Η αναμενόμενη έναρξη της λειτουργίας των ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης (ΝΕΚΕ) -τη Δευτέρα ο υπουργός Ναυτιλίας υπέγραψε τις σχετικές κανονιστικές διατάξεις- προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με δυο βουλευτές του, προτεραιότητα της ναυτιλιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αναβάθμιση της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης.
Ο υπεύθυνος του ΕΕΚΕ Ναυτιλίας Νίκος Συρμαλένιος και η βουλευτής Επικρατείας Θεανώ Φωτίου, με κοινή τους δήλωση τονίζουν ότι η κυβέρνηση προχώρησε με «Fast track» διαδικασίες σε ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την ανάθεση σε ιδιώτες σημαντικών τομέων ελέγχου της ναυτικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της έναντι των εφοπλιστών για πλήρη έλεγχο των εργαζομένων στα ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία (αριθμός σπουδαστών, αποδοχές, εργασιακά δικαιώματα).
Επισημαίνουν oτι οι σπουδαστές των ναυτικών σχολών και οι εργαζόμενοι στη θάλασσα θα κληθούν να πληρώσουν αδρά τις «παροχές» των ιδιωτικών σχολών, σε μια εποχή που τα ασθενέστερα στρώματα πλήττονται από τις κυβερνητικές πολιτικές. «Μόνο η ανώτατη δημόσια ναυτική εκπαίδευση, μέσα από τις ΑΕΝ που λειτουργούν σε όλη τη χώρα και έχουν εκπαιδευτική παράδοση πολλών δεκαετιών, διασφαλίζει ότι όλοι οι νέοι και οι νέες θα έχουν ισότιμη πρόσβαση σε αυτή σήμερα και στην εργασία αύριο» αναφέρουν.
Να σημειώσουμε ότι και τα ναυτεργατικά σωματεία αντιδρούν στην ίδρυση των ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας