Για τις 5 Φεβρουαρίου διεκόπη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη των υπευθύνων των εταιρειών-παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος ENERGA και HELLAS POWER, οι οποίοι κατηγορούνται ότι έχουν προκαλέσει στο Δημόσιο ζημιά ποσού 257 εκατ. ευρώ από τη μη απόδοση των δημοτικών τελών και του «χαρατσιού» που εισέπρατταν.
Η δίκη ξεκίνησε χθες, αλλά μετά την εκφώνησή της από την έδρα του δικαστηρίου διεκόπη, επειδή οι κατηγορούμενοι παρουσιάστηκαν πρόθυμοι να επιστρέψουν στο Δημόσιο και στους δήμους 103 εκατ. ευρώ, που όμως είναι μέρος του ποσού που έχουν καταχραστεί, προκειμένου να τύχουν των ευνοϊκών διατάξεων του περίφημου νόμου «επιστροφής των κλεμμένων».
Ωστόσο, οι κατηγορούμενοι επιμένουν ότι τα χρήματα που χρωστούν στον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), που είναι και το μεγαλύτερο ποσό, συνιστούν αστική διαφορά και όχι μια συμβατική υποχρέωση προς το Δημόσιο, κάτι που τους «απαλλάσσει» από το κακούργημα της υπεξαίρεσης που επισείει ακόμα και ισόβια καταδίκη. Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι 19 κατηγορούμενοι είναι για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορία σε βαθμό κακουργήματος και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς οι εκπρόσωποι των εταιρειών εισέπρατταν κανονικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, και αντί να αποδώσουν τα χρήματα στο Δημόσιο, ως όφειλαν, τα «φυγάδευαν» στο εξωτερικό.
Πάντως, χθες όλοι οι κατηγορούμενοι (ανάμεσά τους οι Αχιλλέας, Αριστείδης και Παρασκευή Φλώρου, Βασίλης Μηλιώνης, Φώτης Φώλιας, Κωνσταντίνος Κωνστάντης, Στέφανος Σιαφάκας, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και Νίκος Δεκόλης) αιτήθηκαν την αναβολή της δίκης, προκειμένου να εκδοθεί το βούλευμα, με το οποίο θα αποδεσμεύονται οι εταιρικοί τους λογαριασμοί (είχαν δεσμευτεί τον Φεβρουάριο του 2012 από την Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες) κι έτσι να επιστρέψουν περίπου 103 εκατομμύρια ευρώ σε δήμους και Δημόσιο.
Παράλληλα, υπέβαλαν και ένσταση αναρμοδιότητας του δικαστηρίου, ισχυριζόμενοι ότι τα χρήματα που οφείλουν στον ΛΑΓΗΕ είναι μια αστική διαφορά και όχι η διάπραξη του αδικήματος της υπεξαίρεσης. Το θέμα ωστόσο έχει κριθεί με βούλευμα του Αρείου Πάγου, με το οποίο απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης που είχε ασκήσει η Εισαγγελία του ανώτατου δικαστηρίου κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας