Ακάθεκτη συνεχίζει η κυβέρνηση τις μεθοδεύσεις προκειμένου να υλοποιήσει τον διακαή πόθο της για θέσπιση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα μας, παρά την κάθετη αντίθεση σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας στην υποβάθμιση και την πλήρη εμπορευματοποίηση της Παιδείας με συγχωνεύσεις τμημάτων και ακόμα μεγαλύτερη μείωση της χρηματοδότησης και παρά την έντονη κριτική του νομικού κόσμου για την επιχειρούμενη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Ενδεικτικές του πολύμορφου αγώνα οι χθεσινές μαζικές διαδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις και η κοινή συνέντευξη Τύπου 12 συλλόγων ΔΕΠ την περασμένη Δευτέρα. «Πώς μπορεί να συγκριθούν οι σπουδές σ’ ένα από τα πανεπιστήμιά μας με σπουδές εξ αποστάσεως; Δεν συγκρίνονται και θα το πληρώσει όλη η κοινωνία αργότερα, όταν θα έχουμε γιατρούς, πολιτικούς μηχανικούς και άλλους επιστήμονες που δεν θα είναι σε θέση να επιτελέσουν το έργο τους» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση στις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της κυβέρνησης.
Αν και οι καταλήψεις συνεχίζονται και φοιτητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι βρίσκονται σχεδόν δύο μήνες στους δρόμους ζητώντας την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου, η Νέα Δημοκρατία το ενέκρινε επί της αρχής στην επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής με στόχο την εισβολή της αγοράς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Κατά» τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ, της ΚΟ Νέα Αριστερά, της ΚΟ Σπαρτιάτες και της ΚΟ Νίκη, ενώ την επιφύλαξή τους για τη συζήτηση της ολομέλειας, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης αλλά και της Πλεύσης Ελευθερίας.
Από την Επιτροπή αποκλείστηκαν εκπαιδευτικοί φορείς, όπως η ΟΛΜΕ, εκπρόσωποι εργαζομένων, ερευνητές και συνεργάτες. Στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε πολύ συζήτηση, χωρίς λόγο, για τη συμμετοχή ή όχι εκπροσώπων των φοιτητών σε αυτή. Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλής Μήτκας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, αλλά προσγείωσε τις «φιλοδοξίες» κάνοντας λόγο για ανάγκη βελτιώσεων (Βλ. «Πολλά θα και αμήχανες απαντήσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κείμενο του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο, είναι χειρότερο ακόμα κι από αυτό που είχε κάνει γνωστό ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, καθώς όπως σημείωσε την περασμένη εβδομάδα η «Εφ.Συν.» περιλαμβάνει στοχευμένες αλλαγές σχετικά με τα εξής: διανομή κερδών στα μητρικά Ιδρύματα, μεγάλες προσφορές για άνοιγμα παραρτημάτων στην περιφέρεια και η απουσία τελικά της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους ιδρυτές του κάθε παραρτήματος να εισπράττουν μέρος των εσόδων, ενώ διευκολύνεται η... ανωτατοποίηση των κολεγίων (Βλ. «Πέφτουν οι μάσκες του "μη κερδοσκοπικού" χαρακτήρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων»).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας