κέντρα υγείας, ξενοδοχεία κ.ά. που προσπαθεί να επιβάλει το χωροταξικό. Χρειάζεται εγρήγορση της πολιτείας για να γίνουν οι διορθώσεις και να αλλάξουν το Γενικό Πολεοδομικό και τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε.», λέει.
Βάσει του επίμαχου χωροταξικού που προκάλεσε τις αντιδράσεις, προβλεπόταν «λουκέτο» ή μετεγκατάσταση γι’ αυτές τις επιχειρήσεις ώς τα τέλη του 2017. Βέβαια η προθεσμία πήρε παράταση, αλλά η αγωνία των επιχειρηματιών παραμένει. Πρόκειται για εργοστάσια, ξενοδοχεία, βιοτεχνίες, αναπτυξιακές, εμπορικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από 1,5-2 δισ. ευρώ. Οπως λένε οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, αν αναγκαστούν να φύγουν, κάποιες εταιρείες είτε δεν θα ξανανοίξουν είτε θα μετακομίσουν αλλού, αφήνοντας ανέργους χιλιάδες εργαζόμενους.
Το ζητούμενο, όπως τονίστηκε στη συνάντησή τους, είναι να αποφευχθεί η καταστροφή του παραγωγικού ιστού με το χωροταξικό που επιβάλλει μέτρα ερήμωσης χιλιομέτρων στον αστικό πληθυσμό, «λουκέτα» σε σχολεία, κέντρα υγείας, ξενοδοχεία, ακόμη και νέες οδηγίες (Σεβέζο) υψηλής όχλησης μέσα στον αστικό ιστό, αντί να λαμβάνονται μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας εντός των ορίων των εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης.
«Τέτοιες διατάξεις δεν ισχύουν πουθενά αλλού, ούτε στην Αθήνα, ούτε σε ολόκληρη την Ε.Ε. με 4.000 δεξαμενές, ούτε στα άλλα περιφερειακά χωροταξικά, ούτε ακόμη και στην ανατολική Θεσσαλονίκη», ανέφεραν, προσθέτοντας με νόημα ότι «τρία χρόνια τώρα δεν διορθώνονται οι ψηφισμένες από την Περιφέρεια καταστροφικές διατάξεις...».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας