Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
| ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεγάλα προβλήματα από την καλοκαιρινή κακοκαιρία

Σοβαρά προβλήματα αφήνει στο πέρασμά της η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα, μεταξύ των οποίων είναι τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, οι ζημιές σε καλλιέργειες, οι διακοπές ρεύματος και οι πτώσεις βράχων. Αίτημα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπέβαλαν ο δήμος Σιθωνίας Χαλκιδικής, ο δήμος Νέας Προποντίδας και ο δήμος Αγιάς. Νεκρός 48χρονος από πτώση κεραυνό. 

Μεγάλες πλημμύρες στη Σιθωνία Χαλκιδικής

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε έντονη κινητικότητα στη Χαλκιδική, όπου τα έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν περιοχές της Σιθωνίας, από τον Μαρμαρά και την Τορώνη μέχρι τη Συκιά. Σε δεκάδες περιπτώσεις η Υπηρεσία κλήθηκε να επέμβει για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα, αλλά και για απεγκλωβισμούς ανθρώπων.

Λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων έκλεισε και το πέρασμα του Γαλλικού ποταμού στην περιοχή της Σίνδου. Επίσης, σταθμευμένα οχήματα παρασύρθηκαν από τους όγκους των υδάτων, ενώ κατασκηνωτές εγκατέλειψαν άρον-άρον κάμπινγκ της περιοχής.

Εκτός από τις περιοχές προς τον Νέο Μαρμαρά και την Τορώνη, προβλήματα από την κακοκαιρία παρουσιάστηκαν και στην άλλη μεριά του «δευτέρου ποδιού» της Χαλκιδικής, στη Σάρτη, τη Βουρβουρού και τη Συκιά. Ρέματα υπερχείλισαν, δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Συνεργεία της Περιφέρειας επιχειρούν στο οδικό δίκτυο του δεύτερου «ποδιού» για να καθαρίσουν τους βράχους που έπεσαν και να το κρατήσουν ανοιχτό.

EUROKINISSI

Εξαιτίας των μεγάλων προβλημάτων, τόσο ο δήμος Σιθωνίας όσο και ο δήμος Νέας Προποντίδας υπέβαλαν αίτημα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τον διευθυντή του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Χαράλαμπο Στεργιάδη, η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς το φαινόμενο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Στεργιάδης δήλωσε: 

Πολύ ισχυρά είναι τα καιρικά φαινόμενα στη Σιθωνία, όπου έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα σε όλο το παραλιακό μέτωπο, από τον Νέο Μαρμαρά, την περιοχή Αζάπικο, την Τορώνη και την Τριστινίκα, μέχρι το Πόρτο Κουφό Ο όγκος του νερού είναι υπερβολικά μεγάλος και η πυροσβεστική κάνει διαρκώς αντλήσεις νερού. Σπεύδουμε με πολλά μηχανήματα στα σημεία όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Έχουμε ενημερώσει για την κατάσταση τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Σιθωνίας για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αντίστοιχο αίτημα έχει υποβάλλει και ο Δήμος Νέας Προποντίδας, ωστόσο ελέγχουμε τα συμβάντα και σε αυτή την περιοχή.

Η συνεχής βροχή δημιούργησε μποτιλιάρισμα σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Δεν έλειψαν τα τροχαία ατυχήματα, με υλικές μόνο ζημιές. Μεμονωμένες κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για κοπές δένδρων.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας, αναφερόμενος στη συχνότητα και το μέγεθος των βροχοπτώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «δεν είναι καθόλου σύνηθες να σημειώνονται βροχοπτώσεις τόσο μεγάλης διάρκειας τους καλοκαιρινούς μήνες».

Τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες

Στο Μέτσοβο, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, το ύψος του χαλαζιού έφτασε τα 30 εκατοστά, ενώ οι ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν καταπτώσεις βράχων και μεταφορά φερτών υλικών που προκάλεσαν ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες άφησε πίσω της η ισχυρή χαλαζόπτωση στο Ζωτικό της Λάκκας Σουλίου μέχρι το Κεφαλόβρυσο και από τα χωριά του Ζαγορίου μέχρι το Μέτσοβο. Από χθες, μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου, εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Αντλήσεις υδάτων από υπόγεια στην Πάτρα και στην Κάτω Αχαΐα

Στην Αχαΐα, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των κεραυνών εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στην περιοχή Παυλόκαστρο της Πάτρας, στον Κρίνο και στη Λακκόπετρα της δυτικής Αχαΐας και στην Σπαρτιά του δήμου Ερυμάνθου. Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής ήταν άμεση, αλλά λόγω των καταιγίδων που ακολούθησαν, οι φωτιές έσβησαν γρήγορα.

Επίσης, πάλι λόγω των καταιγίδων, προκλήθηκαν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, από την Πάτρα, μέχρι το ύψος της Κάτω Αχαΐας. Ακόμη, η πυροσβεστική δέχθηκε τέσσερις κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια στην Πάτρα και στην Κάτω Αχαΐα, καθώς επίσης και μία κλήση για πτώση δέντρου.

Αίτημα του δήμου Αγιάς να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Αίτημα για να τεθούν οι παραλιακές περιοχές του δήμου Αγιάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης απέστειλε ο δήμος στα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που σημειώνονται στη περιοχή. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μελιβοίας Βασίλης Λέτσιος, στα παράλια της Αγιάς υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και καταπτώσεις βράχων κατά μήκος του παραλιακού δρόμου.

Επίσης, τέσσερα δέντρα ξεριζώθηκαν σε διάφορα σημεία της Λάρισας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικρής έκτασης ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, χωρίς -ευτυχώς- να υπάρξουν τραυματισμοί. Η Πυροσβεστική προχώρησε σε άντληση υδάτων από υπόγεια.

Νεκρός 48χρονος

Νεκρός βρέθηκε σήμερα (Δευτέρα) το πρωί στην περιοχή Μέγας Κάμπος της Αμφιλοχίας ένας 48χρονος, ο οποίος αγνοείτο από χθες το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι ο θάνατός του οφείλεται σε πτώση κεραυνού, ωστόσο αναμένονται τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, που θα διενεργηθεί στη σορό του 48χρονου.  

| ΑΠΕ-ΜΠΕ
| ΑΠΕ-ΜΠΕ
| ΑΠΕ-ΜΠΕ
| ΑΠΕ-ΜΠΕ
| ΑΠΕ-ΜΠΕ
| ΑΠΕ-ΜΠΕ
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μεγάλα προβλήματα από την καλοκαιρινή κακοκαιρία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας