Η εξυγίανση μιας υποβαθμισμένης περιοχής, που είχε δρομολογηθεί έπειτα από πληθώρα αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της Ελευσίνας και την αξίωση των κατοίκων της περιοχής, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) υιοθέτησε σχεδόν όλες τις απαιτήσεις της εταιρείας Χαλυβουργική που βρίσκεται εγκατεστημένη στην Ελευσίνα.
Ετσι, η ευρύτερη περιοχή του Καλυμπακίου, έκτασης 570 στρεμμάτων, που περιβάλλει τον ομώνυμο οικισμό 69 στρεμμάτων, κινδυνεύει να μετατραπεί σε υποδοχέα βιομηχανικών δραστηριοτήτων μέσης όχλησης και αποθηκών υπό την πίεση της πολιτικοοικονομικής ισχύος και επιρροής της Χαλυβουργικής.
Στροφή 180 μοιρών
Η περιοχή του Καλυμπακίου στην Ελευσίνα προοριζόταν αφενός για εξυγίανση και αφετέρου για τη μετεγκατάσταση των χαμηλής όχλησης επαγγελματικών-βιοτεχνικών δραστηριοτήτων από τον οικιστικό ιστό της πόλης με πολεοδομική μελέτη που είχε κατατεθεί από τον Δήμο Ελευσίνας που υλοποιούσε τις κατευθύνσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ). Προκειμένου να συμβεί αυτό είχε αποκλειστεί η εγκατάσταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών μέσης όχλησης καθώς και αποθηκών. Μάλιστα, για τη λίστα των επιθυμητών δραστηριοτήτων είχε συμφωνήσει η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ η οποία, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, στη συνέχεια έκανε στροφή 180 μοιρών.
Η αλλαγή της στάσης του ΥΠΕΚΑ σημειώθηκε έπειτα από δύο υπομνήματα που έλαβε από τη Χαλυβουργική στα οποία διατύπωνε τα αιτήματά της για τις χρήσεις γης στην περιοχή και με τα οποία ανέτρεπε συθέμελα τον πολεοδομικό σχεδιασμό στο Καλυμπάκι. Ετσι, τον περασμένο Οκτώβριο, το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) ύστερα από εισήγηση του ΥΠΕΚΑ ικανοποίησε σχεδόν όλα τα αιτήματα της Χαλυβουργικής.
Συγκεκριμένα, επέτρεψε την εγκατάσταση βιομηχανιών μέσης όχλησης καθώς και αποθηκών δίπλα στον οικισμό, ενοποίησε οικοδομικά τετράγωνα, καταργώντας δρόμους της πολεοδομικής μελέτης και αφήνοντας σχεδόν άθικτες τις ιδιοκτησίες της Χαλυβουργικής, κατάργησε τους προτεινόμενους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και τις ζώνες περιπάτου στην παραλιακή ζώνη, κάνοντας δεκτή την αντικατάστασή τους με κοινόχρηστους χώρους για την εξυπηρέτηση της στάθμευσης και της μετακίνησης εμπορευμάτων και «βάφτισε» υποτυπώδεις εξόδους στη θάλασσα λιμενικές εγκαταστάσεις, αντίθετα με τις προβλέψεις του ΓΠΣ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στις μελλοντικές βλέψεις της Χαλυβουργικής για νέες λιμενικές υποδομές.
Ηδη, η Χαλυβουργική, έχοντας στα χέρια της μια οικοδομική άδεια (αρ. 569/2005) που εκδόθηκε πριν από 10 χρόνια από την Πολεοδομία, αξιώνει το δικαίωμα εγκατάστασης πέντε νέων ισόγειων αποθηκών χάλυβα 19.000 τ.μ., σε οικόπεδο 53 στρεμμάτων. Με την απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, τα δύο οικοδομικά τετράγωνα που καταλάμβαναν τον χώρο ενοποιήθηκαν!
Κάνει κουμάντο
Είναι αξιοσημείωτο ότι το έργο εμφανίζεται ως «συνοδό έργο» της βιομηχανικής της εγκατάστασης –η οποία όμως βρίσκεται σε άλλη πολεοδομική ενότητα!– και ως τέτοιο δεν απαιτεί την έκδοση περιβαλλοντικής άδειας. Σημειώνεται ότι το 2005 η Χαλυβουργική επιχείρησε να αποφύγει την εισφορά σε γη, κατοχυρώνοντας με οικοδομική άδεια μεγάλο μέρος των εδαφικών της εκτάσεων. Ωστόσο, η νομιμότητα αυτής της άδειας θα κριθεί προσεχώς στο ΣτΕ.
«Οι κάτοικοι του οικισμού του Καλυμπακίου αξίζουν να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες, η πόλη αξίζει να έχει πολεοδομημένη γη για τις αναπόσπαστα συνδεδεμένες με τη ζωή της επαγγελματικές δραστηριότητες. Οχι διάσπαρτες εδώ κι εκεί, αλλά σε έναν οργανωμένο χώρο. Η υστερόβουλος μεγαλοοφειλέτρια του δήμου, η Χαλυβουργική, ας κάνει κουμάντο στα του οίκου της. Αρκετά πήρε από την πόλη που την φιλοξενεί… Κάποιος πρέπει να της θυμίσει το χρέος της!», αναφέρει για τις εξελίξεις η «Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS» που δραστηριοποιείται στην Ελευσίνα και το Θριάσιο και επισημαίνει ότι υποβάλλοντας τα αιτήματά της απευθείας στο ΥΠΕΚΑ, η Χαλυβουργική περιφρόνησε τις διαδικασίες του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας