Μετά από σχεδόν 20 ημέρες που έμειναν όμηροι στα χέρια των πειρατών απελευθερώθηκαν οι τρεις ναυτικοί (δύο Ελληνες και ένας Πακιστανός), πλήρωμα του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου «Kalamos», σημαίας Μάλτας, το οποίο στις 3 Φεβρουαρίου δέχτηκε επίθεση ένοπλης ομάδας ενώ βρισκόταν μόλις δύο ναυτικά μίλια από το νιγηριανό λιμάνι Qua Iboe Terminal. Κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης έχασε τη ζωή του ο Ελληνας υποπλοίαρχος.
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Aeolos Management» ανακοίνωσε χθες ότι «οι τρεις ναυτικοί που είχαν απαχθεί από μια εγκληματική συμμορία στη Νιγηρία στις 3 Φεβρουαρίου απελευθερώθηκαν. Ολοι τους έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο της Νιγηρίας προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για προληπτικούς λόγους». Εκανε επίσης γνωστό ότι πολύ σύντομα θα επιστρέψουν στα σπίτια τους όπου πιθανότατα θα χρειαστούν ψυχολογική υποστήριξη τόσο οι ίδιοι όσο και τα μέλη των οικογενειών τους.
Μυστικές οι διαπραγματεύσεις
Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι δεν θα γνωστοποιήσει καμιά λεπτομέρεια για το πώς έγιναν οι διαπραγματεύσεις με τους πειρατές οι οποίες οδήγησαν στην απελευθέρωση των τριών ναυτικών, προκειμένου να μην υπάρξουν και νέα περιστατικά ομηριών.
Οι υπεύθυνοι της ναυτιλιακής εταιρείας ευχαρίστησαν την ακτοφυλακή, τις υπηρεσίες ασφαλείας και όλους όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση, καθώς ο επαγγελματισμός και η ευαισθησία με τα οποία προσέγγισαν το θέμα οδήγησαν στην ασφαλή απελευθέρωση των τριών ομήρων.
Να υπενθυμίσουμε ότι το πλοίο «Kalamos», το οποίο έχει κατασκευαστεί το 2000, έχει χωρητικότητα 281.000 τόνους, μήκος 330 μέτρα και πλάτος 60 μέτρα, και προερχόμενο από την Κίνα βρισκόταν εν αναμονή φόρτωσης στη θαλάσσια περιοχή Qua Iboe της Νιγηρίας, με 23 μέλη πλήρωμα, μεταξύ των οποίων και 10 Ελληνες.
Να σημειωθεί ότι όπως δείχνουν τα στοιχεία τόσο από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) όσο και από το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (ΙΜΒ), τα περιστατικά των πειρατικών επιθέσεων σε εμπορικά πλοία παγκοσμίως παρουσιάζουν αύξηση, ενώ σημειώνεται κλιμάκωση των πειρατικών επιθέσεων στη δυτική Αφρική. Το 2014, σύμφωνα με το ΙΜΒ, καταγράφηκαν συνολικά 245 επιθέσεις και 442 ναυτικοί βρέθηκαν όμηροι στα χέρια πειρατών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας