Είναι νέοι και νέες Eλληνες μετανάστες. Φοιτητές ή εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα λόγω κρίσης. Αμερική, Αγγλία, Γαλλία, Δανία, Ολλανδία, Ελβετία, 60 από τους χιλιάδες πιτσιρικάδες που στη χώρα τους δεν έχουν σχεδόν καμία ελπίδα να βρουν δουλειά έχουν ανοίξει τα φτερά τους στον κόσμο. Τώρα ζητούν την υποστήριξη όλων, για να κάνουν τη δική τους «πτήση προς τη δημοκρατία».
«Τη μέρα της προκήρυξης των εκλογών το μεγάλο ερώτημα όλων ήταν πώς θα βρούμε τρόπο να έρθουμε στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, δεν έχουμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε στις ελληνικές πρεσβείες», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Μαρία Μπότση. Η Μαρία τελείωσε τις σπουδές της το 2011 κι από τότε εργαζόταν ως δικηγόρος στην Αθήνα. Σε μια χώρα που η ανεργία των νέων φτάνει το 60%, οι επαγγελματικές προοπτικές ήταν ελάχιστες για τη Μαρία κι έτσι επέλεξε ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό.
Αλλά κι εκεί η ζωή τραβάει την ανηφόρα κι έτσι ένα απρογραμμάτιστο ταξίδι της τελευταίας στιγμής στην Ελλάδα είναι από δυσβάσταχτο έως αδύνατο. «Οι τιμές των εισιτηρίων, ειδικά για όσους βρίσκονται από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, είναι εξωφρενικά υψηλές. Ετσι λοιπόν προέκυψε η ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος χρηματοδότησης», μας λέει η Μαρία.
Τα παιδιά κατέληξαν στη λύση του crowd-funding, δηλαδή την αναζήτηση χρημάτων μέσω Ιντερνετ από τον κόσμο που θέλει να στηρίξει την προσπάθειά τους. Η πρωτοβουλία ονομάζεται «a flight for democracy» και δείχνει ακριβώς τον λόγο που παλεύουν τόσο πολύ γι’ αυτό το ταξίδι: πιστεύουν ότι με την ψήφο τους μπορούν να δώσουν ένα τέλος στις πολιτικές που εξανάγκασαν τους ίδιους στη μετανάστευση.
«Η λιτότητα, η ανεργία, η επισφάλεια, η περιστολή των δικαιωμάτων είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου. Θέλουμε να συμμετάσχουμε και εμείς σε αυτή την ιστορική στιγμή αλλαγής για τη χώρα μας, αλλά και για όλη την Ευρώπη», λέει η Μαρία. «Είναι η ευκαιρία, για να δυναμώσουν όλες οι φωνές κατά της λιτότητας στην Ευρώπη και μπορούμε να κάνουμε την αρχή. Γι’ αυτό τον λόγο ζητάμε από τον κόσμο να μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε και εμείς αυτό το ταξίδι προς τη δημοκρατία».
Πώς μπορώ να βοηθήσω;
Κατ’ αρχήν, προωθήστε την ιδέα. Χιλιάδες νέοι στο εξωτερικό, αλλά κι ετεροδημότες δεν έχουν τα χρήματα να μετακινηθούν. Το crowd-funding, όπως και το car pooling, θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές λύσεις. Αυτοοργάνωση! Για την καμπάνια «πτήση προς τη δημοκρατία» μέσω της ιστοσελίδας, μπορείτε να συμβάλετε με οποιοδήποτε ποσό στη διεύθυνση https://www.indiegogo.com/projects/a-flight-for-democracy. Τα παιδιά χρειάζονται 10.000 ευρώ. Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρώσει το 80%. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος τους, τα χρήματα επιστρέφονται σε όσους έχουν συνεισφέρει. Ακόμα κι ένα ευρώ φέρνει τα παιδιά πίσω στην Ελλάδα και τη δημοκρατία σπίτι της...
ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.» ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Δεν είναι ένα απλό ταξίδι
•Για όλους τους λόγους του κόσμου, αλλά πρώτα απ’ όλα για να μη γίνει ξανά η μετανάστευση κανονικότητα σ’ αυτόν τον τόπο. Γιατί τίποτα δεν θα μας χαριστεί, αλλά ζητάμε μια ευκαιρία να γυρίσουμε στην Ελλάδα και να φτιάξουμε μια δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία μαζί με τους δικούς μας ανθρώπους!
Παναγιώτης Δήμας, μεταπτυχιακός φοιτητής, Ζυρίχη
•Οπως οι περισσότεροι, δεν έφυγα από επιλογή, αλλά απλώς γιατί ήταν αδύνατον να βρω μια κανονική και αξιοπρεπή δουλειά στη χώρα μου, ενώ για επιστημονική έρευνα που να σου επιτρέπει να ζεις ούτε λόγος. Θέλω να επιστρέψω και θα κάνω ό,τι μπορώ για να ηττηθούν οι πολιτικές της λιτότητας και η κυβέρνηση που έχει κηρύξει πόλεμο στη νέα γενιά και στην εργασία. Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί για πρώτη φορά να αξιοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων και των εργαζομένων.
Γιώργος Μπασκόζος, διδακτορικός φοιτητής, Λονδίνο
•Εφυγα από την Ελλάδα το 2009 για σπουδές, παρ’ όλα αυτά έζησα και ζω την ελληνική κρίση μέσω της οικογένειάς μου και των δικών μου ανθρώπων με πολύ σκληρό και άμεσο τρόπο. Δύσκολα συναντά κανείς σε τέτοιο βαθμό τις συνθήκες που επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους της Ελλάδας και το τρομερό αίσθημα ανασφάλειας που αντιμετωπίζουν καθημερινά σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό το πείραμα λιτότητας πρέπει να σταματήσει στη χώρα μας και για αυτό τον λόγο πρέπει να είμαστε όλοι και όλες εκεί.
Αλέξανδρος Πεταλάς, διδακτορικός φοιτητής, Καλιφόρνια
•Για εμάς, όπως και για την πλειονότητα των φίλων και συμφοιτητών μας, η επιλογή να συνεχίσουμε τις σπουδές μας στο εξωτερικό ήταν μονόδρομος. Οι πολιτικές των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, που έχουν οδηγήσει 30.000 νέους επιστήμονες στη μετανάστευση, προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες σπουδών και μια διέξοδο από την ανεργία που τους περιμένει στην Ελλάδα, την επόμενη των εκλογών πρέπει να αποτελούν παρελθόν.
Εύη Κλίμου και Βίλυ Μυλωνά, φοιτήτριες, Μιλάνο
•Επιλέγω συνειδητά την «πτήση για τη δημοκρατία», διότι επιθυμώ η χώρα μου να σταματήσει να είναι το πειραματόζωο νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Να είναι πραγματικά ισότιμη χώρα στην Ε.Ε. και όχι αποικία χρέους και τελικά, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη, έννοιες συνυφασμένες με την Ελλάδα, να επιστρέψουν στις 25 του Γενάρη στον τόπο που τις γέννησε.
Κώστας Θεοδώρου, εργαζόμενος, Παρίσι
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας